Бербатов: Конгресът на 18 март е законен, ще търся диалог с Михайлов


Бербатов: Конгресът на 18 март е законен, ще търся диалог с Михайлов
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

2455 0

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов заяви пред БНТ, че е отворен за диалог с настоящия шеф на родната централа Борислав Михайлов. Бившият национал каза, че правилното нещо е той и екипът му да бъдат вписани като легитимно ръководство на футболния съюз, тъй като Конгресът на 18 март, на който Бербатов бе избран за президент, е бил законен.

"Футболът се раздели. Имаше различни мнения, но те са под формата на „трябваше ли да се стига до тук, защо не изчакахте още малко?“, все неща, които аз засягам, когато говоря в социалните мрежи или по телевизиите. На 18 март не се случи нищо незаконно. Законът за юридически лица с нестопанска цел казва: „Ако Уставът не разпорежда друго, Общото събрание е редовно, ако присъстват повече от половината членове. При липса на кворум събранието се отлага с 1 час по-късно на същото място и при същия дневен ред и може да се проведе, колкото и членове да се явят, освен ако Уставът не разпорежда друго“. Уставът на БФС разпорежда: „Конгресът е редовен, ако присъстват повече от половината от редовно определените делегати на всички клубове-членове. При липса на кворум Конгресът се отлага с 1 час по-късно на същото място и при същия дневен ред и може да се проведе, колкото и делегати да се явят“. Както казва предишното ръководство: „Четете Устава“.

"Конгресът не може да бъде отменен, защото имаше покана в Търговския регистър. Опитаха се да го отменят в срок, който не позволява това да се случи и тъй като трябваше да се спази законът, клубовете направиха така че да го спазят. Надявам се незапознатите да са добили представа, че всичко беше законно. Нямаше как да чакаме повече. Чакаме вече 16 години, а бездействието е съучастие. Да заповядат и други кандидат-президенти, да представят своите идеи. Разбира се, че не ми е приятно на Конгреса, който се проведе на 18 март, да бъдат само част от клубовете. Затова казах, че едно от първите неща, които искам да направя, когато бъдем вписани в Търговския регистър, е да свикам Конгрес, на който да присъстват всички клубове и да си изберат президент. Сроковете за изпращане на документите бяха много малки заради хаоса в БФС. Бройката беше такава, защото само 76 клуба изпълниха процедурата. Ако някой друг клуб бе присъствал, щеше да е противоуставно“, продължи Бербатов.

"Трябва един обединителен Конгрес, но трябва да е честен и прозрачен. ДК няма персонална компетентност да наказва представители на клубове в Конгреса на БФС. Хората от БФС си мислят, че наказват клубовете, но по този начин още повече ги обединяват. Все повече и повече клубове искат да изявят своя глас на протест, по време на мач, преди мач и т.н. Работата на големите е да помагат на малките. Солидарността е най-важна към по-малките клубове и е видно, че това се прави навсякъде. Когато си до стената, искаш да реагираш по някакъв начин. Аз подкрепям тези протести. Това е атмосферата и състоянието на БФС в момента. Подкрепям, но не организирам тези протести. Ще отидем в Бояна, ние по принцип трябва да сме Бояна, защото ни избраха като ръководство, но, за съжаление, не можем да бъдем вписани все още заради законите в България. Правилното нещо е да бъдем вписани в Търговския регистър“.

"Търси се път към разбирателство, отворени сме към диалог. Власт, пари и известност се контролират най-трудно. Когато си свикнал на такъв стандарт, е трудно да се разделиш с него. Пътят е труден и на моменти разочароващ, но трябва търпение. Отворен съм към диалог с Борислав Михайлов и бих го поканил на такъв. Няма как да управляваме заедно, това е абсурд. Имаме много различни виждания. Няма какво да науча от този екип на БФС", кза още Бербатов. А ето как вижда изхода от ситуацията човекът на Бербатов Георги Градев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички