Извънредно в SPORTLIVE! Ключова фигура от щаба на Димитър Бербатов сподели: Най-вероятният изход за БФС е...


Извънредно в SPORTLIVE! Ключова фигура от щаба на Димитър Бербатов сподели: Най-вероятният изход за БФС е...
Снимка: БГНЕС

21791 0

Спортният адвокат Георги Градев даде ексклузивно интервю пред SPORTLIVE.BG относно трилъра с БФС. Градев е част от екипа, който подкрепя Димитър Бербатов в борбата за лидерство във Футболния съюз. Ето какво каза юристът по редица важни теми:

- Г-н Градев, не се ли получава парадокс, от "Бояна" твърдят, че не може да се проведе Изборен конгрес на БФС, защото решението Борислав Михайлов да е председател на централата се обжалва в съда, а същевременно от БФС вадят от футбола по-голямата част от клубовете, които се явиха на събитието в НДК на 18 март? Могат ли да взимат от централата такива решения сега, мнението ви?

- Не могат да взимат такива решения. Първо, те вече не са на власт, за да взимат подобни решения. Съгласно установената практика по устава и закона в България, решенията да бъде избран нов президент на БФС, нов ИК влизат в сила незабавно по отношение на членовете на съюза. Т.е. по отношение на тези клубове, които са уж изключени президент и изпълком на БФС са тези, които са избрани на 18 март. Така, че тези решения, които са взети от стария Изпълком и от стария президент нямат никаква правна стойност и са нищожни.

- Становището на спортното министерство ли ще е с основна тежест относно крайните заключения на ФИФА и УЕФА по казуса?

- Да. Това е моето разбиране на писмото, което БФС публикува на уеб-страницата си. Там ясно е написано накрая, че ще потърсят мнението на държавата. Логично е, че ФИФА и УЕФА не могат да не се съобразят с държавата, която прилага единствено и само законите в Република България.

- Има ли вариант, в който агенцията по вписванията скоро да признае Димитър Бербатов за официален президент на БФС, след форума миналата седмица... И съответно Бербатов ще извади ли от футбола аматьорските клубове, които не участваха на събитието в НДК на 18 март и ще предприеме ли финансови или други санкции към професионалните отбори, които не бяха част от въпросния форум? Вашето мнение...

- Ролята на Агенцията по вписванията не е да признава, нейната роля е единствено да впише резултатите от Конгреса. След като бъдат подадени необходимите документи, ще видим как ще реагират клубове, които евентуално не биха били съгласни с решенията на Конгреса от 18 март. И след това можем да коментираме правната обстановка. Ако Димитър Бербатов бъде вписан веднага в търговския регистър, първото нещо, което трябва да стане е Борислав Михайлов и неговата клика да опразнят офисите в "Бояна" в същия ден, за да не се налага да влизаме с момчетата с екипите на "Костенурките нинджа", защото това ще се случи незабавно, ако те не изпразнят въпросните офиси. Второто нещо, г-н Бербатов нееднократно е заявявал, че той е президент на всички клубове и такъв ще си и остане. Така, че реваншизъм при г-н Бербатов не може да има. Мисля, че с действията си дотук, ние показваме, че спазваме стриктно буквата на закона и на Устава. И ние няма да си позволим подобен "сталинизъм", какъвто си позволи Михайлов и неговата клика онзи ден.

- На 18 март по-малко клубове подкрепиха Димитър Бербатов спрямо форума от есента... Как да си обясним това - може би притеснения от евентуални санкции, явен отлив на подкрепа спрямо Бербатов или пък административни пречки, коментарът ви?

- Това е грешна трактовка. Не са го подкрепили по-малко клубове, подкрепиха го всички клубове, които се бяха регистрирали на Конгреса. Ако се бяха регистрирали 670, съм убеден, че 500 щяха да го подкрепят. Тази подкрепа непрекъснато се заявява публично и в социалните мрежи от клубове, които не са успели да се регистрират поради административните пречки, които създаде БФС. А именно - всички клубове бяха заблудени, че Футболният съюз ще издаде образци на документи и правилник за процедурата, което не се случи до 1 март, когато вече срокът беше изтекъл за излъчване на делегатите. Съответно много от клубовете не успяха да подадат. Други клубове, които не се съобразиха с изказването на БФС и с техния опит за заблуда пък си подадоха документите навреме, но не им бяха приети. Футболният съюз ги върна, има близо 100-ина, ако не и повече обратни разписки от куриерска служба, които показват, че БФС отказа да им приеме документите. Така, че единствената причина, поради която 76 редовни делегати присъстваха на Конгреса на 18 март се крие в опита на Футболния съюз да заблуди клубовете и да ги откаже от участие. Подкрепата към Бербатов, както казах към момента е около 80 процента.

- Тя се увеличава?

- Да. И мога да ви дам веднага доказателство в подкрепа на моята теза. А именно, ако не беше така, БФС (средите около Михайлов) щяха да проведат Конгрес на 18 март, както беше свикан, нямаше да се опитат да го отменят в последния момент на пожар. Тъй като Борислав Михайлов си направи точната сметка, че той ще загуби този Конгрес. Мисля, че това е абсолютно красноречиво доказателство за масовата подкрепа в полза на Димитър Бербатов.

- Все пак, какъв е най-добрият изход от ситуацията, според вас? Може би скорошен Изборен конгрес на БФС, на който да присъстват огромна част от клубовете, мнението ви...

- Вижте, най-добрият изход беше да се проведе Изборен конгрес сега с 670 клуба. Това беше най-добрият изход и той щеше да сложи край на всички спорове по отношение на предишния Конгрес от октомври. Противно на това, което твърди БФС. Напротив, провеждането на този Конгрес щеше да обезсмисли воденето на всички дела по отношение на предишния Конгрес. И самият съд, в който се водят делата, щеше да бъде принуден да ги прекрати поради липсата на правен интерес. Т.е. решението беше в този Конгрес. Разбира се, Футболният съюз (хората около Михайлов) нямаха шанс да спечелят този Конгрес. Бившото ръководство, защото сегашното вече е начело с Димитър Бербатов. Така, че бившото ръководство на централата в лицето на Борислав Михайлов, нямаше шанс и предпочете да хвърли футбола в този хаос, в който в момента се намира. Само и единствено заради това, че Михайлов и неговата клика не спазват закона и устава. Това трябва да е ясно за всички. Изходът оттук-нататък е следният. Първият и най-възможен изход е охранителното производство, което се води пред Софийски градски съд от около 282 клуба да завърши с определение на съда, с което да се свика Изборен конгрес. Това е най-вероятният изход и това евентуално би могло да се случи през месец май. Там вече ще се съберат всички клубове. Остава висящ въпросът за тези 104 изключени клубове, които не е нужно да се заблуждаваме, ясно е за всички, че са изключени, за да не дойдат на този Конгрес и да гласуват за Димитър Бербатов. Между тези 104 клуба няма нито един, който да подкрепя Борислав Михайлов. Намерете ми един от тях, който да подкрепя Михайлов и ще се съглася с вас. Вторият вариант, който виждам е намеса на ФИФА, тя е абсолютно реална при сегашната обстановка. Разбира се, там зависим от отговора на Министерството на младежта и спорта. Дано да изпратят по-бързо отговор, дано да са го изпратили вече и ще видим как ФИФА ще реагира на този отговор. Но наистина е възможно ФИФА да отстрани сегашното ръководство и да назначи т.нар. нормализационен комитет. Това се случи преди време с централата на Гърция, когато ситуацията беше сходна. И третият възможен изход, разбира се, остава - ММС да вземе лиценза на БФС за грубите нарушения на закона, които се извършват и да се стигне дори до формиране на нова спортна федерация.

- Вариант, в който бъде свикан Изборен конгрес да кажем през май месец и не участват 100-ата клуба, които бяха изключени от Футболния съюз преди броени часове, подобен развой не изглежда ли прекалена хендикап ситуация? Вашият коментар...

- Разбира се, че тази ситуация (ако се случи) ще затрудни до безкрай един честен Конгрес и избор. Но аз очаквам ФИФА да се намеси в тази ситуация и да възстанови правата на тези клубове. В крайна сметка ФИФА е основният регулатор във футбола. Тук има едно голямо заблуждение в БФС, че УЕФА е някакъв регулатор. УЕФА е един прост организатор на турнири за клубове и за национални отбори. Те нямат никаква регулативна власт в ръцете си. Всичко (относно казуса) е в ръцете на ФИФА. Така, че г-н Бербатов вчера сезира ФИФА по повод отлъчването на тези 104 клуба и очакваме тяхната реакция. Смятам, че за да се стигне до справедливо решение и един честен Конгрес, трябва тези 104 клуба също да участват в него. Тогава, нямам никакво съмнение, какъв ще е изходът. Но все пак да отбележим, че е един забележителен автогол на БФС изключването на тези клубове. И аз да ви кажа, вече почвам да вярвам, че и без тях пак Димитър Бербатов ще спечели Конгреса.

- Въпрос от чисто футболно естество. Миналата вечер Северна Македония победи като гост Италия в полуфинален плейоф за квота за Мондиал 2022 в Катар. Турция пък пропусна дузпа за изравняване на резултата срещу Португалия и загуби драматично срещата в Порто. На фона на изявите на тези наши съседи, представителният ни тим наскоро инкасира поражение с 2 гола разлика при визита в Литва (голяма спортна сила, но в баскетбола). Вашият коментар...

- Националният отбор е отражение на управлението на г-н Михайлов. Виждате и какъв старши треньор в момента е сложен на представителния тим. Той не може да бъде обединителна фигура. Той единствено може да разединява хората в националния отбор, това е и моята информация, която идва от Катар, в момента от събирането на представителния тим. Не му прави чест на старши треньора на националната ни селекция, че се опитва да агитира в полза на г-н Михайлов и да разединява по този начин състава. Предвид ситуацията, която е създадена в момента в националния ни отбор в Доха, в Катар, съм убеден, че нашият представителен тим няма да запише дори и равен в следващите 2 срещи, които му предстоят. А бъдещето, ако е в ръцете на г-н Борислав Михайлов допускам, че ние ще се наредим до футболните джуджета. Докато ако г-н Димитър Бербатов поеме управлението на българския футбол нямам никакви съмнения, че 2026-а ще се видим с вас на Световното първенство в САЩ (Съединените американски щати са съдомакини на форума, заедно с Канада и Мексико) и ще пием по една бира в Лос Анджелис, докато гледаме нашите момчета.

- Г-н Градев, има много тези, че в момента в общо-национален план не се отделя толкова внимание на спорта, както да кажем преди 40-ина години. Логични констатации. Но миналата година ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели златен олимпийски медал (постижение без аналог в цялата ни спортна история), а момчетата от волейболния ни тим до 19 години станаха втори на Световно първенство. Изглежда във футбола от много дълго време нямаме подобни резултати...

- Първо, проблемът е в самото управление на футбола. Второ, вие вече загатнахте, че държавата е много важен фактор в развитието на спорта и аз смятам, че в лицето на новия министър на спорта, футболът може да има един надежден партньор. В който наистина държавата да не бъде мащеха, а да бъде майка. Вие вече виждате реакцията на министерството спрямо Футболния съюз. Най-показателен е фактът, че ММС в момента съди БФС за неправомерно разходени средства. Докато това се случва, няма как държавата да подаде ръка на тези хора. А докато не им подаде ръка, те ще продължат да затъват. Единственият изход от тази ситуация е промяна в ръководството на Българския футболен съюз, за да може да отпушим този запушен край и да започнем да работим както трябва както с министерството на спорта, така и с ФИФА.

Ето пък какво заяви Димитър Бербатов относно решението от "Бояна", касаещо тежките санкции към 100-ина визирани клуба!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Кратки истории

Излишният вратар, най-чудатото реми и още 2 мегастранни футболни случки

Интересните ситуации във футбола се случват ежедневно и в 21-ви век феновете успяват да научат всичко, което...

Реклама
Най-четени новини

виж всички