Накрая утайката ще победи футбола


Накрая утайката ще победи футбола

2013 0

И като започнаха декларации, та цяла неделя, би казал поетът. Така е и в българския футбол, стане нещо – забърсваме клавиатурата и започваме да щракаме по клавишите. Дела трябват, не думи, е казал друг поет. Някак си не е много в реда на нещата след като на футболен мач има побой, удари в главите на зрители и футболисти, случаят да приключи с няколко декларации, в които общо взето запалянковците си мерят утайките. А останалите осъждат поведението на утайките и казват, че това повече не може да продължава. Не може, ама продължава и явно няма сила в тази държава, която да осигури сигурност по стадионите и около тях.

Спорът сега май се свежда до това – червената или синята утайка е по-малка и по-културна. Обаче докато се правим, че ни е много важно кой кого е провокирал и кой кого е нападнал, от кого е тръгнал конфликтът онзи ден на юношеския мач Левски – ЦСКА, изгонихме мирната публика от стадионите. Голям процент от тези, които си стоят вкъщи, го правят именно за това, защото нямат сигурност за себе си, както и за децата си. Проблемът не е от вчера и едва ли ще завърши с инцидента на помощния терен на „Герена“ по време на юношеското вечно дерби. Тъпо, ама наистина много тъпо е, че след това и от двата клуба, и от двата фенклуба си прехвърлят топката. Припомнят си стари злини, без изобщо да си дават сметка, че това, което правят представителите на утайката, всъщност е не просто насилие, това са неумишлени опити за убийство. Обаче така ще е, докато няма нормална правораздавателна и съдебна система. Няма и полиция като хората. Ако всичко това беше в пътя, тези, които хвърлиха бутилки и други предмети по зрители и футболисти от юношите на ЦСКА, трябваше да са в ареста. Има видеозаписи, има свидетели, какво повече трябва? Я ела ти, уважаеми привърженико, и обясни защо хвърли бутилка или каквото и да е там твърдо нещо по главата на зрителя/играча. Ама имало провокация, ама на терена имало балтии, ама съдията еди-какво си. Не, това не е оправдание! Уважаеми фенове и „фенове“, днес можеше да има погребение, като причината за смъртта е инцидент на футболен мач! Това минава ли ви през главите, когато слагате качулките, пада ви пердето и не мислите какво правите? И ако отговорът е „не“, вие нямате абсолютно никакво място в близост до провеждане на спортни събития. Уважаеми организатори на футболното събитие, вие нямате ли малко отговорност, мислите ли с главите си, преди да насрочите мач от подобен калибър и заряд на такова място, без да ангажирате съответната надеждна охрана? А вие, така наречени компетентни органи, със и без униформи, вие наясно ли сте, че днес новините щяха да започват с погребение? Декларации тръгнали да ми пишат, сякаш не са наясно, че държавата изобщо няма да се трогне, защото същата тази държава от години си произвежда и отглежда футболни хулигани. Да, един път тези са момчетата със сини/червени сърца от сектор Б/Г, но когато пеят и веят знамена, те не застрашават здравето и живота на останалите. Но като сложат качулките и упражняват насилие, тяхното място не е на стадиона. Мястото им е на едно друго място.

Ама във всяка държава имало хулигани. Разбирате ли обаче, че родителите на двете пострадали момчета изобщо не ги грее къде по света какви ултраси и какви движения имало? А разбирате ли, че след такива случки публиката ще става все по-малко, докато накрая не остане само утайката?

И накрая една препоръка към Даниел Боримиров. Шефът на школата на Левски нали помни защо имаше забрана една година да посещава спортни събития? Ако „да“, какво прави той, за да няма подобни сцени на място, където е началник? Защото все пак сме в 21-ви век и такива неандерталски прояви не са допустими в държава, която има претенции да е цивилизована. Общо взето действия трябват, от декларации няма смисъл. Или ще оставим утайката да победи футбола?!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички