6-те клуба, които не работят за националния тим и пускат в игра повече чужденци от българи


6-те клуба, които не работят за националния тим и пускат в игра повече чужденци от българи
Снимка: Оф. сайт на Лудогорец

2437 0

Откакто селекционерът Младен Кръстаич проговори за нея, темата с чужденците в българския футбол стана много актуална. Вече излезе проучване в кои клубове имат най-много чуждестранни играчи, като челните места бяха заети от Берое, ЦСКА и Лудогорец. По-интересното е обаче кой клуб най-много използва иностранците в състава, като по този начин изтиква на заден план българските играчи. Оттам страдат и националните отбори.

Не е изненада, че клубът, който най-често разчита на чужденците си в мачовете е Берое - легионерите им имат 86,3% изиграни минути в Първа лига. На второ място е Лудогорец с 83%, ЦСКА е трети с 81%.

Топ 5 по този показател допълват Ботев (Пд) със 76,7% и Левски с 63,5. Шестият отбор у нас, в който чужденците играят повече от българите (процентът изиграни минути за тях е над 50, б.а.) е Локомотив (Пд) - 54,8%.

Останалите родни тимове също пускат в игра чужденци, но повече дават шанс на българите. Първи по отредени минути на български играчи е Славия - с 90%, следван от Етър (85,8%), Арда (77,4) и Хебър (69,1). Ето и процента минути, дадени на българи, у останалите елитни родни тимове:

Черно море (61,1)

Крумовград (60,9)

ЦСКА 1948 (57,3)

Пирин (56,6)

Ботев (Враца) (51,1)

Локомотив (Сф) (50,2)

Любопитно е да се отбележи, че два отбора от Първа лига през настоящия сезон си позволиха да пуснат на терена изцяло чуждестранен състав. Това бяха Ботев (Пд) в мача срещу ЦСКА 1948, загубен с 0:1, и Берое на 2 пъти. А ЦСКА стигна дотам, че да няма български гол през този сезон. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички