Апокалипсисът ще почака: Първа лига не прекалява с чужденците, според CIES


Апокалипсисът ще почака: Първа лига не прекалява с чужденците, според CIES
Снимка: Alexander Karamfilov / LAP.bg

663 0

Ситуацията с чужденците в българското първенство не е притеснителна и не е нещо, по което сме първенци в Европа. Това показва проучване на статистическия институт за футбол "CIES". Чужденците, които се състезават в Първа лига, съставляват 49,4% от общия брой футболисти на елитните тимове.

С близки показатели са доста по-богати първенства като унгарското, швейцарското и полското. До нас са и държави със сходно ниво на футбола като Румъния. Във Франция, която е световен шампион за 2018 година и вицешампион на Мондиал 2022, процентът е 45.

Иначе, в Европа най-много чужденци в първенството си използва Кипър (82,9%), следван от турската Суперлига (71,2%) и Гърция (71%). Английската Висша лига е четвърта с 64,6%, но е всеизвестно, че националният им отбор показва силни резултати през последните години. 

Както е вече известно, отборът с най-много чужденци в състава у нас е Берое (81,9%). Следва го ЦСКА с 81,4%, Лудогорец със 79,8%, Ботев (Пловдив) със 73,3% и Левски с 61,8%. Най-малко иностранци сред футболистите си има Етър (13,6%). А ето и точните думи на Кръстаич за чужденците в първенството.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички