"Златните момчета" на световния футбол от 2010 година - къде са те сега?


"Златните момчета" на световния футбол от 2010 година - къде са те сега?
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

4871 0

Футболът е такъв спорт, че с какъвто и талант да разполагаш, това не е гаранция, че ще станеш световна звезда, още повече - да се задържиш в световния елит с години. Футболисти като Лионел Меси и Кристиано Роналдо са изключение точно с това, че успяха да поддържат високо равнище в продължение на над десетилетие.

В последните години много изгряващи звезди бяха сравнявани с играчи от калибъра на Меси и Роналдо, но бързо залязваха и не успяха да разгърнат пълния си потенциал. Ако се върнем до 2010 година и разгледаме класацията за "Златно момче" на Европа - награда, която се връчва от италианското издание Tuttosport, то ще срещнем любопитни имена.

Жоел Матип - "златното момче", което стана "златен мъж"

Още по-любопитно обаче ще е да проследим къде се намират онези топ 10 играчи до 21-годишна възраст от 2010 година, които са били считани за бъдещето на световния футбол. Гледайки през призмата на 2022 година, то определено можем да кажем, че най-добре от 10-те "златни момчета" от 2010-а се справя защитникът Жоел Матип

Матип има възможността да играе в един от най-силните отбори в света Ливърпул, който и през този сезон се бори на няколко фронта за трофеи. Защитникът започва кариерата си в Шалке и бързо впечатлява с уменията си.

През 2016-а преминава в Ливърпул, където постепенно успява да си прокара път към титулярите. Днес Матип си партнира с Върджил ван Дайк, но трябва да се бори и с конкуренцията на играчи като Ибрахима Конате и Джо Гомес.

Лукаку и Балотели - двама нападатели с различна съдба

Ромелу Лукаку е друго име, което и до днес поддържа много високо ниво. През миналата кампания белгийският таран бе сред голмайсторите на Европа с екипа на Интер, но през този сезон се завърна в Челси, където самият той призна в интервю, че не е щастлив.

Въпреки това Лукаку остава един от най-добрите нападатели в света към днешна дата - нещо, което не може да се каже за Марио Балотели. Избухливият италианец се наслаждаваше на успешен период в Манчестър Сити и Милан, но оттам нататък кариерата му общо взето е само надолу.

КАКВО СЕ СЛУЧИ С БАЛОТЕЛИ - СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА ИТАЛИЯ НА ЕВРО 2012?

Неуспешен период в Ливърпул, престой във Франция с отборите на Ница и Марсилия, след това през италианските Монца и Бреша, за да стигнем до днес, когато Балотели играе в турския Адана Демирспор и започна да напомня за себе си, макар и много далеч от световната класа, която показваше преди десетилетие.

Коутиньо и Азар - звездите, коите се провалиха в Барса и Реал Мадрид

В Ливърпул Балотели бе за кратко съотборник с Филипе Коутиньо - друго име от "златните момчета" на 2010-а, което се превърна в звезда на "Анфийлд". Коутиньо обаче избра най-неподходящото време да напусне Ливърпул - точно преди спечелването на Шампионска лига и Висшата лига, за да отиде в Барселона, където кариерата му се срина.

Коутиньо се завърна през зимата във Висшата лига, където се присъедини към Астън Вила, ръководен от Стивън Джерард. И докато сме на тема "провалени звезди", следва да споменем и Еден Азар - играчът, който бе считан за равностоен на Меси и Роналдо в Челси. След трансфера му в Реал Мадрид обаче Азар се сгромоляса и бърше пейката на "Бернабеу".

ЗАЩО ДА НАПУСНЕШ ЛИВЪРПУЛ СЕ ПРЕВЪРНА В ОПАСЕН ХОД

Гьотце и Хамес: звездите от Мондиал 2014, които днес "блестят" в Катар и Турция

Други двама играчи, които стигнаха до световния връх и пропаднаха, са Марио Гьотце и Хамес Родригес. И двамата "блеснаха" на Световното първенство по футбол през 2014-а, когато Гьотце спечели световната титла с Германия, а Хамес се отличаваше от всички, ставайки голмайстор на турнира.

И докато Хамес изкара няколко успешни сезона в Реал Мадрид, то Гьотце така и не успя да се наложи в Байерн Мюнхен и се завърна в Борусия Дортмунд. От 2020-а Гьотце играе за нидерландския ПСВ Айндховен. Хамес пък поигра под наем в Байерн, след това премина в Евертън, а към днешна дата играе за катарския Ал Раян.

Миралем Пянич е друго добре познато име, "позлатено" през 2010-а. Пянич блесна с екипа на Олимпик Лион, преди да бъде привлечен на Ботуша - първо в отбора на Рома, а след това и в Ювентус. Халфът пробва късмета си и в Барселона, но нещата не се получиха. Сега Пянич играе за турския Бешикташ.

Юношите на Манчестър Юнайтед и Челси, които не успяха да разгърнат таланта си

Две имена, които вероятно сте позабравили, но направиха фурор преди десетилетие, са Федерико Македа и Гаел Какута. Двамата юноши на Манчестър Юнайтед и Челси бяха считани за бъдещето на тези два отбора, а и на световния футбол като цяло.

Македа остана собственост на Юнайтед до 2014-а, но през цялото време бе пращан под наем в други отбори. В последните години играе за гръцкия Панатинайкос. Гаел Какута пък остана собственост на Челси до 2015-а, като по същия начин бе постоянно пращан под наем. Днес Какута играе за френския Ланс.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички