Какво се случи с Марио Балотели - светлото бъдеще на Италия на Евро 2012?


Какво се случи с Марио Балотели - светлото бъдеще на Италия на Евро 2012?
Снимка: Getty Images/Gulliver

5449 0

Продължаваме рубриката "Какво се случи с...", като героят на тази статия беше смятан за един от най-големите таланти в началото на десетилетието. Той остана в историята с двата си гола във вратата на Германия в полуфиналите на Евро 2012, като празнувaнето му на втория гол става легендарно. Той е Марио Балотели - един от героите на европейското първенство по футбол през 2012 г.

След турнира въпреки че Италия губи финала, всички си отдъхват с облекчение - Балотели изглежда като да е пораснал - вместо глупави червени картони и смешни постъпки, той вече решава мачове. Сезон 2012/13 обаче дава тревожен сигнал - Бало губи мястото си в Манчестър Сити и вкарва едва 3 гола в 20 срещи. Шайховете с лека ръка пък го пускат в Милан - Балотели неведнъж е признавал, че е фен на Милан, макар да се оформи като футболист в градския съперник Интер.

И желанието му дава резултат - 12 гола за едва 13 мача. Милан завършва трети в класирането, като особено запомнящ се е голът на Марио срещу Парма от фал от около 30 метра дистанция. По това време "росонерите" обаче изживяват преходен период, като след напускането на Златан Ибрахимович и Тиаго Силва резултатите не блестят. Балотели изкарва още един сезон в "росонерите" на добро ниво (41 мача и 18 гола), но трофеите не идват.

Така през август 2014 г. Марио решава да стане част от възраждащия се Ливърпул, като преминава на "Анфилд" за 16 милиона паунда с цел да замени голямата звезда Луис Суарес. Сезонът в мърсисайдци обаче със сигурност е най-слабият в кариерата на Балотели - той не успява да се наложи в тима и тотално разочарова с изявите си - едва 4 гола в 28 срещи, 1 от които е във Висшата лига. За българските фенове запомнящ се е голът му от дузпа срещу Лудогорец в Шампионска лига.

Разбрал, че е направил огромна грешка, италианецът си събира куфарите обратно за "Сан Сиро", където се завръща под наем. Милан обаче вече има нови герои в нападение като Карлос Бака и Луис Адриано - 3 гола в 23 мача във всички турнири бележи още по-слаб сезон на Балотели - така нито Милан закупува обратно Марио, нито пък дошлият начело на Ливърпул Юрген Клоп иска да работи с него.

Така нашият герой се оказва ненужен на топ отборите и е логично да отиде в по-спокойна атмосфера, с не толкова големи очаквания. Изненадващо или не, той е привлечен в тима на Ница в последния ден на трансферния прозорец. Марио показва, че е още гладен за футбол с 5 гола в първите си 4 двубоя - почти колкото за двата предишни сезона. Въпреки това характерът му също никъде не е отишъл - пример за това е глупавият червен картон срещу Лориен, където се хваща на провокация на противниковия играч Стивън Морейра. През втория полусезон срещу същия съперник получава директен червен картон за обида срещу съдията. И все пак с 15 гола в 23 двубоя Балотели определено вдига класата на тима и подписва договор за още сезон. Ница лети в облаците след катозавършва сезона на трета позиция.

И през следващия сезон Балотели е в страхотна форма - 26 гола в 38 мача във всички турнири - рекорден сезон откъм статистика. Записва и първите си мачове за националния отбор на Италия след 4-годишна пауза. През лятото на 2018 г. Ница отказва да го продаде на Марсилия, а и със сигурност фактът, че Балотели остана извън състава за Мондиал 2018 е повлиял демотивиращо - играчът трупа излишни килограми и се скарва с треньора Патрик Виера, което води до отстранявато му от тима.

През януари 2019 г. Балотели все пак преминава в Олимпик Марсилия. Макар да вкарва 8 гола в 15 срещи обаче, той е освободен след края на сезона. Нападателят решава да се завърне в калчото, като облича екипа на новака Бреша. Сезонът е катастрофален - тимът завършва на последна позиция, а Балотели вкарва само 5 гола в 19 двубоя. Така той стига до втородивизионния Монца, където е поканен от старите познайници Силвио Берлускони и Адриано Галиани.

Така само на 30, Балотели изглежда забравен и далеч от най-добрите си години. Онова вечно перспективно момче сякаш си остана единствено с таланта. Без реализацията, която се очакваше от него.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички