Здрав бой, драматичен развой и един истински празник за футбола - какво се случи с Левски и Лудогорец?


Здрав бой, драматичен развой и един истински празник за футбола - какво се случи с Левски и Лудогорец?
Снимка: колаж: Sportlive.bg източник: Lap.bg/Ivan Ivanov and Yuilian Todorov

8304 0

17.08.2023 се оказва изключително щастлива дата за българския клубен футбол. Въпреки че все по-трудно става за отборите от efbet лига да правят пробив в Европа, два си гарантираха по два великолепни мача до края на август.

Шампионът Лудогорец, който редовно влиза в групите на различни европейски клубни турнири, напомни за най-силните си години в Европа, печелейки с 5:1 срещу Астана - впечатляващо представяне на един отбор с изключителни възможности в атака. 

Левски за пръв от години е на прага на групова фаза в Европа

И, докато от Лудогорец се очакваше да отстрани Астана, то за Левски мнозина имаха съмнения. "Сините" влязоха в двубоите с Апоел като аутсайдер, но въпреки това с много игра и доза късмет в правилния момент отстраниха класния израелски тим. 

За награда на европейските подвизи - Лудогорец ще играе с Аякс, а Левски - с Айнтрахт (Франкфурт)! И това ще са два поредни четвъртъка, които ще са истински празник за българския футбол. И в частност на феновете на двата отбора.

Лудогорец записа най-убедителната си победа в Европа от 4 години насам

Никой не очакваше нищо от Левски 

С идването си Николай Костов беше "зачеркнат" с дебелия флумастер. Как той щял да заменя Станимир Стоилов - авторът на най-дългата серия без победа в историята на Левски?! Костов вече беше веднъж в Левски и  всички го обявиха за провал. Нищо, че беше записал само две загуби. И не беше оставен да работи. 

Е, Костов се върна, а Левски е там, където не е бил от повече от десетилетие - на прага на влизане в групова фаза на европейски клубен турнир. Заради слабия коефициент на тима обаче, задачата изглежда почти невъзможна - Айнтрахт (Франкфурт). Но в Левски вярват. И с право. 

Дълго време отне на някои да видят, че Левски има изключителен треньор

"Сините" играят отличен футбол - бърз, когато трябва. Спокоен, когато се налага. Но най-вече - с ясна идея и тактически изпипан план. Понякога се получава. Понякога - не. Но Левски "играе". И носи наслада с играта си. Във време, в което нищо при "сините" не е сигурно, нима не е това най-важното? Вместо да се занимаваме с това кой какво парче от "пая" Левски иска, кой на какво има право и така нататък... на "Герена" Левски пак се говори за футбол! И това е най-важно. 

Ще влезе ли Левски в групите на Лига на конференциите? Вероятно не. Това обаче не трябва да разваля впечатленията от играта и представянето на футболистите и тактическият профил, демонстриран от Николай Костов. И никой не може да отнеме на Левски това европейско лято - когато дори в разделението си, феновете изживяват емоции, които бяха позабравили. 

Роналдо е сред най-критикуваните играчи, но той прати Левски напред в Европа

Затова и мачовете с Айнтрахт ще са празник. И след всичко изживяно, на "Герена" го заслужават. Въпреки всичко - клубът още го има. И в момента впечатлява. 

Лудогорец - отбор с две лица 

През този сезон "орлите" играят може би най-добрият си футбол от години. Но от време на време. Първото полувреме срещу ЦСКА беше умопомрачително - една дузина положения, два безответни гола и тотално надмощие. Второто полувреме срещу Астана - съвършенство! Гол след корнер, гол с удар от далеч, два гол след контраатака - всичко, на което един отбор може да се надява. 

Но Лудогорец не играе всеки мач така. Дори не може да запише две поредни еднакви полувремена. Постоянството е най-големият проблем пред Кирил Десподов и компания. И Петев има една седмица да го разреши. 

Лудогорец е изключителен, но непостоянен отбор

Аякс е европейски гранд, но не и страшилище. Редица топ футболисти напуснаха през последните години, а заместниците им поне засега не показват нещо специално. "Лъвовете" не просто не спечелиха Ередивизи през миналия сезон - отборът извърши извън местата, даващи право на участие в Шампионска лига. И още някои важни футболисти напуснаха - Журиен Тимбер, Едсон Алварес, Калвин Баси и, най-вече, Душан Тадич. Така че Лудогорец шансове има. Да, Аякс е категоричен фаворит, но "орлите" няма да са първият аутсайдер, отстранил гранд. Няма и да са последният, ако успеят да го направят. 

Независимо от резултатите - празникът ще е налице 

ЦСКА и Лудогорец през миналия сезон играха в групите на ЕКТ - едните в Лига на конференциите, другите - в Лига Европа. Но в Европа става все по-трудно. Доказва го и жребият - и двата тима непоставени, и двата отбора се изправят срещу сериозни европейски тимове. 

Мачовете с Айнтрахт ще са още 180 минути празник за феновете на Левски

Но именно в това е празникът. Левски ще напълни "Герена" (защо пък не и "Васил Левски") за поне още една невероятна европейска вечер в "синьо". В Разград отново ще видим пълен стадион, защото едва ли има някой, който не иска да види Аякс в действие. И най-вече какво могат да направят Десподов и компания срещу един от най-обичаните отбори в света. 

Да, шансовете са малки. Но емоцията е налице. А съдбата обича аутсайдери... 

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Извънредно: ПСЖ "удря здраво рамо" на Левски за мачовете с Айнтрахт (Франкфурт)?

Още: Ето защо дават милиони евро на Лудогорец за Десподов (ВИДЕО)

Още: Патрик-Габриел Галчев: Айнтрахт е гранд, но ние винаги излизаме за победа

Още: Роналдо: Това е най-хубавият момент в живота ми

Още: Петев след рекордната победа за Лудогорец: Горчилката в мен няма да мине лесно

Земетръс на "Герена"! 20 секунди преди края Роналдо прати Левски срещу Айнтрахт (ВИДЕО)

Българин наказа Левски насред "Герена" с рядко красив гол (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички