Защо се бави договорът на Лионел Меси с Барселона и ще се окаже ли това фатално?


Защо се бави договорът на Лионел Меси с Барселона и ще се окаже ли това фатално?
Снимка: Getty Images/Guliver

1940 0

Немислимото се случи и мегазвездата на световния футбол Лионел Меси, който се превърна в истинска икона за Барселона, вече не е част от каталунския клуб, след като договорът му изтече и от днес, четвъртък, 1-ви юли, той е свободен агент и може да премине безпрепятствано във всеки друг клуб.

Прогнозите на специалисти и анализатори, както и надеждите на всички около Барселона, са, че "геният от Росарио" ще подпише нов контракт и все пак ще остане на "Камп Ноу", след като главната причина за вече отминалото му желание да напусне на всяка цена - Хосеп Мария Бартомеу, вече не е в клуба.

Меси е доволен от избора за нов президент - Жоан Лапорта. Самият Лапорта също има за приоритет да накара аржентинеца да остане. Договор обаче все още няма въпреки преговорите от доста време насам, а някои вече се запитват дали това няма да се окаже фатално за бъдещите взаимоотношения между двете страни. А защо всъщност самият контракт се бави толкова?

Има няколко версии, които са най-достоверни и се тиражират в Испания. Някои от тях са дори потвърдени от самия Жоан Лапорта, като например финансовият аспект на евентуалната сделка, който е и един от най-сериозните казуси. Ще успеят ли намиращите се донякъде в криза каталунци да осигурят средствата за Меси, които той може да получи в не един и два други отбора?

Поначало преговорите за нов договор се забавиха поради няколко причини. Първо се смяташе, че трябва да се изчака с по-интензивните разговори, за да не се осъществяват по време на самия сезон, тъй като това щеше да разсея сериозно не само Меси, но потенциално и неговите съотборници и щеше да окаже влияние на представянето на тима. Успоредно с това финансовите проблеми за Барселона също задържаха процеса.

Към момента се водят преговори, като резултатът от тях трябва да стане ясен след дни. Най-вероятно това ще се случи след края на Копа Америка, където шесткратният носител на "Златната топка" играе със своята Аржентина и мечтае за първи значим трофей със страната си. Изглежда невъзможно преди края на континенталната надпревара да има развръзка, а финалът е на 11 юли (при ранно отпадане за Аржентина е възможна и промяна и по-ранно развитие).

В изчакване за изглаждане са и "дребни" детайли като плащането на данъци спрямо договора. След проблемите с данъчните в Испания, Меси изобщо не иска да рискува за нещо подобно и иска напълно да изглади потенциални нередности.

Най-големият проблем си остава финансовият аспект от сделката. Освен че Барселона трябва да предложи на Лионел сериозни финансови средства, то клубът трябва да има едно на ум и за футболистите около него, които трябва да са на такова ниво, че тимът да е в борбата за всички трофей през новата кампания - друго от желанията на Меси. 

Каталунците вече привлякоха звезди като Мемфис Депай и Серхио Агуеро, но и се разминаха с Джорджиньо Вайналдум именно поради липсата на финансова мощ. Такава несъмнено има ПСЖ - новата дестинация на нидерландеца.

И докато фактът, че към момента Меси не е играч на Барселона е изключително тревожен за всички около каталунците, то ситуацията не се харесва и на някои от спонсорите. Така "Найк" например иска да рекламира новите фланелки на Барселона, но не може да го стори с Меси към момента и иска най-скорошно развитие.

Обобщено казано: По всяка вероятност Меси ще подпише нов договор с Барселона, като каталунците ще намерят начин да изгладят финансовия си проблем. В интерес на абсолютно всички страни обаче е това да се случи възможно най-скоро.

Още по темата за Лионел Меси:

Меси вече има нов прякор - ето как възникна абсурдът

Колко гола ще вкара Меси в тандем с Агуеро, ако остане в Барселона?

Кое го прави толкова велик? Най-впечатляващите елементи в играта на Меси

Меси спази невероятно обещание към "луд" привърженик (СНИМКА)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички