Официално: Лионел Меси вече не е играч на Барселона - какво следва?


Официално: Лионел Меси вече не е играч на Барселона - какво следва?
Снимка: GettyImages

9144 0

Един от най-великите футболисти в историята - Лионел Меси, вече официално не е играч на Барселона. Това се случи точно в 00:00 испанско време (01:00 часа българско време), когато датата официално стана 1-и юли и договорът на аржентинската суперзвезда с каталунците изтече. 

По този начин Ла Пулга е свободен агент за пръв път в кариерата си, след като от детска възраст е част от академията "Ла Масия" и винаги е преподписвал контракта си с клуба, откакто сложи подпис под първия си професионален договор. 

Разбира се, това не означава задължително, че Меси ще има нов отбор. От клуба са напълно спокойни, че Лео ще остане, както самият Жоан Лапорта заяви в края на юни. Той призова за спокойствие, но не разкри никакви подробности за бъдещето на най-великия футболист в историята на клуба. 

Какво е бъдещето на Лионел Меси? 

Рекордьорът по спечелени награди "Златна топка" заяви преди началото на сезон 2020/21, че желанието му е да напусне Барселона, за да търси ново предизвикателство. Най-голямата причина за това негово решение обаче беше Хосеп Мария Бартомеу - човек, който вече няма нищо общо с клуба. 

Самият Лео Меси индиректно агитираше за Жоан Лапорта преди президентските избори, а неговото избиране за нов главнокомандващ на "Камп Ноу" обнадежди всички, че аржентинецът ще остане. 

Още с встъпването си в длъжност Лапорта стартира преговори с представителите на Меси, като самият той определи детайлите по новия контракт "сложни". Въпреки това никой не очаква Лео да напусне клуба, а подписът под нов контракт е въпрос на време. Още през май излезе информация, че Меси остава в Барселона, но официално обявление все още няма. 

Ще има ли Лионел Меси нов отбор? 

Най-информираният възможен отговор е простичък - не. Единственото желание на Меси за нов отбор преди година беше Манчестър Сити, но лично Хосеп Гуардиола го посъветва, че трябва да остане в Барселона. След преизбирането на Лапорта стана ясно, че на 99% Меси ще остане в клуба. И, въпреки че все още не е подписал нов договор и вече, на хартия, не е играч на Барселона, очакванията са, че ще остане на "Камп Ноу". 

Защо се бави новият договор на Лео Меси? 

Странно е, че преговорите продължават толкова дълго, но това се дължи на два фактора. Единият е, че отборът преследваше до последно титлата в Ла Лига и съставът трябваше да бъде изцяло фокусиран върху представянето си на терена. Втората причина е, че по настоящем Лео Меси води Аржентина на Копа Америка и фокусът му е върху това най-накрая да спечели значим трофей с "гаучосите". 

В това време неговите представители и ръководството на Барселона водят преговори за финалните детайли по контракта на играча. Един от тях е начинът, по който ще бъдат плащани данъците спрямо контракта (задължително условие от страна на Меси в следствие на сериозните проблеми, които той имаше с местните власти).

Това позволи на Лапорта да довърши други трансферни дела на клуба, като преди Евро 2020 успя да финализира привличането на Ерик Гарсия и Серхио Агуеро, а по време на шампионата - това на Мемфис Депай. 

Очаква се след края на Копа Америка двете страни да обявят новият договор на Меси. Очакванията са неговата заплата да бъде леко намалена (поне в първата година), а договорът му да е за 2-3 години. Появи се и много интересна информация - контрактът да е за 10 години, които включват няколко години на "Камп Ноу", завършване на кариерата в САЩ и завръщане в Барселона на ръководен пост. Стойността на договора би била 293 милиона долара, пише "Sport.es". Засега обаче няма пълна яснота за това какъв ще е новият договор на Меси. 

Едно обаче е ясно - считано от 01:00 часа българско време Лионел Меси не е играч на Барселона. Поне на хартия.

Още по темата Лео Меси: 

Аржентинците спретнаха страхотна изненада за ЧРД на Меси 

Меси е договорил личните си условия с Барселона? 

Ла Пулга вече не е актуално - какъв е новият прякор на Меси? 

Меси е НЕВЕРОЯТЕН! Спази невероятно обещание към "луд" фен

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички