Уест Хем отвоюва първи евротрофей от 60 години насам след оспорван и кървав финал в ЛнК


 Уест Хем отвоюва първи евротрофей от 60 години насам след оспорван и кървав финал в ЛнК
Снимка: Getty Images

3709 0

Уест Хем победи Фиорентина в оспорван финал в Лигата на конференциите и спечели първия си европейски трофей през новия век. Отличието е първо за "чуковете" на международната сцена от сезон 1964/65, когато тимът триумфира в Купата на носителите на купи.

Англичаните надделяха с 2:1, като победният гол падна в 90-ата минута. Негов автор бе Джаръд Боуен. По-рано "чуковете" бяха открили резултата в 62' чрез Саид Бенрама, който бе точен от дузпа. "Виолетовите" изравниха 5 минути по-късно след отлично отиграване на Джакомо Бонавентура.

За флорентинци разочарованието бе много голямо, тъй като по-рано през сезона те отстъпиха и във финала за Купата на Италия срещу Интер със същия резултат. "Виолетовите" не са печелили европейски трофей от 1961 година насам.

Иначе мачът в Прага беше оспорван, но и доста груб на моменти. Феновете на англичаните пък на няколко пъти вдигаха допълнително напрежението, замеряйки съперниковите футболисти с предмети, а през първата част една плътна чаша, хвърлена от тях, успя да сцепи главата на Кристиано Бираги.

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Динамично начало на двубоя, Уест Хем първи стигна до удар към една от двете врати. Още в 37-ата секунда Михаил Антонио пробва изстрел, с който Терачано се справи. 

Напрежение в 4' - Николас Гонсалес се свлече в съперниковото наказателно поле, след като показа, че притивников футболист му е бръкнал в окото. Съдията не разгледа тази ситуация, а докато играчът на Фиорентина лежеше на тревата, феновете на "чуковете" го обстрелваха с чаши.

Шанс за Уест Хем в 13' - Деклан Райс отправи опасен, мощен удар от границата на наказателното поле, който мина много близо покрай дясната греда на стража на флорентинци.

В 25' Фиорентина имаше шанс да открие в Прага, след като Миленкович отигра с глава при центриране от корнер. Той обаче не успя да насочи добре и стреля над напречната греда. Първи жълт картон в срещата бе даден в 31' на Саид Бенрама за очевидна симулация. Две минути по-късно Фиорентина стигна до много добра възможност след пробив на Гонсалес. Той обаче беше неутрализиран, преди да нанесе удар, от бранител в бяло.

Напрежението по трибуните достигна сериозна фаза минута по-късно. Кристиано Бираги бе уцелен с плътна пластмасова чаша от фенове на англичаните и от главата му бликна кръв. Наложи се той да получи медицинска помощ на терена.

Последните минути на полувремето бяха силни за Уест Хем, който притисна съперника, но виолетовата отбрана не позволи да се стигне до сериозна опасност пред тяхната врата. В последната минута от добавеното време Лука Йович успя да преодолее Алфонс Ареола, но ВАР установи, че в развитието на атаката на "виолетовите" е имало засада и голът не беше зачетен.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Лука Йович е сменен на полувремето от Винченцо Италиано, вероятната причина за това е контузия. В 53-ата минута Карлос Дел Серо Гранде връчи втория жълт картон във финалния двубой. Той беше за Найеф Агер за груб фал срещу Нико Гонсалес.

В 58' при опасна ситуация за "чуковете" Джаръд Боуен даде знак, че Кристиано Бираги е играл с ръка и това се видя и на повторенията. Играчите на английския тим искат дузпа и Дел Серо Гранде реши сам да прегледа ситуацията. ГОЛ! Испанецът отсъди 11-метров наказателен удар за Уест Хем, а зад топката застана Бенрама. Терачано хвана ъгъла му, но не успя да отрази удара - 0:1!

В 66-ата минута на мача Фиорентина поиска дузпа за игра с ръка на защитник в бяло, но реферът не видя основание за такава и дори връчи жълт картон на протестиращия Мандрагора. ГОЛ! Минута по-късно италианците се върнаха в мача след добра атака. В ситуацията Гонсалес свали една топка за Джакомо Бонавентура и италианецът овладя и насочи прецизно, изравнявайки резултата в Прага - 1:1!

С гола дойде и подем в играта на "виолетовите" и в 72' Роландо Мандрагора можеше да даде аванс на своя тим, но вместо това стреля встрани от вратата от добра позиция. В 80' пък Томаш Соучек имаше отлична възможност да изведе Уест Хем отново напред в резултата, но намери гърба на играч на Фиорентина, вместо вратата, пазена от Терачано. Минута по-късно стражът на Фиорентина се намеси решително при нов изстрел на чеха от границата на наказателното поле.

Последната опасност за Фиорентина в редовното време беше изстрелът на Софиан Амрабат в 89', който беше спасен от бдителния Ареола. ГОЛ! В последната минута на редовното време Уест Хем се възползва от грешка на съперника и успя да поведе отново. Лукас Пакета изведе със страхотен пас Джаръд Боуен, той надбяга защитниците в лилаво и успя да преодолее вратаря, намирайки долния му десен ъгъл за 1:2.

СЪСТАВИ

Фиорентина: Терачано, Додо, Миленкович, Раниери, Бираги, Бонавентура, Амрабат, Мандрагора, Куаме, Гонсалес, Йович

Уест Хям: Ареола, Емерсон, Агер, Зума, Цоуфал, Райс, Соучек, Пакета, Бенрама, Боуен, Антонио

Фиорентина - Уест Хям по ТВ: Къде да гледаме финала от Лигата на конференциите?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

И Фиорентина, и Уест Хям за последно спечелиха значим турнир на УЕФА през 60-те години на миналия век, така че едно голямо чакане ще приключи днес в Прага. Друга прилика между отборите е, че и двата тима завършиха извън местата в своите шампионати, даващи право на участие в европейските клубни турнири догодина. Тоест - победа днес е единственият път към Европа (Лига Европа).

"Виолетовите" вече сътвориха история, превръщайки се в първия отбор, който стига финала на всички четири големи значими турнири на УЕФА. Те ще опитат да подобрят резултатите си в тези финали, тъй като до момента имат 1 победа и 3 загуби (успехът е срещу Глазгоу Рейджърс през 1961 година). Освен това те вече загубиха финал през този сезон - за Купата на Италия срещу Интер.

Тези два тима са се срещали само два пъти в историята. През 1975 година за англо-италианската купа, като и в двата случая "чуковете" губят с по 0:1.

Артур Кабрал е на върха при голмайсторите (7), като може да излезе еднолично в подреждането, ако вкара и днес за Фиорентина. Уест Хям пък ще се надява на Михаил Антонио, който има 6 гола в Лигата на конференциите през този сезон. И двата тима са с висока резултатност в турнира - италианците със средно по 2,57 гола на мач, а англичаните - със средно по 2,25.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички