Надъханият Ал Ахли притесни "белия балет", но само толкова - Реал Мадрид е на финал на Световното клубно първенство (ВИДЕО + СНИМКИ)


Надъханият Ал Ахли притесни "белия балет", но само толкова - Реал Мадрид е на финал на Световното клубно първенство (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

6753 0

Испанският колос Реал Мадрид се класира за финала на Световното клубно първенство, побеждавайки с 4:1 египетския Ал Ахли!

Тимът на Карло Анчелоти заслужено си осигури възможността да играе за пети трофей от надпреварата срещу Ал Хилал (Саудитска Арабия) в събота (11 февруари), въпреки че за период от 10-15 минути през втората част можеше да допусне изравняване до 2:2 и да си усложни значително задачата. 

До 42-ата минута резултатът бе 0:0, но тогава Винисиус се възползва от груба грешка в отбраната на противника и изведе Кралския клуб напред. Втората част започна вихрено за Реал, който удвои аванса си чрез Феде Валверде.

В 65-ата минута Ал Ахли върна едно попадение от дузпа и именно след това настъпиха трудните моменти за "белия балет", но опитните играчи на Анчелоти издържаха на натиска, а и резервният вратар Андрий Лунин се отчете с важни намеси. 

В 87-ата испанският гранд получи дузпа за нарушение срещу Винисиус, но Лука Модрич бе отказан от Елшенауи и интригата се запази още малко.

Все пак, дълбоко в добавеното време Реал Мадрид отбеляза още два гола, които бяха дело на Родриго (92') и на влезлия на смяна Серхио Арибас (98').

Ето и всички интересни моменти от Реал Мадрид 4-1 Ал Ахли:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът очаквано започна с тотално преимущество на "белия балет", а египтяните трудно минаваха центъра. До десетата минута притежанието на топката бе 83:17 в полза на Реал, а головите положения отсъстваха. Все пак, атмосферата на "Мула Абдула" бе превъзходна - трибуните бяха претъпкани, а феновете се забавляваха с мексикански вълни. 

В 16-ата Винисиус напредна по лявото крило и изведе в коридор Родриго, но ударът на бразилеца от малък ъгъл бе блокиран. При последвалия корнер Модрич сложи топката на главата на Рюдигер, но защитникът насочи кълбото право в средата на вратата, където Елшенауи улови без проблем.

Малко след това Ал Ахли показа, че може да бъде опасен на контраатака и Шериф се озова на стрелкова позиция, но силният му шут по диагонал мина над напречната греда. В 22-ата минута Родриго връхлетя на центриране от десния фланг, но не успя да насочи добре топката с левия си крак. 

В 25-ата минута Мохамед Абделмонем можеше да се разпише с глава от точката на дузпата, но не нацели очертанията на вратата. В ответната атака Чуамени стреля от дистанция, а вратарят на Ал Ахли изпусна топката, но това не се оказа фатално.

Интересните ситуации продължиха с пропуск на Винисиус от малък ъгъл в 27-ата. 60 секунди по-късно Родриго открадна една топка на тъча и нахлу в наказателното поле, а след това технично копна топката над вратаря, но тя се отби от десния страничен стълб и излезе в аут. 

След половин час игра Андрий Лунин на два пъти показа класа и изби опасни удари към вратата на Реал Мадрид. На фона на скучните първи 10 минути следващите 20 бяха изпълнени с куп интересни положения. Головите ситуации бяха станали 5:3 в полза на испанците. 

В 37-ата Феде Валверде опита ефектно воле с десния крак от 17-18 метра, но нямаше сила в изпълнението му и стражът на египтяните не бе затруднен. 

ГОЛ - Около 200 секунди преди края на първото полувреме защитник в червено сгреши фатално и позволи на Винисиус да остане очи в очи с Елшенауи, а бразилецът копна хитро топката над вратаря и откри резултата - 1:0 за Реал Мадрид!

В добавено време на първата част "белия балет" можеше да удвои аванса си, след като организира бърза контраатака, но Начо предпочете да я завършва сам и разочарова с шута си от границата на наказателното поле.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

ГОЛ - Второ попадение за Реал Мадрид - Лука Модрич видя по прекрасен начин Родриго с разсичащ защитата пас и го изведе сам срещу вратаря. Елшенауи изби удара на бразилеца, но при добавката на Федерико Валверде нямаше какво да направи - 2:0!

В 48-ата минута Ал Ахли можеше да върне едно попадение, но Хюсеин Ел Шахат видя как шутът му по диагонал мина на метър встрани от дясната греда на Лунин, който не помръдна от мястото си. В 56-ата останаха съмнение за дузпа, след като защитник на Ал Ахли се хвърли на шпагат в краката на Винисиус в близост до аутлинията и ВАР разгледа ситуацията, но реши, че няма нарушение на правилата. 

ГОЛ - В 63-ата минута Ал Ахли получи 11-метров наказателен удар за нарушение на Едуардо Камавинга. Зад топката застана Али Малул и стреля в долния десен ъгъл на Лунин, който плонжира в левия - 1:2!

В 69-ата минута египтяните бяха близо до изравняване, след като Афша засече полувисоко центриране от десния фланг, но силният му удар мина над напречната греда. До 70-ата Реал бе създал 14 голови положения (8 точни удара), а Ал Ахли 10 (3 точни удара). В 77-ата Карло Анчелоти извърши първата си смяна - на мястото на Тони Кроос се появи Дани Себайос.

11 минути преди края на редовното време играч на Ал Ахли излезе на първа греда, за да посрещне центриране от корнер и успя да насочи топката към близкия ъгъл на Лунин, но стражът на Кралския клуб внимаваше и запази преднината на своя отбор. 

Пропусната дузпа! - В 82-ата минута Винисиус падна в наказателното поле и отново поиска дузпа, а този път ВАР, след известно забавяне, призова главния рефер сам да прегледа повторенията. На кадрите се видя, че контакт с крака на бразилеца действително има и съдията прецени, че това е достатъчно основание, за да посочи за втори път в мача бялата точка. С изпълнението на дузпата се нагърби Лука Модрич, но Елшенауи усети къде ще стреля и отрази удара му. 

В 90-ата минута Родриго можеше да сложи точка на спора, но шутира силно и неточно по диагонал от вътрешността на наказателното поле. Добавеното време на срещата бе 8 минути заради забавянето покрай дузпата за Реал.

ГОЛ - В 92-ата минута Реал Мадрид окончателно се класира на финала с трето попадение във вратата на Ал Ахли. Родриго и Себайос комбинираха красиво помежду си и бразилецът се озова сам срещу вратаря, което му позволи да завърши хладнокръвно за 3:1!

ГОЛ - Имаше време и за четвърто попадение във вратата на Ал Ахли. То бе отбелязано от току що влезлия на смяна Серхио Арибас, който се разписа с левия крак за крайното 4:1!

Стартови състави:

Ал Ахли (4-5-1): Елшенауи, Малул, Метуали, Абделмонем, Хани, Диенг, Елсулиа, Афша, Абделкадер, Ел Шахат, Шериф

Реал Мадрид (4-3-3): Лунин, Алаба, Начо, Рюдигер, Кроос, Камавинга, Модрич, Чуамени, Валверде, Родриго, Винисиус

Ал Ахли - Реал Мадрид по ТВ: Къде да гледаме 1/2-финала?

ПРЕДИ МАЧА

Отборът на Ал Хилал изненадващо се класира за финала на Световното клубно първенство, след като победи шампиона на Южна Америка Фламенго с 3:2 в първия полуфинал от надпреварата, която се провежда в Мароко.

По този начин Ал Хилал се превърна в първия тим от Саудитска Арабия, който се класира за финала на СКП, а негов съперник там ще бъде победителят от втория полуфинал между Реал Мадрид и Ал Ахли.

Египтяните влизат в сблъсъка със серия от пет поредни победи във всички турнири, а последната им загуба датира от миналото лято, когато за последно отстъпиха на Ел Гаиш с 0:1 в мач от 33-ия кръг на местната Висша лига (27 август).

Реал Мадрид, който е четирикратен носител на трофея, ще се бори за място на финала, след като загуби последния си двубой в Ла Лига от Майорка с 0:1 (5 февруари) и така позволи на Барселона да се откъсне на 8 точки преднина на върха в Испания. 

Карло Анчелоти няма да може да разчита на редица звездни имена срещу Ал Ахли - Карим Бензема, Тибо Куртоа, Едер Милитао, Ферлан Менди, Лукас Васкес и Еден Азар, които лекуват травми.

*Големият финал на Световното клубно първенство е насрочен за 11 февруари (събота)!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички