Страшна драма с исторически дузпи донесе Купата на Краля за Бетис


Страшна драма с исторически дузпи донесе Купата на Краля за Бетис
Снимка: GettyImages

7964 0

Бетис триумфира с Купата на Краля, побеждавайки Валенсия след изпълнение на дузпи. В редовното време двата отбора завършиха при резултат 1:1. При дузпите севилци, които имаха привилегията финалът да се проведе в техния град, спечелиха с 5:4. Фаталният пропуск от бялата точка за „прилепите“ направи 19-годишният Юнус Муса. Трофеят от надпреварата е трети в историята на Бетис. Треньорът Мануел Пелегрини пък за първи път спечели купа в Испания.

Спорът за трофея на стадион „Ла Картуха“ в Севиля се превърна в триумф на офанзивния футбол. Двата тима не се спираха да атакуват, а надмощие имаше ту единият отбор, ту другият. Все пак през по-голямата част от двубоя доминираха възпитаниците на Мануел Пелегрини.

Първоначалният натиск на Бетис се увенча с успех в 11-ата минута, когато Борха Иглесиас откри резултата. Валенсия изравни след половин час игра чрез Уго Дуро.

До края на редовното време двата отбора изпуснаха немалко чисти положения, като севилци можеха да съжаляват повече, че не стигнаха до крайния успех след 90-те  минути. На два пъти и гредата спаси „прилепите“ след удари на Серхио Каналес  и Хуанми.

Вратарят на Валенсия Георги Мамардашвили, който пазаше като лъв, също извади своите на няколко пъти. И Клаудио Браво не скучаеше под другата рамка.

В продълженият двата тима вече решиха да не предприемат излишни рискове и повече дебнеха за грешки на съперника.

Така за първи път през 21 век носителят на трофея от турнира за Купата на Краля се определи след изпълнение на дузпи. За последно след рулетката на ударите от бялата точка триумфира Барселона във финала срещу Майорка пред 1998 година.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Бетис започна изключително агресивно мача. Хората на Мануел Пелегрини направиха няколко опасни слизания към вратата на Мамардашвили.

Натискът на севилци даде резултат още в 11-ата минута, когато Борха Иглесиас прати топката в мрежата на „прилепите“ – 1:0. Голмайсторът на Бетис в турнира заби попадението с глава след центриране отдясно на Ектор Белерин.

Постепенно Валенсия се поотърси от първоначалния шок и на свой ред започна да атакува по-масирано.

В 23-ата минута Белерин нахлу в пеналта отдясно, но сгреши при последния пас.

Валенсия изравни след половин час игра. Уго Дуро се измъкна зад гърба на отбраната и прехвърли Браво за 1:1.

Играта продължи двуостро, като Бетис имаше известно предимство.

В 42-ата минута Серхио Каналес проби в наказателното поле, след което стреля, но дясната странична греда спаси Валенсия.

 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката Валенсия осъществи мощен натиск. В 50-ата минута „прилепите“ се разминаха на косъм с осъществяването на пълен обрат, но Уго Дуро от няколко метра не успя да уцели опразнената от вратаря мрежа, макар че нападателят бе притиснат от защитник.

Малко след това и Солер не съумя да прати топката в мрежата на Браво. 

Постепенно натиска на Валенсия бе удържан и на свой ред Бетис се съвзе. Играта се изравни. В 65-ата минута Борха Иглесиас изведе отлично Хуанми, но той направи фрапантен пропуск от няколко метра, неуспявайки да преодолее Мамардашвили.

Само 120 секунди по-късно шут на Каналес профуча на сантиметри от лявата греда на вратата на „прилепите“.

В 78-ата минута за втори път гредата спаси Валенсия. Това стана след удар на Хуанми от дъгата на пеналта, отбил се в дясната странична греда.

Две минути по-късно Солер препъна Фекир в наказателното поле, но съдията и ВАР прецениха, че няма дузпа за Бетис.

В 83-ата минута Набил Фекир се озова сам срещу Мамардашвили, но би във вратаря и профука стопроцентова възможност за реализиране на победно попадение.

Мамардашвили, който пази като лъв, измъкна Валенсия в 90-ата минута, когато Борха Иглесиас излезе очи в очи срещу него, но грузинският страж изби изстрела му в корнер.

Последва светкавична контраатака за „прилепите“, при която Клаудио Браво пък измъкна Бетис след удар отлизо на резервата Брайън Хил.

Така мачът влезе в продължения.

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

През първите 15 минути на продълженията не се стигна до чисти положения. Отборите не спряха да атакуват, но го правеха с една идея по-предпазливо.

Бетис продължи да има териториално превъзходство, но вече не рискуваше излишно.

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Двата тима продължиха в същото русло. Но между 110-ата и 115-ата минута превес имаше Валенсия. „Прилепите“ обаче не съумяха да застрашат сериозно Клаудио Браво.

Така не падна нов гол и носителят на трофея трябваше да се определи след изпълнение на дузпи.

ПРИ ДУЗПИТЕ

Карлос Солер  - 1:0

Уилям Жозе - 1:1

Урош Рачич – 2:1

Хоакин – 2:2

Гонсало Гуедеш – 3:2

Хуан Гуардадо – 3:3

Юнус Муса – пропуск

Кристиан Тейо – 3:4

Хосе Луис Гая – 4:4

Миранда – 4:5

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Бетис: Браво, Белерин, Пецела, Бартра, Морено, Родригес, Карвальо, Каналес, Фекир, Хуанми, Иглесиас

Валенсия: Мамардашвили, Фулкие, Диакаби, Паулища, Алдерете, Гая, Мориба, Гиямон, Солер, Гуедеш, Дуро

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Пътят на Бетис до заключителния мач бе по-труден, като тимът от Севиля ще преследва своя третия трофей в надпреварата. За последно той бе спечелен през 2005 година. Хората на Мануел Пелегрини отстраниха последователно градския си съперник Севиля, Реал Сосиедад и Райо Валекано в предишните фази на надпреварата.

В момента Бетис е на пето място в Ла Лига и все още има теоретични шансове да се докопа до Топ 4, което ще осигури на севилци участие в Шампионската лига.

Валенсия прави сравнително слаб сезон. „Прилепите“ са на десетата позиция в шампионата. По пътя към финала те се справиха последователно с Балеарес, Кадис и Атлетик Билбао.

Валенсия се е устремил към 9-ти трофей в надпреварата. За последно „прилепите“ го вдигнаха през 2019 година.

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички