"Снаряди" и ножици за Сити и Ювентус: Най-доброто от Валери Божинов (ВИДЕО)


"Снаряди" и ножици за Сити и Ювентус: Най-доброто от Валери Божинов (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3893 0

Безспорно един от най-големите таланта в българския футбол за 21-ви век е Валери Божинов. За съжаление, той не успя да разгърне максимално възможностите си и единствено загатна какво би могъл да постигне, ако бе напълно отдаден. Само вижте най-красивите му попадения и моменти от кариерата (чрез видеото по-долу в материала).

Той започва професионалната си кариера в Италия - с екипа на Лече (2002 - 2005), след което минава през още два клуба в страната - първо във Фиорентина, а след това и в Ювентус, където обаче е под наем от "виолетовите".

В периода 2007-10 е собственост на английския гранд Манчестър Сити, макар и тогава "гражданите" да не са страшилището, което са сега. По време на този период той кара и наем в Парма, който се оказва и следващият клуб, закупил правата му (след като остават доволни от престоя му под наем).

Спортинг Лисабон пък го закупува през 2011 година, но за двете си години там е отдаван на три пъти, след като клубът се отказва от него след скандал в мач от Купата на Португалия. В последните секунди от двубой той насила отнема топката от свой съотборник, за да изпълни дузпа, която впоследствие пропуска.

Въпросните три наема са неизменно в Италия - в Лече, във Верона и във Виченца. След този престой за първи път в кариерата си играе в България - за Левски. Там остава кратко, тъй като по-малко от година след идването си, се връща на Ботуша - в Тернана.

Задържа се за по-дълго в Партизан Белград (2015-2017), преди да мине през по-любопитни тимове като Мейджоу Хака, Лозана и Риека. След това идва и "турнето" му по българските терени, което за много кратко е прекъснато през 2020 година, когато играе в пореден италиански тим - Пескара.

Около този ход кара по два престоя в Левски и в Ботев Враца, като сменя на няколко пъти двата отбора, преди накрая да се озове в Септември София. Последната повиквателна за Божинов за националния отбор на България е през 2015 година. 

Наскоро пък Валери Божинов получи престижна работа в Sky.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички