След като „отстрани“ Русия: Полша се разправи с Швеция и ще играе на Мондиала в Катар


След като „отстрани“ Русия: Полша се разправи с Швеция и ще играе на Мондиала в Катар
Снимка: GettyImages

2294 0

Полша се класира на Мондиал 2022 в Катар, след като победи с 2:0 Швеция във финален плейоф, игран на стадион „Слашка“ в Хожув. В герои за „Дружина полска“ се превърнаха звездата на тима Роберт Левандовски и Пьотр Жиелински. Така поляците се възползваха максимално и от дисквалифицирането на Русия заради войната в Украйна.

Левандовски и компания трябваше да играят със „Сборная“ в полуфиналния плейоф, но той пропадна.

Шведите дадоха отпор на домакините най-вече през първото полувреме, когато изпуснаха и няколко изгодни положения. След почивката обаче „Дружина полска“ се развихри и с голове на Левандовски от дузпа и Жиелински си осигуриха участие на Мондиала в Катар.

Атаката на домакините се водеше от суперзвездата им Роберт Левандовски, а лидерът на скандинавците Златан Ибрахимович остана на резервната скамейка.

Решителният бараж започна с лек натиск на „Дружина полска“, а гостите показваха твърда и безкомпромисна игра. Още в 5-ата минута защитникът на домакините Камил Глик получи контузия, но стисна зъби и остана на терена. Левандовски стреля с глава в 12-ата минута, но не уцели целта.

Постепенно и шведите погледнаха по-смело напред и отговориха с удари на Исак и Форсберг. Натискът на гостите се усили и в 20-ата минута те пропуснаха най-чистото си положение до момента, когато Кулушевски би във защитник, вместо да прати топката в мрежата. Поляците отговориха с удар на Беднарек, спасен от Олсен.

Втората част започна с нов пропуск на Кулушевски, чийто шут от дъгата на пеналта затрудни максимално бившия му съотборник в Ювентус Войчех Шчесни. В 49-ата минута „Дружина полска“ получи правото да изпълни дузпа. Калстрьом фаулира съперников футболист в пеналта и реферът Даниел Орсато отсъди удар от бялата точка.

Робер Левандовски се нагърби с изпълнението на дузпата. Звездата на Байерн Мюнхен литна вратаря Олсен – 1:0. Попадението е 9-то за голмайстора в 9 мача от квалификациите за Мондиала в Катар.

Шведите веднага се втурнаха да изравняват. В 59-ата минута Шчесни спаси своите след страхотен удар на Форсберг.

В 73-ата минута Пьотр Жиелински предреши крайния победител. Той се озова сам срещу Олсен след грешка в защитата на гостите и без проблеми вкара за 2:0.

Попадението обезвери напълно „Тре крунур“ и до края те нямаха сили да потърсят обрат. Така „Дружина полска“ се класира за Мондиала в Катар, благодарение и на факта, че не игра полуфинален плейоф срещу дисквалифицираната Русия заради войната в Украйна.

Полша - Швеция 2:0

Голмайстори: 1:0 Роберт Левандовски (50), Пьотр Жиелински (73)

Полша: Шчесни, Биелик, Глик, Беднарек, Бережински, Модер, Горалски, Каш, Жиелински, Шимански, Левандовски. 

Швеция: Олсен, Аугустинсон, Даниелсон, Линдельоф, Крафт, Форсберг, Олсон, Карлстрьом, Кулушевски, Куайсон, Исак.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички