Сензацията е факт! Италия е аут от Мондиал 2022, Северна Македония шокира шампиона


Сензацията е факт! Италия е аут от Мондиал 2022, Северна Македония шокира шампиона
Снимка: Getty Images

8669 0

Голямата сензация е факт! Европейският шампион Италия пропуска второ поредно световно първенство. "Скуадра адзура" загуби с 0:1 в Палермо от Северна Македония, а в герой за западната ни съседка се превърна Трайковски, който се разписа във втората минута от добавеното време!

Това е втора поредна огромна издънка за Роберто Манчини и компания, след като в предишния си мач Италия завърши 0:0 със Северна Ирландия и това наложи участието на страната в тези баражи. Този път обаче загубата е още по-болезнена, тъй като окончателно слага край на шансовете на Италия да играе на Световното първенство в Катар по-късно през тази година.

Италия бе властелинът на случващото се в мача със Северна Македония. Притежанието на топката бе в полза на еврошампиона в 61% от времето, като предимството бе още по-внушително в някои периоди от срещата. Цели 32 удара бяха отправени към вратата на Димитриевски, но, забележете, едва 5 от тях бяха точни. Същевременно гостите имаха 4 изстрела, от които 2 точни, но и 1 гол.

Един от големите грешници за Италия бе Доменико Берарди, който се отчете с по-голяма част от пропуските на своя страна. Отборът му обаче така и не успя да създаде особен брой от така наречените чисти голови ситуации.

Това бе наказано в последните секунди. Изритана напред топка от вратаря се озова в краката на Трайковски, който стреля от далечна дистанция по диагонала и намери топката по перфектен начин. Тя се спря в долния десен ъгъл на вратата на Джанлуиджи Донарума, а италианският страж остана безпомощен.

Така Северна Македония ще гостува на Португалия във вторник, 29 март, а победителят от този двубой ще играе на Световното първенство в Катар по-късно през тази година.

СЪСТАВИ

Италия: Донарума, Флоренци, Манчини, Бастони, Емерсон, Барела, Жоржиньо, Верати, Берарди, Инсиние, Имобиле

Северна Македония: Димитриевски, Алиоски, Муслиу, Велковски, Ристовски, Николов, Барди, Адеми, Чурлинов, Ристовски, Трайковски

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ БАРАЖА ЗА МОНДИАЛ 2022 МЕЖДУ ИТАЛИЯ И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първият четвърт час от срещата не изненада никого в Палермо. Тотален контрол над двубоя и пълна доминация за европейския шампион, който имаше 73% притежание на топката (срещу 27% за Северна Македония) и 3 опита за гол, макар и без точен удар. Все пак по-чистите положения за гол липсваха.

В 20-ата минута домакините стигнаха до най-чистата си ситуация за гол до момента. Доменико Берарди се оказа с топка в крака в наказателното поле, като опита изстрел от отлична позиция, но там опонент се намеси и блокира ключово.

Само минутка по-късно пък се откри още по-добър шанс за попадение. Чиро Имобиле се отличи с голям пропуск и не успя да прати топката в мрежата, намирайки тялото на съперник от чиста позиция.

Половин час след началото на двубоя Берарди стреля мощно в наказателното поле, но ударът му бе в обхвата на Димитриевски, който се намеси отлично и спаси вратата си.

Последва период, в който гостите успяха да поизравнят владеенето на топката, но финалът отново бе изцяло за Италия. В крайна сметка на полувремето Италия имаше цели 15 удара, от които 3 точни. Северномакедонците пък записаха първия си точен удар, но той далеч не затрудни Донарума.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 58-ата минута Берарди пропиля пореден страхотен шанс. Той се освободи отлично с човек на гърба на границата на наказателното поле и си осигури чудесна позиция за стрелба, но стреля много неточно високо над вратата. Само четири минути преди това пък той стреля от границата на наказателното поле, но ударът му мина покрай вратата - доста по-близо.

С напредването на времето италианците ставаха все по-нервни, след като не намираха гола. Четвърт час преди края те имаха предимство от 60% срещу 40% при притежанието на топката, а ударите им наброяваха... 27 срещу 3 за Северна Македония.

10 минути преди края на редовното време Распадори също опита с далечен изстрел, но ударът ми мина малко над напречната греда. В последните минути от редовното време пък футбол почти изобщо не се играеше, тъй като играта постоянно бе спирана заради футболисти на терена, имащи нужда от лекарска помощ, както и заради смени.

90+2' - 0:1! Изритана напред топка, която се оказа в краката на Трайковски. Той стреля отдалеч по диагонала и намери топката перфектно, като остави Донарума безпомощен!

ПРЕДИ ИТАЛИЯ - СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Както е известно, европейският шампион бе в група С на световните квалификации, където бе и България. Италиаците бяха убедителен лидер, но последваха цели четири равенства в последните им пет мача, а едно от тях бе срещу България (1:1).

"Скуадра адзура" се нуждаеше от победа в последния си мач (срещу Северна Ирландия), както и от това Швейцария да не разгроми сериозно България. В крайна сметка Италия не спечели собствения си мач и нямаше значение резултатът в мача на "лъвовете". Италия завърши наравно 0:0 със Северна Ирландия, а в края на мача Жоржиньо изпусна дузпа.

Северна Македония пък се пребори с Румъния, Исландия, Армения и Лихтенщайн, за да грабне второто място след резервираното първо за Германия. Северната ни съседка Румъния остана на точка от Северна Македония.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички