Швеция vs. Полша - кой ще ликува и ще продължи към елиминациите на Евро 2020


Швеция vs. Полша - кой ще ликува и ще продължи към елиминациите на Евро 2020
Снимка: Getty Images

1179 0

Във финалния рунд на интригуващата група Е на Евро 2020 лидерът Швеция се е устремил да си осигури точката, която му е нужна, за да го изведе до етапа на елиминациите в сряда привечер. Тогава „тре крунур” срещат Полша в Санкт Петербург.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА ШВЕЦИЯ СРЕЩУ ПОЛША НА ЕВРО 2020?

КОГА Е МАЧЪТ ШВЕЦИЯ СРЕЩУ ПОЛША?

Двата отбора излизат в дуел помежду си днес, 23 юни, от 19,00 часа българско време на „Газпром Арена”. Срещата може да гледате на живо по телевизия 'Диема спорт 2 или Диема'. Също така ще можете да следите този мач, както и всички останали от Евро 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Можете да видите и пълната ТВ програма на Европейското първенство по футбол.

Акцентите от дните преди сблъсъка:

Въпреки че шведите ще продължат, ако просто избегнат поражението, техните опоненти са длъжни да спечелят, за да грабнат едно от първите две места, след като взеха една точка от първите си две срещи.

Ако обаче хората на Яне Андерсон загубят от Полша, а другият мач – между Испания и Словакия, завърши наравно, теоретично шведите могат и да не продължат напред. Реализмът обаче сочи това, че четирите точки в актива на Швеция не внася допълнително напрежение в селекцията на скандинавците.

Понастоящем те се състезават на шестия си пореден континентален турнир. При успеха срещу Словакия се разписа полузащитникът на РБ Лайпциг Емил Форсберг, но Робин Клаесон изигра ключова роля в упоритата си работа в хода на срещата със словаците. В този мач пък Александър Исак бе обявен за играч на мача от УЕФА, след като от началото на турнира нападателят продължава да прави силни игри.

Най-младият играч, който някога е вкарвал гол за мъжкия национален отбор на скандинавската страна – Исак, досега се справя добре с предизвикателството да замести талисмана на отбора Златан Ибрахимович, който е аут от Евро 2020 заради контузия.

В сряда отново задачата пред младия нападател ще бъде да разбие защитата на съперника, тъй като отборът има за цел да се класира с победа, което ще им даде мач срещу един от третите отбори, класирали се напред, в осминафиналната фаза.

Поддържайки надеждите на нацията си живи, Робърт Левандовски пък стана първият играч на Полша, отбелязал гол в три европейски първенства. Той изравни брилянтно с глава срещу Испания при равенството 1:1.

67-ият гол на нападателя на Байерн Мюнхен в 121 междунардони мача са два национални рекорда, а последното му попадение помогна на „орлите” да стигнат до първата си точка от финалите, но резултатите им до момента не знаят добро.

В първата среща те загубиха от Словакия с 1:2, след което дойде решителното равенство с Испания. Това означава, че серията на селекционера Пауло Соуса без победа е в пет поредни мача, а последният успех е записан преди девет мача – победа срещу Андора с 3:0 у дома през март.

Тактическите знания на португалския селекционер се оказаха проблематични след назначението му на мястото на предишния треньор Йержи Бржечек, който класира отбора за надпреварата с лекота.

Въпреки това, тъй като Испания сега е трети в класирането в групата с две точки, докато поляците са с точка назад, Соуса и компания могат да задминат шведите, ако успеят да победят и в другата среща резултатът не е равенство. Всъщност, ако Полша победи и мачът Испания – Словакия завърши наравно, те дори могат да спечелят тежката група.

Новините преди дуела:

Преди решителните 90 минути за Полша, те ще бъда подпомогнати от полузащитника Гжегош Криховяк, който му изтече наказанието, след като пропусна мача с Испания порадни червен картон в първия мач.

Поради това Матеуш Клих от Лийдс Юнайтед или Якуб Модер от Брайтън вероятно ще трябва да отстъпи мястото си, като Пиотр Зиелински ще продължи да бъде връзката между полузащитата и нападението.

През уикенда Каспер Козловски стана на 17 години и 246 дни – най-младият някога участник на финали на европейско първенство, когато влезе от пейката срещу Испания. Рекорд, който бе поставен само седмица по-рано от англичанина Джюд Белингам. Звездата на Погон Счечин е готов отново да влезе като заместник през втората част.

Тъй като двамата най-вероятни партньори на Левандовски в атака не бяха повикани – Кжищоф Пионтек и Аркадиуш Милик, то по всяка вероятност Карол Свидерски ще започне до Лева във формация 3-5-2.

Междувременно Швеция остана непроменена в първите си две срещи и може да направи някои ротации срещу поляците.

В медиите се появиха призиви за нападателя на Майнц 05 Робин Клаесон да замени ветерана Маркус Берг в състава, но почти сигурно Яне Андерсон няма да се съобрази с тези вопли, като ще пусне до Александър Исак именно Берг в нападение.

Миналата седмица пък Деян Кулушевски и Матиас Сванберг бяха допуснати да се върнат към тренировките на Швеция след прекаран коронавирус и те също могат да бъдат сред избраниците на Андерсон.

Потенциални стартови 11:

Швеция: Олсен; Лустинг, Линдельоф, Даниелсон, Аугсутинсон; С. Ларсон, Олсон, Екдал, Форсберг; Исак, Берг

Полша: Шчесни; Бережински, Беднарек, Глик, Йозвияк; Модер, Криховияк, Зиелински, Пухач; Свидерски, Левандовски

ШВЕЦИЯ - ПОЛША: ИГРАЧИ НА ФОКУС

И тъй като шведската легенда Златан Ибрахимович отсъства от този турнир, много от очакванията падат върху плещите на 21-годишния Александър Исак. Нападателят пренесе впечатляващата си кампания от Реал Сосиедад и на континенталния турнир, като за испанците записа 17 гола в 34 участия.

Макар да няма отбелязан гол в двата мача досега, Исак играе феноменално с екипа на „трите корони” и логично спомага достатъчно на своите съотборници да имат достатъчно положения за реализиране на гол. Друг е въпросът, че шведите имат само един вкаран гол, и то от дузпа.

На върха на своите сили, настоящият играч на годината на ФИФА пое почти всички очаквания за това Европейско първенство. След поредния сензационен сезон с шампиона на Германия Байерн Мюнхен Лева записа 41 гола в 29 мача и логично очакванията към него са повече от завишени.

Нападателят отърва своя отбор от загуба срещу Испания, след като реализира гол с глава през второто полувреме и на практика гарантира първата точка за поляците. Ако те разчитат на продължаване напред, то със сигурност в действие ще трябва да се включи и техния велик №9.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ МАТЕРИАЛИ ОТ ЕВРО 2020:

ТОП 20: Най-скъпите играчи на Евро 2020

ТОП 10: Големите таланти на Европейското, които да следим

Как е правилно: Евро 2020 или Евро 2021?

Роналдо атакува шокиращ рекорд на Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички