Шефът на УЕФА увеличил заплатата си с още половин млн. евро по време на пандемията


Шефът на УЕФА увеличил заплатата си с още половин млн. евро по време на пандемията
Снимка: Getty Images

588 0

Президентът на УЕФА Александър Чеферин увеличил заплатата си през последната година с близо половин милион евро, разкрива изданието Vozpopuli. Макар и във времена на здравна и икономическа криза, шефът на Европейската футболна централа получил възнаграждения на стойност 2,19 млн. евро - или с 450 хил. евро повече от предходния сезон.

Откакто е избран за президент на УЕФА през 2016 година, Чеферин всяка година вдига заплатата си с изключение на един сезон. Президентът на УЕФА е заработил близо 7 милиона евро от назначаването си на поста. Увеличението на заплатата му по време на пандемия обаче се набива на очи, особено като се има предвид, че самата УЕФА регистрира спад в приходите си от 21% (до 31 юни 2020 г.).

В последните дни президентът на УЕФА бе особено активен в работата си, тъй като му се наложи да разубеждава водещите футболни клубове в света да не се отделят в свой собствен турнир - Суперлигата. Там отборите щяха да си разпределят много по-големи парични суми, които иначе отиват тъкмо в джобовете на УЕФА като организатор на Шампионска лига и останалите евротурнири.

Чеферин все пак отказа клубовете чрез заплахи, но и обещания - като например да намери допълнителни 6 милиарда евро за Шампионска лига, както и да промени формата на Шампионска лига (повече по темата четете тук). През последните години УЕФА и нейните ръководители често са критикувани за работата си, като има съмнения за финансови злоупотреби. В голяма степен същото важи и за ФИФА.

Не е случайно, че бившите президенти на ФИФА и УЕФА - Сеп Блатер и Мишел Платини, са разследвани за корупция (подробности тук).

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Ла Лига


Петима съотборници, които не намериха общ език с Лео Меси

Може би няма футболист, който да не е искал да поиграе с великия Лионел Меси, но невинаги е било възможно за съотборниците...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама