Новият формат на Шампионска лига: всичко, което трябва да знаете


Новият формат на Шампионска лига: всичко, което трябва да знаете
Снимка: Guliver/Getty Images

11651 0

Вторник (20 април) беше изключително турбулентен ден за световния футбол. Тема №1 - Европейската Суперлига, бълваше всякакви информации до късните часове на деня, когато всичко се обърна с краката нагоре. Английските клубове, участващи в Суперлигата, панически започнаха да се отдръпват от новосъздадения турнир и да се връщат към Шампионска лига.

За някои причината за отказването на клубовете е острата реакция на феновете в цял свят. За други - това са две новини, свързани с Шампионска лига, които в целия океан от новини за Суперлигата останаха незабелязани. И това са, че 1) Шампионска лига променя формата си и 2) УЕФА налива допълнителни 6 милиарда евро в Шампионска лига. Дали оттеглилите се клубове са големи "романтици", или са взели решението отново на базата на пари - ще стане ясно съвсем скоро.

Фактите сочат, че само часове след двете новини, идващи от Европейската футболна централа, клубовете масово започнаха да се завръщат към корените си. УЕФА намери точните заплахи и обещания, с които да убеди грандовете на Острова, че Шампионска лига е тяхното поприще. Какво обаче предлага УЕФА на клубовете и с какво се различава (или прилича) от новосъздадената Суперлига?

От сезон 2024/25 Шампионска лига ще бъде с нов формат. Обясняваме какво ще се промени, какво ще остане същото, какво означава за феновете, как влияе на другите клубни състезания на УЕФА и разликите със Суперлигата.

Как ще се промени Шампионска лига от сезон 2024/25?

Основната промяна в реформите, обявена от Изпълнителния комитет на УЕФА след заседанието му на 19 април 2021 г., е отклонението от началната група от 32 отбора в настоящия формат. Настоящият сезон на Шампионската лига започва с участници, разделени в осем групи по четирима. От сезон 2024/25, вместо групова фаза, ще има една лига, съставена от всички 36 клуба. Това ще даде възможност на още четири отбора да се състезават срещу най-добрите клубове в Европа.

Според новия формат отборите ще играят четири мача повече, отколкото е в момента в груповата фаза. Клубовете в Шампионска лига вече няма да играят по два пъти срещу един съперник (като домакини и гости), а вместо това ще се изправят срещу 10 различни отбора, половината от тях у дома и половината от тях като гост. Това дава възможност на клубовете да се изпробват срещу по-широк кръг противници - и също така увеличава шансовете на феновете да виждат най-добрите отбори в света на по-ранен етап от надпреварата. 

Как ще бъдат разпределени четирите допълнителни места?

Квалификацията за Шампионска лига ще продължи да бъде отворена и да зависи от крайната позиция на даден клуб в местното първенство от предишния сезон. Допълнителните четири слота, налични през 2024/25 г., ще бъдат разпределени съгласно три различни критерия:

Първо: присъжда се на клуб от страната, класиран на пето място в класирането на националните коефициенти на УЕФА. Коефициентът на всяка асоциация се основава на резултатите от представянията на нейните клубове през пет предишни сезона на Шампионска лига и Лига Европа.

Второ: присъжда се на шампиона на местната лига с най-висок клубен коефициент сред всички други вътрешни шампиони, които не са се класирали автоматично за етапа на лигата в Шампионска лига.

Трето и четвърто: присъждат се на двата клуба с най-високи клубни коефициенти, които не са се класирали автоматично за етапа на лигата на Шампионска лига, но са се класирали или за фаза на квалификацията в Шампионска лига, или в Лига Европа/Лига на конференцията на Европа (предстои да започне през сезон 2021/22).

Тези промени ще доведат до това, че отбори като Арсенал и Тотнъм, които не влизат в топ 4 на Висшата лига, ще могат да се класират за Шампионска лига чрез своя коефициент.

Как ще се оформят последните 16?

Резултатите от всеки мач ще решат общото класиране в новата лига, като все още се прилагат три точки за победа и една за равенство. Осемте най-добри отбора се класират автоматично за 1/8-финалите. Отборите, класирани между 9-о и 24-о място, ще влизат в плейоф. Тези, които са завършили между 9-о и 16-о място, ще се изправят срещу отбор, класиран от 17-о до 24-о място - с домакинско предимство в реванша. Отборите, завършили на 25-о място или по-назад, ще бъдат елиминирани, без достъп до Лига Европа.

След това осемте клуба, които преминат плейофите, ще продължат до осминафиналите, където всеки ще се изправи срещу един от осемте най-добри.

Влияят ли промените на етапите на елиминации?

От осминафиналите нататък, Шампионска лига ще продължи да следва съществуващия си формат на елиминационни кръгове.

Какво означава новият формат на Шампионска лига за феновете?

Повече възможности да видите най-добрите европейски отбори да играят помежду си по-рано в надпреварата. Всяка мач има значение. Новият формат на лигата ще гарантира, че всеки резултат има потенциал да промени драстично позицията на отбора. Победата или загубата може да доведе до директно класиране за елиминациите, класиране за плейофите или отпадане от надпреварата. По този начин битката в турнира ще бъде завързана до последния мач.

Важи ли този формат и за другите клубни състезания на УЕФА?

Да. В допълнение към Шампионска лига, както Лига Европа, така и изцяло новата Лига на конференцията също ще се развият, за да заменят груповата си фаза с една лига. Новият формат може да бъде адаптиран според нуждите на всяко състезание, както по отношение на броя на отборите, така и по броя на мачовете.

НАКРАТКО: Отборите се увеличават от 32 на 36 отбора. Една лига вместо групова фаза. Най-добрите 8 се класират директно за 1/8-финалите; останалите отбори - чрез плейофи. Всеки клуб ще играе поне 10 мача. Нови места за елитни клубове, които не успеят да се класират. 

На практика новият формат на Шампионска лига значително наподобява формата на Суперлигата. Европейската Суперлига бе силно критикувана заради това, че е създаден за "богатите", а по-малките клубове трудно могат да се докоснат до тях. Новият формат на Шампионска лига обаче също върви в тази посока - повече силни клубове, повече на брой участници, а с това и повече мачове.

Графикът от мачове през сезона ще стане още по-натоварен, а играчите няма да имат почти никаква почивка. Факт е, че УЕФА прибягва до тази промяна, за да може да увеличи паричните потоци както към клубовете, така и към себе си. Така отново всички ще са доволни - собственици на клубове, фенове, организатори на евротурнирите.

Недоволни ще са само мениджърите и играчите, които ще продължават да водят неравна битка за по-щадящи сезони с по-малък брой мачове. Нещо, което е неосъществимо заради жаждата на футболните управници за още повече пари и влияние.

Форматът на Европейската Суперлига може да видите ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички