Разследват Сеп Блатер и Мишел Платини за корупция


Разследват Сеп Блатер и Мишел Платини за корупция
Снимка: Getty Images/Guliver

1395 0

Бившият шеф на ФИФА Сеп Блатер и бившият президент на УЕФА Мишел Платини са разследвани в Швейцария за "измама" и "злоупотреба с доверието" в Швейцария, съобщи източник, който е запознат с разследването.

Двамата бяха обект на задействана през 2015 година съдебна процедура за плащане през 2011 г. на 2 милиона швейцарски франка ($2,2 млн). Така същият източник потвърди публикациите на френските издания Le Monde и Mediapart.

Разследването проучва плащането, което Платини е получил от ФИФА през 2011 г. за консултантска работа, извършена през 2002 г., по подозрение за „съучастие в несправедливо управление, присвояване и фалшифициране“.

Швейцарското министерство на конфедерацията (MPC) в Берн, за което се твърди, че е в конфликт с FIFA, има възможността да използва допълнителни законови маневри, за да поиска плащането на сумата.

"Смятаме, че MPC провежда тази процедура от пет години по изкуствен и протакащ начин, за да разшири обвиненията", казаха от обкръжението на Платини пред Франс прес. През юни той бе включен от прокурора Томас Хилдбранд към разследването, но тогава Платини заяви, че швейцарската прокуратура е "потвърдила писмено през май 2018 г.", че делото му е приключило.

Самата ФИФА окачестви сумата като "нелоялно плащане" и спря Блатер и Платини от всички дейности, свързани с футбола, което попречи на бившия шеф на УЕФА да се кандидатира за нов мандат като президент през 2016 г.

През октомври бившият номер 2 на ФИФА Джером Валке получи условна 120-дневна присъда за второстепенно обвинение и го глоби с 1,65 млн евро (1,92 милиона долара) заради разпределянето на правата на телевизиите за Световната купа.

Това беше първото съдебно решение в Швейцария от общо 20-те производства, открити през последните пет години срещу ФИФА. Швейцария е седалището на повечето международни спортни организации.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички