Премиерът Ковачевски обеща 500 000 евро на РСМ, ако шокира Португалия и отиде на Мондиал 2022


Премиерът Ковачевски обеща 500 000 евро на РСМ, ако шокира Португалия и отиде на Мондиал 2022
Снимка: БГНЕС

1197 0

Миналата седмица Северна Македония шокира футболната общественост с победата си при гостуването на Италия в полуфиналния плейоф за Световното първенство в Катар, отвела ги до финалната срещa, в която ще гостуват на Кристиано Роналдо и Португалия. Въпреки невероятната емоция и адреналин в лагера на съседката ни, премиерът Димитър Ковачевски обеща премия от 500 000 евро на сънародниците си, ако успеят да преодолеят "мореплавателите" и се класират за първи път на световно първенство.

Северна Македония, която записа първото си участие на голям турнир след разпадането на Югославия преди три десетилетия (Eвро 2020), сега ще се изправи срещу Португалия пред пълен стадион в Порто. 50 000 билета за мача бяха разпродадени за няколко часа, което не бе изненада, предвид огромните очаквания на местните фенове.

Премиерът Димитър Ковачевски, който миналата година отиде във Ватикана, за да убеждава папа Франциск да се моли за отбора, посети националите в неделя, за да им пожелае успех. След това самият той отпътува за Португалия, където ще изгледа срещата на живо. Премиерът лично обеща да награди футболистите, ако достигнат световните финали.

Най-големият съюзник на македонския селекционер Благоя Милевски вероятно ще бъде фактът, че домакините няма да имат представа какъв подход ще предприеме неговият отбор.

"Честно казано, всъщност не знаем какво да очакваме от мача", сподели халфът на Португалия Бернардо Силва, обяснявайки, че той и съотборниците му са изненадани колко различно играе Македония в последните си мачове.

"Няма да лъжа, всички очаквахме, че ще срещнем Италия", разкри португалският халф Жоао Моутиньо.

Селекционерът на Португалия Фернандо Сантош е наясно с качеството на опонента и подчерта, че Северна Македония записа четири победи в последните си пет квалификации за Световното първенство.

"Те спечелиха в Германия и Италия. Да се каже, че са слаби, би бил грешен подход към този мач. Ще се изправим срещу Северна Македония със същия манталитет, който бихме имали срещу Италия. Знам, че това е мачът на техния живот, но също така е и наш. Не можем да си позволим да пропуснем Световното първенство", коментира Сантош.

Милевски коментира подхода им преди сблъсъка с Италия: "Всеки мач е уникален, така че всичко може да се случи. Нямам конкретен модел, който да следвам. Разбира се, все още не сме на нивото на Италия, но не сме тук случайно и очакваме да се представим на страхотно ниво. Искам моите играчи да излязат и да се забавляват".

Изненадващата победа на съседката ни не успя да срещне в пряк сблъсък последните два европейски шампиони, които не успяха да се класират директно за Световното първенство в Катар заради Сърбия и отчасти България, която успя да запише реми при гостуването си на Ботуша. След тегленето на жребия за плейофите очакванията бяха за драма в една от двете футболни сили, която щеше да пропусне финалите с толкова много топ играчи, но Северна Македония не последва сценария и извади от спора четирикратния световен шампион - Италия.

Междувременно Португалия оцеля в късната драма в полуфинала на плейофа, след като победи Турция с 3:1. Турският нападател Бурак Йълмаз имаше нещастието да пропусне дузпа пет минути преди края, което можеше да доведе до продължения на разпродадения "Ещадио до Драгао". Италия нямаше такъв късмет в Палермо и загуби с 0:1 след драма в добавеното време. Голът на Александър Трайковски накара публиката на стадион "Ренцо Барбера" да замълчи, която тъжно наблюдаваше как противниковата скамейка нахлу на терена, за да отпразнува неочаквания успех. А ето какво каза президентът на Северна Македония към легендата Кристиано Роналдо!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички