От супермилионер до "банкрут" и обратно: Как Роналдиньо се издигна, пропадна и заживя нов живот?


От супермилионер до "банкрут" и обратно: Как Роналдиньо се издигна, пропадна и заживя нов живот?
Снимка: Getty Images/Guliver

25833 0

Обичан от мнозина - мразен от малцина, бразилецът Роналдиньо е една от най-емблематичните фигури във футбола през последните две десетилетия. Започнал кариерата си в отбора на Гремио, името му нашумя за първи път, когато премина в Европа (ПСЖ, 2001 г.) и започна да очарова Стария континент с прекрасната си техника на скорост. Скоро след това бе забелязан от испанския гранд Барселона и от 2003 година започна неговият същински "полет" към историята...

Каквото и да кажем за престоя на Роналдиньо в Каталуния - би било малко: 207 мача, 94 гола и 70 асистенции допринесоха за спечелването на 7 трофея и една "Златна топка", а милиони деца по света се влюбиха в играта, благодарение на неговите трикове по европейските терени.

Разбира се, всяко приключение си има край - през 2008 година той премина в италианския колос Милан, но като че ли още тогава се усещаше, че кариерата му върви към залез. И ако в Италия Рони все още беше на много високо ниво, то след 2011 г. и последвалото му завръщане в Южна Америка, той започна да отделя все по-малко внимание на физическата си форма, а минутите му в игра рязко намаляха. 

Бавно, но сигурно, се стигна и до 16 януари 2018 г., когато Роналдиньо официално обяви край на славната си кариера. В този материал ще обърнем внимание на случилото се с него извън терените, за да Ви разкажем как един адски талантлив играч се превърна в милионер, който в един момент загуби всичко ("на хартия") и в крайна сметка заживя нов живот!

ДОГОВОРИ, ДОГОВОРИ, ДОГОВОРИ...

Както вече споменахме, бразилецът доби най-голяма популярност по време на престоя си в Барселона и именно тя му гарантира десетки "тлъсти" спонсорски договори с компании като: Nike, Pepsi, Coca-Cola, EA Sports и Danone. Според различни информации, само през 2006 година, когато Рони бе в апогея си, е заработил чисти 19 милиона евро. И ако това ви се струва малко на фона на информациите, че Nike и Puma са готови да платят 50 млн. на Ерлинг Холанд, то имайте предвид, че пазарът преди 15 години бе съвсем различен.

Нещо повече - по онова време Роналдиньо имаше в джоба си 10-годишен договор с Nike, а световният концерн бе създал отделна модна линия с първата буква от името му и номера в Барса - R10. В онези години по-голямата част от социалните мрежи бяха или все още мечта в главите на създателите си, или тепърва се разработваха, но хлапето от Порто Алегре се снимаше в какви ли не реклами, включително и на чипс и печелеше И от тях. След 2007 г. популярността му доби нови измерения и той стана част от организацията УНИЦЕФ, като през следващите години се превърна в лице на кампания за борба с ХИВ.

Тъй като е невъзможно да се направят съвсем точни изчисления, по груби сметки Роналдиньо е спечелил между 100 и 120 милиона евро от заплати като футболист и от рекламни договори. Голяма част от тях са били похарчени за луксозни имоти и автомобили, а колекцията му от возила включва следните марки и модели - Hummer H2, Audi Q7, Mercedes Benz E Class, Lamborghini Aventador и Ferrari 458. 

Освен всичко това, Рони стартира бизнес с италианеца Фабио Кордела и двамата пуснаха марката "Wine of Champions", която произвежда 11 различни напитки. В един момент бившата звезда на Барселона реши да увеличи богатството си чрез сделки с компании за енергийни напитки, мобилни телефони и продукти като фиджет спинъри, че дори и презервативи. Разбира се, пазарът с криптовалути също не бе подминат и Роналдиньо създаде своя собствена валута - Ronaldinho Soccer Coin!

Как тогава се стигна до датата 6 ноември 2018 г., когато медиите в Южна Америка "гръмнаха", че легендарното крило е пред фалит, тъй като в сметките му има едва 6 евро?

Всичко започна три години по-рано, когато паспортът му бе конфискуван от властите в Бразилия, тъй като бе започнал незаконен строеж на защитена територия, а наложената му глоба бе в размер на почти 2 млн. евро. Но това бе едва началото - в следващите месеци и години съдът забрани на Роналдиньо да продава недвижимото си имущество, а кредитори започнаха да "надигат вой" до небесата. 

Е, дали бразилецът е бил изправен пред реален фалит или всъщност е използвал други познати на широката общественост методи за сигурно съхранение на пари, не бива да спекулираме. Факт е обаче, че тогава някои от бизнес партньорите му прекратиха съвместната дейност, за да не попадат излишно в обективите на камерите.

През 2019 г. паспортът му бе отнет заради неплатена глоба, а година по-късно бе арестуван, заедно с брат си Роберто, в Парагвай, тъй като двамата се опитаха да влязат в страната с фалшиви документи (по-късно адвокатите им казаха пред съда, че клиентите им не са знаели, че вършат нещо нередно). 

След прекарани 32 дена в затвор, в който изигра няколко футболни мача, на 8 април 2020 г. Роналдиньо и брат му бяха освободени с парична гаранция в общ размер от 1 600 000 млн. евро - темата кой и как я е платил на този етап също си остава обект на спекулации. В началото дори се твърдеше, че самият Лионел Меси е помогнал на своя добър приятел, но Рони отрече категорично това впоследствие. 

За съжаление, в края на 2020 година, майката на бразилеца се зарази с Ковид-19 и по-късно почина, а новината бе тежък удар за него и след време той написа следното в социалните мрежи: "Майка ми бе източник на сила и радост за всеки, който я познаваше. Ще пазим светлината ѝ и ще продължаваме напред, благодарение на силите, които ни е вдъхвала".

ВМЕСТО ФИНАЛ

Както често се случва в живота, загубата на много близък човек успява или да разбие човек на "парчета", или да го накара да се осъзнае и да промени действията си. В случая, Роналдиньо може и да няма вече 100 милиона евро в сметките си, но явно си е взел поука, защото не сме чували да се е проявявал в негативна светлина от доста време насам. Според някои бразилски медии, в момента той се занимава главно с музикалното си студио в Бело Оризонте и е успял да възстанови част от предишните си бизнес партньорства, които му носят напълно достатъчно приходи... Дано продължава в същия дух!

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички