След корупционния скандал "ФИФАгейт": Дадоха компенсация от 201 млн. долара на ФИФА


След корупционния скандал "ФИФАгейт": Дадоха компенсация от 201 млн. долара на ФИФА
Снимка: Getty Images/Guliver

1542 0

Департаментът по правосъдие на САЩ даде 201 млн. долара компенсация на ФИФА след корупционния скандал, съобщиха от Международната футболна централа. Повечето от парите идват от правните действия след скандала „ФИФАгейт“, който изригна през май 2015 с драматичния арест на седем ръководни лица в световния футбол в Цюрих и доведе няколко месеца по-късно до напускането на Сеп Блатер, който беше президент на ФИФА от 1998-2015.

„Тези пари бяха иззети от банковите сметки на бивши ръководни лица, които бяха въвлечени и след това съдени за корупционни схеми във футбола години наред“, се казва в съобщение на ФИФА. В него се добавя, че е бил създаден „Световен футболен фонд за ремисии“ под ръководството на фондацията на ФИФА, за да използва парите „за подпомагане финансирането на проекти, свързани с футбола, с положителен ефект върху обществата по света“.

Джани Инфантино, който замени Блатер, приветства сделката. „Щастлив съм да видя, че парите, които бяха нелегално иззети от футбола, се връщат сега, за да бъдат използвани за своите първоначални цели, както трябваше да се е случило. Страхотно е да се види, че има значително финансиране на разположение на фондацията на ФИФА, която може да се отрази положително на толкова много хора по футболния свят, особено чрез младежки и обществени програми“, каза той.

Случаите в САЩ бяха концентрирани върху подкупи, организирани от ръководни лица във футбола в Южна и Централна Америка в размяна за награждаването на ТВ права за излъчване за турнири, включително Копа Америка. Те доведоха до осъждането на парагваеца Хуан Анхел Напаут, бивш президент на Южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ, на девет години затвор, и на бразилеца Хосе Мария Марин, бивш президент на Бразилската футболна федерация, на четири години затвор.

Значителен брой средства ще отидат за южноамериканския футбол. КОНМЕБОЛ заяви, че ще получи 71 млн. долара във възстановени фондове. Фондовете „се завръщат в КОНМЕБОЛ, защото е била жертва на криминална схема в основата на разследването на ФИФАгейт“, се казва в тяхното изявление. Американската правосъдна система продължава да разследва световния футбол, в частност награждаването на Катар с домакинство на Мондиал 2022 и подозренията за купен вот.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички