Нови обвинения към Русия и Катар за даване на подкупи за домакинствата на Световното


Нови обвинения към Русия и Катар за даване на подкупи за домакинствата на Световното
Снимка: Getty Images/Guliver

2112 0

Вече няколко години Русия и Катар са обвиняване, че са купували гласове, за да бъдат избрани за домакини на Мондиал 2018 и Мондиал 2022 година. За първи път обаче Федералната прокуратура на САЩ се заема с тези обвинения, твърди The New York Times.

В обвинителния акт има редица обвинения за корупция във ФИФА и се явяват като продължение на големия скандал в световната футболна централа, който доведе и до края на управлението на Сеп Блатер. Обвинението се простира на 69 страници.

Бивши ръководители на телевизии от САЩ и Испания, заедно със спортна маркетингова компания в Южна Америка, са обвинени в подкупване на футболни служители като част от дългогодишното разследване на правителството за корупция в организирания футбол.

Има твърдения, че бившият президент на бразилската конфедерация и бивш член на Изпълнителни комитет на ФИФА Рикардо Тейшейра, както и бившият вицепрезидент на централата Николас Леос са приели подкупи срещу обещанието да подкрепят Катар 2022.

Джак Уорнър, който е друг бивш вице във ФИФА, заедно с още от централа са получили пък подкупи за кандидатурата на Русия за 2018 година. Според документите на Уорнър са били платели 5 млн. долара. На друг бивш член на изпълнителния комитет - Рафаел Салгеро, били обещани 1 млн. долара от Русия. Междувременно пък от ФИФА взеха решение за изтичащите договори на играчите и за летния трансферен прозорец.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички