Най-странните факти за Европейското първенство по футбол 2020, които звучат нереални


Най-странните факти за Европейското първенство по футбол 2020, които звучат нереални
Снимка: GettyImages

13365 0

За съжаление, останаха едва 3 мача да се изиграят на Европейското първенство по футбол, което уверено върви към своя край. Испания, Италия, Дания и Англия останаха да си оспорват златните медали на шампионата, като полуфиналите ще се изиграят през идната седмица (на 6-и и 7-и), а финалът е на 11-и юли на стадион "Уембли". 

След като се изиграха 49 двубоя до момента, Евро 2020 определено ще се запомни с куп интересни факти, любопитни статистики и изненадващи данни, част от които събрахме в този материал. Насладете им се! 

Интересни и изненадващи факти за Евро 2020

- На Евро 2020 има 10 автогола. В 60-годишната история на първенствата досега е имало едва 9 такива попадения. 

- На Евро 2020 беше отбелязан автоголът от най-голямо разстояние - заради грешката на Унай Симон Педри е автор на това попадение, вкарвайки топката в собствената си врата от 44.8 метра разстояние. 

- Има равен брой автоголове (9) и отбелязани дузпи (9) 

- Досега са изпуснаци цели 7 изпълнения от бялата точка.

- Ако не броим вкараните от Кристиано Роналдо дузпи, на Евро 2020 щеше да има повече пропуски (7), отколкото отбелязани наказателни удари (6). 

- Испания се класира на полуфинал на Евро 2020 само с една победа до момента, въпреки че "ла роха" не се е изправяла срещу отбор от топ 10 на ранглистата на ФИФА.

- "Постижението" на Испания все пак е по-добро от това на Португалия, която игра достигна до полуфиналите на Евро 2016 без нито една победа в редовното време. "Мореплавателите" спечелиха турнира с 1 победа в редовното време. 

- Стивън Цубер е лидер при асистентите на Евро 2020 (4), въпреки че е единственият играч в топ 10, изиграл под 300 минути на шампионата (286). 

- За 3 минути и 51 секунди Люк Шоу записа повече асистенции (2), отколкото Зинедин Зидан за 14 мача на Европейски първенства. 

- Испания е изпуснала 17 големи шанса за гол на Евро 2020. Най-близо до селекцията на Луис Енрике е тази на Холандия с 11 големи пропуска. 

- За сметка на това Испания е първият отбор, отбелязал 5 гола в два поредни мача на Европейско. 

- Кристиано Роналдо (5) все още е лидер в ранглистата при голмайсторите, въпреки че Португалия отпадна на осминафинал. Патрик Шик също е с 5 гола, но повече мачове (5) и по-малко асистенции (0). 

- Матс Хумелс (1) има повече голове за Франция от Килиан Мбапе (0) на шампионата. 

- Джордан Пикфорд записа 7 поредни сухи мрежи. Той е вторият вратар на Англия с подобна серия, като предишният случай е дело на Гордън Банкс през 1966 - годината, в която Англия спечели световната титла. 

- За пръв път Англия вкарва 4 гола в елиминационна фаза на Европейско първенстви (4 гола срещу Украйна). 

- Англия е първият отбор в историята, който печели предварителната си група, въпреки че отбелязва едва 2 гола. 

- Преди Евро 2020 Италия никога не бе вкарвала повече от 2 гола на съперник на европейски шампионат. В този турнир "скуадра адзура" вкара 3 гола два пъти (срещу Турция и Швейцария). 

- Дания се класира за полуфинал на Европейско първенство за пръв път от 1992 година - турнирът, който "червения динамит" спечели. 

- Също така Дания е първият отбор, който се класира за елиминациите след загуби в първите два мача. 

- 24 гола на Евро 2020 са отбелязани с глава - най-голямото подобно постижение в историята на турнира. 

- Един от недостижимите рекорди на Европейско е под заплаха - ако Англия стане шампион без да допусне гол, Джордан Пикфорд ще изпревари Икер Касияс като вратаря с най-малко допуснати голове на европейски шампион (минимум 3 мача). 

- Джери Морено записа най-лошия "очаквани голове" показател на Евро 2020, след като при коефициент от 3.3 не успя да се разпише срещу Швейцария. Той влезе като резерва в мача, заменяйки Алваро Мората. 

- В последните две години повече играчи в селекцията на Испания са играли за Рочдейл, отколкото за Реал Мадрид. 

- Нито една страна не е печелила Евровизия и Европейското по футбол в една и съща година. Тазгодишният победител на Евровизия беше Италия. 

- Франция е елиминирана за 3-и пореден път от международен турнир, когато се стигне до продължения. 

- 8-те гола на мача Хърватия - Испания (3:5 след продължения) представляват вторият най-резултатен мач на Европейско първенство. Лидер е Югославия - Франция (4:5). 

- Последният ден на груповата фаза се оказа и денят с най-много голове в историята на Европейските първенства (18 попадения в 4 мача). 

Още интересни материали от Евро 2020: 

Незачетеният гол на Украйна срещу Англия, довел до промяна във футбола (ВИДЕО) 

Какво се случи с Малкия цар, който завладя сърцата на феновете на Евро 2008

Контузия без контакт: Какво се случи със Спинацола и как се стигна до най-тежката контузия в спорта

Моторът, който задвижва цялата английска машина

Най-добрите защитници на Евро 2020 не са английските

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички