Какво се случи с Андрей Аршавин, който се бори за Златната топка след Евро 2008?


Какво се случи с Андрей Аршавин, който се бори за Златната топка след Евро 2008?
Снимка: Getty Images/Guliver

24493 0

Единственият път, когато Русия излезе от групите на Европейско първенство след разпадането на СССР беше през 2008 г. Тогава в Австрия и Швейцария подопечните на Гус Хидинк сътвориха истинско чудо и стигнаха полуфиналите на турнира. Мнозина футболисти бяха купени в Англия - Роман Павлюченко, Юрий Жирков, Динияр Билялетдинов. Звездата на един обаче беше най-ярката - Андрей Аршавин.

"Малкия цар', както е наричан от феновете, изживява магическа 2008 г. Първо със Зенит печели Купата на УЕФА, след това е истински лидер на "Сборная" на Евро 2008. Андрей пропуска първите две срещи поради наказание, но в третия мач с Швеция играе на пълни обороти и се разписва за победата с 2:0. В 1/4-финала с Нидерландия участва и в трите гола, вкарани от Русия - дава две асистенции и вкарва сам третия, за да класира "Сборная" за полуфиналите. В края на годината се класира на шесто място в анкетата за "Златната топка" - пред него са само Кристиано Роналдо, Лионел Меси, Фернандо Торес, Икер Касияс и Шави.

Интересът от грандовете не закъснява и през февруари 2009 г. Аршавин става част от Арсенал. Началото е изключително трудно като е пускан постепенно в състава, а в мача с Блекбърн, в който вкарва първия си гол получава и контузия след единоборство с Андре Ойер. На 21 април в дербито с Ливърпул Аршавин сътворява истинска магия - 4 гола във вратата на мърсисайдци в епично дерби, завършило 4:4! Това и до днес се смята за връхна точка в кариерата му, а в края на месеца става и играч на месеца във Висшата лига. През сезон 2009/10 се утвърждава като истински лидер на "топчиите" и е твърд титуляр отляво на нападението.

И макар Арсенал да е в труден период и да не успява да спечели трофей, Аршавин сякаш започва да си мисли, че е постигнал всичко. В един момент алкохолът и купоните, както и рекламите на покер компании и марки чипс изместват футбола от сърцето на Шава. Той все по-често започва да остава извън групата за мачовете, а през сезон 2011/12 съвсем губи ефективността си. За да възвърне формата си преди Евро 2012, се връща под наем в родния Зенит. Там също не е впечатляващ, но поради огромния си опит извежда Русия с капитанската лента на шампионата в Полша и Украйна.

"Сборная" започва ударно с успех срещу Чехия (4:1). Следват обаче равенство с Полша и загуба от Гърция, а Андрей е далеч от представянето си преди 4 г. След като медиите разкъсват от критика руснаците, Аршавин изрича фразата: "Вашите очаквания са ваши проблеми". Това завинаги затваря вратата за националния отбор пред него.

В Арсенал Арсен Венгер също отписва Андрей и той се връща в Зенит окончателно. Три гола и пет асистенции за две години обаче показват как алкохолът и забавленията са превърнали някогашното гладно за успехи момче в бледа сянка на себе си. Следва кратък престой в Кубан и изненадващ трансфер в казахстанския Кайрат. Там Аршавин напомня за себе си, но прекалено късно. Силните мачове се редуват с изцепки като яздене на кон в пияно състояние, заплахи към съпругата си, подозрения в изневери. Така Станислав Черчесов въобще не разглежда кандидатурата на 37-годишния Аршавин за домашното Световно първенство.

След края на кариерата си през 2018 г. Аршавин влиза в ролята на...ТВ коментатор. Той започва да коментира срещи в ефира на канал Матч ТВ, като дори му е поверен финала на Лига Европа между Арсенал и Челси през 2019 г. С бившия си съотборник от Зенит Владимир Бистров често участват и в коментарните студиа. Междувременно Аршавин е и директор на департамента за младежки футбол в Зенит, така че определено не му е скучно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички