Контузия без контакт: Какво се случи със Спинацола и какво означава травмата му?


Контузия без контакт: Какво се случи със Спинацола и какво означава травмата му?
Снимка: GettyImages

15076 0

Една от най-големите звезди на Европейското първенство по футбол - Леонардо Спинацола, е аут от шампионата, след като получи една от най-тежките травми в спорта - скъсано Ахилесово сухожилие. Това се случи по време на четвъртфинала срещу Белгия, спечелен от Италия с 2:1, но за съжаление Роберто Манчини и компания дадоха свидна жертва преди решаващите битки. 

Мнозина се изненадаха, когато самият играч поиска смяна без видима причина към края на второто полувреме, но по-внимателен прочит на ситуацията веднага ще покаже, че Спинацола не можеше да стъпи на левия си крак, а след това се наложи да бъде изнесен на носилка, а самият футболист не успя да сдържи емоциите си, разбирайки че Евро 2020 за него е приключило. 

Ахилес най-често спортистите късат без контакт със съперник. Контузията е най-често срещана при баскетболисти и лекоатлети, а една от основните причини е претоварване. Скъсване може да се получи при леко, но константно натоварване; при недостатъчна загрявка и други сходни фактори (последното обаче не важи за Спинациола, който се контузия в края на мача).

По подобен начин Дейвид Бекъм скъса ахилес преди Световното първенство през 2010 година. Той играеше в Милан именно в опит да се добере до място в селекцията на Англия за Мондиала, но на 14-и март скъса ахилесово сухожилие и пропусна остатъка от сезона, Световното и се завърна след 6 месеца отсъствие - на 12-и септември същата година. 

При въпросната травма всеки усеща пукане в задната част на глезена, като най-често спортистите се обръщат, за да проверят дали някой не ги е ритнал. По подобен начин Коби Брайънт обясни своята контузия в ахилеса през 2013 година. За разлика от Дейвид Бекъм обаче, легендарният баскетболист на Лос Анджелис Лейкърс отсъства 8 месеца и скоростта в играта му не беше същата. 

Самата травма изисква бързи действия и в близките два дни Спинацола ще се подложи на операция. След това кракът ще бъде обездвижен, а около 4-тата седмица ще започне тежка рехабилитация. Според различни спортисти, преживели травмата, възстановяването след тази травма е като да се учиш да ходиш отново. 

Най-скорошният пример за топ спортист със скъсан ахилес е Кевин Дюрант. През последния сезон той беше един от най-добрите баскетболисти в НБА, но преди това отсъстваше над година и половина от баскетболния паркет в опит да се възстанови максимално добре, за да е готов за натоварванията в НБА. 

За Спинацола моментът на тази контузия не можеше да бъде по-лош. Освен че няма да играе за родината си срещу Испания, той изпусна и златния си шанс да се озове в някой от грандовете на Европа. Той е футболист на Рома, но "вълците" вече бяха залети от оферти за 28-годишния бранител. Сега обаче трансфер не се очаква, а за Спинацола тепърва предстои тежка рехабилитация. Очаква се той да е аут за период от 6 до 8 месеца и е твърде вероятно да не играе в Серия А през следващия сезон. 

Още по темата: 

ВИДЕО: "Скуадрата" избухна в песни в чест на контузения Спинацола 

ВИДЕО: "Откъснат глезен" и как един гол лекува всичко 

Защо Испания ТРЯБВА да се страхува от този отбор на Италия

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички