Лекция! Нидерландия разби Белгия насред Брюксел и оглави класирането в групата си в Лигата на нациите


Лекция!  Нидерландия разби Белгия насред Брюксел и оглави класирането в групата си в Лигата на нациите
Снимка: Getty Images

5067 0

Нидерландия унижи Белгия насред стадион „Крал Бодуен“ в Брюксел, разбивайки съперника си 4:1 в мач от Група 4 на Лига "А" в турнира Лига на нациите. Така „лалетата“ оглавиха класирането. Победата е първа за нидерландците над големия им регионален съперник след четвърт век, но със сигурност ще бъде помнена дълго и от разбитите "червени дяволи".

Селекцията на Луис ван Гаал изнесе истинска лекция на домакините и им нанесе малко очаквано разгромно поражение. Кошницата на Миньоле напълниха Мемфис Депай, който заби два гола, Стивън Бергвайн и Дензъл Дъмфрис. Мичи Батшуай все пак вкара почетно попадение за Белгия в добавеното време.

Домакините се отчетоха с две греди на Тимоти Кастан и Дрийс Мертенс. Реферът и ВАР „ощетиха“ по веднъж и двата отбора. Малко преди почивката първо бе отменена дузпа за „лалетата“, а гол за домакините не бе признат след антракта.

Така Нидерландия излезе на върха в класирането в своята група. Другите два отбора в нея са Полша и Уелс. "Лалетата" гостуват на "драконите" в следващия си мач, а "червените дяволи" приемат Роберт Левандовски и компания, които също са с 3 точки след първите срещи в потока. Двубоите са на 8 юни.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двата отбора започнаха офанзивно двубоя. В първите минути битката се водеше в средата на терена. Нидерландците пробваха да приложат висока преса.

Постепенно белгийците овладяха инициативата. В 13-ата минута само късметът спаси гостите от попадение. Тимоти Кастан получи топката в пеналта и от няколко метра нацели дясната греда на вратата на Силесен. Само 120 секунди по-късно Де Бройне пробва шут, но не уцели целта.

Нидерландия отговори със страхотна контраатака, при която Стивън Бергхиус бе изведен зад гърба на защитата, но Симон Миньоле отрази удара му и топката излезе в корнер. След това Мемфис Депай би в аут.

В 21-ата минута Нейтън Аке повали откъсващия се сам Ромелу Лукаки. Защитникът обаче го направи при падането си при сблъсъка с нападателя и съдията и ВАР прецениха, че не трябва да го изгонят.

В 27-ата минута се наложи Ромелу Лукаку да напусне принудително. Вместо него на терена се появи Леандро Трусар.

Дейли Блинд в 29-ата минута би от дъгата на наказателното поле, но на метър от целта. В последните минути гостите стоят по-добре на терена. Бергхаус пропусна поредна отлична възможност. Това се случи в 33-ата минута след четириходова атака, при която той стреля в аут от границата на пеналта.

В 37-ата минута Мемфис Депай получи възможност да стреля. Той се завъртя и шутира, но слабо и Миньоле улови без проблеми.

В 39-ата минута Де Бройне от фаул би право в ръцете на Силесен.

Само 60 секунди по-късно „лалетата“ откриха резултата след 11-ия си удар по-посока на вратата на домакините. Френки де Йонг намери Стивън Бергвайн. Той пое топката с гръб, отправи поглед към вратата и матира Миньоле с шут от над 25 метра – 0:1.

В 44-ата минута съдията Хосе Санчес посочи бялата точка след центриране отдясно на Дъмфрис, което изглеждаше, че е спряно с ръка от Тимоти Кастан. След преглед от ВАР обаче реферът отмени решението си. Видя се, че топката е срещнала лицето на футболиста на Лестър.

Така почивката дойде при заслужена преднина на „лалетата“.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След антракта Роберто Мартинес извърши още две промени в състава си. Ванакен и Азар напуснаха, а на техните места се появиха Амаду Онана и Дрийс Мертенс.

Гостите обаче продължиха да изглеждат по-солидно. Така в 50-ата минута те удвоиха. Мемфис Депай получи перфектен пас, освободи се в пеналта и матира Миньоле – 0:2.

„Лалетата“ не спряха да играят с повече желание от „червените дяволи“ и в следващите минути.

В 61-ата минута Мертенс изведе Трусар, който стреля, но Силесен отрази шута. Де Бройне притича, но нямаше шанс да прати топката в мрежата.

Последва страхотна атака за „лалетата“. Дензъл Дъмфрис получи топката на метър пред голлинията, след като първоначално Миньоле отби удар на нападател на гостите, но последва пас на Блинд към защитника на Интер, който прати топката в мрежата – 0:3.

В 66-ата минута нидерландците съвсем унизиха домакините. Мемфис Депай заби втория си гол в мача за 0:4. Той получи перфектен пас в пеналта и не остави шансове на Миньоле.

В 71-ата минута Силесен изби с мъка удар на Де Бройне, отиващ под гредата.

В 78-ата минута Тимоти Кастан прати топката в мрежата на Силесен след добавка. Радостта на домакините обаче трая кратко, защото ВАР отмени попадението заради засади.

В 81-ата минута и Дрийс Мертенс уцели гредата. Все пак „червените дяволи“ се добраха до почетно попадение в 3-ата минута на добавеното време. Мичи Батшуай засече центриране на Алдервейрелд за крайното 1:4.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Белгия: Миньоле, Алдервейрелд, Боята, Вертонген, Мюние, Де Бройне, Витсел, Кастан, Ванакен, Лукаку, Азар

Нидерландия: Силесен, Аке, Ван Дайк, Тимбер, Блинд, Де Йонг, Клаасен, Бергиус, Дъмфрис, Депай, Бергвайн

 Белгия - Нидерландия по ТВ: Къде да гледаме интригуващия сблъсък в Лигата на нациите?

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за Белгия - Нидерландия

ПРЕДИ СБЛЪСЪКА

За последно Белгия изигра два мача (приятелски) в края на месец март и тогава завърши 2:2 с Ирландия като гост (26.03.) и след това победи Буркина Фасо (29.03.) с класическото 3:0 на свой терен.

Нидерландия пък се изправи срещу доста по-добри противници по това време - 4:2 срещу Дания (26.03.) и 1:1 с Германия (29.03.), като и двете контроли се проведоха на земята на "лалетата".

Белгия и Нидерландия не са играли помежду си в официален мач от Световното първенство през 1998 година, когато "дуелът" от груповата фаза завършва без голове!

Ето и какво се е случило в последвалите 7 контроли до ден днешен:

1999 година: 5:5

2000 година: 2:2

2003 година: 1:1

2004 година: 1:0 за Белгия

2012 година: 4:2 за Белгия

2016 година: 1:1

2018 година: 1:1

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички