Лапорта обяви кога вижда старта на Европейската Суперлига и ще има ли английско участие


Лапорта обяви кога вижда старта на Европейската Суперлига и ще има ли английско участие
Снимка: Getty Images

1054 0

Президентът на Барселона Жоан Лапорта вярва, че обновената версия на проекта за Европейската Суперлига може да стартира през 2025 година. В новия турнир обаче няма да участват клубове от английската Висшата лига.

Каталунците, заедно с Реал Мадрид и Ювентус, останаха ангажирани с проекта след неуспешното му стартиране през април 2021 година, въпреки че останалите девет клуба основатели бързо оттеглиха подкрепата си. През октомври стана ясно, че има планове за размразяване на идеята, а УЕФА заклейми инициаторите на Суперлигата.

Лапорта и останалите клубове, подкрепящи проекта, се надяват, че Европейският съд ще намери санкциите на УЕФА за несъвместими със законодателството на ЕС за конкуренцията.

"През март или април ще имаме решение на Европейския съд. Това ще бъде много важна присъда и мисля, че ще бъде от полза за клубовете, каза Лапорта пред "Cadena SER. - Суперлигата ще бъде отворено състезание. Нямаше да участвам в този проект, ако турнирът не е отворен за всички клубове. Искаме управлението да принадлежи на клубовете. Надявам се, че УЕФА също ще участва в управлението. Ако решението е положително, мисля, че Суперлигата ще бъде реалност през 2025 година", допълни юристът по образование.

Лапорта не очаква никакви английски отбори да участват в първото издание на бъдещата Суперлига, след като и шестте клуба от Висшата лига, които първоначално участваха - Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Тотнъм, Челси и Ливърпул - оттеглиха подкрепата си. Клубният бос вярва, че те в крайна сметка ще се присъединят към състезанието, ако то е успешно.

"Ще имаме европейски турнир, който ще се конкурира с Висшата лига. Очаквам, че английските отбори няма да влязат на първо време. Бихме се радвали да влязат, но моето мнение е, че първоначално няма да го направят. Вярвам, че по-късно всичко ще завърши със сливане", прогнозира той. А ето каква сума смята Лапорта, че би спечелил Барса от Суперлигата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички