Поредна "греда" за идеята 'Европейска Суперлига' - УЕФА и ФИФА са в правото си да блокират създаването ѝ


Поредна "греда" за идеята 'Европейска Суперлига' - УЕФА и ФИФА са в правото си да блокират създаването ѝ
Снимка: Guliver/GettyImages

1675 0

УЕФА и ФИФА са в правото си да блокират създаването на нови състезания като Европейска Суперлига и едно такова решение е напълно съвместимо със законодателството на Европейския съюз - това се казва в правно становище, публикувано в днешния 15 декември!

Мнението на генералния адвокат по казуса - Атанасиос Рантос, беше прочетено сутринта в Европейския съд в Люксембург. "Правилата на ФИФА и УЕФА, които изискват тяхното одобрение за стартирането на всеки нов турнир, са съвместими със законодателството на Европейския съюз", заяви той.

Хората и клубовете, които стояха зад идеята за създаване на Европейска Суперлига от най-силните отбори на Стария континент твърдят, че УЕФА и ФИФА злоупотребяват с господстващото си положение и техните действия не кореспондират с европейското законодателство, най-вече в частта за конкуренцията.

Въпреки че становището на Рантос е необвързващо относно крайното такова, което трябва да бъде произнесено от съда през 2023 година, то вероятно ще сложи край на всички надежди за създаването на подобен турнир!

Съобщението от съда по въпроса гласи: "Въпреки че "Търговска компания Европейска Суперлига" (European Super League Company) е свободна да си направи свое собствено футболно състезание, извън екосистемата на ФИФА и УЕФА, то обаче не може, успоредно със създаването на такова състезание, да продължи да участва във футболни състезания, организирани от ФИФА и УЕФА без предварително разрешение от тези федерации".

Това де факто означава, че ако клубовете-бунтари решат да се отделят в свое първенство, наречено Европейска Суперлига, няма да имат правото да продължат да се състезават в първенствата на своите страни, тъй като всяка лига е под юрисдикцията на УЕФА и ФИФА. От УЕФА вече заявиха, че "горещо приветстват" становището на генералния адвокат по темата.

Ролята на генералните адвокати в системата на европейското правосъдие е рутинно да предоставят правни насоки на Съда на Европейската общност. Становищата им не са задължителни за базирания в Люксембург съд, но в повечето случаи се спазват. Повечето генерални адвокати се подбират благодарение на неоспоримата им квалификация, ерудиция, опит в правото, тежест на изнесени дела и житейски опит.

*Още футболни новини четете в SPORTLIVE.BG!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички