Късметът се изплъзна на Хърватия след дузпи и Испания ликува в Лига на нациите (ВИДЕО)


Късметът се изплъзна на Хърватия след дузпи и Испания ликува в Лига на нациите (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

7204 0

Испания се превърна в третия различен шампион в турнира Лига на нациите, след като триумфира в третото издание на надпреварата. Финалът с Хърватия завърши 0:0 след 120 минути игра и “Ла Фурия Роха” спечели с 5:4 след общо 12 изпълнени дузпи. В грешници за “ветрените” се превърнаха Маер и Петкович, докато Лапорт можеше да реши всичко с 5-тото изпълнение за Испания, но стреля в напречната греда. 

Така реализиралите за победителите останаха Хоселу, Родри, Мерино, Асенсио и Карвахал, докато за Хърватия реализираха Влашич, Брозович, Модрич и Перишич.

Двубоят на стадион "Де Кайп" в Ротердам премина при изключително динамично темпо, а съоръжението бе изпълнено до голяма степен от запалянковци на балканската нация. Те обаче не успяха да спасят любимците си от натиска на съперника в началото и края на двубоя, който освен с динамика - ще бъде запомнен с приливите и отливите в играта на двата тима.

По време на целия двубой само създадените голови положения бяха с разлика в полза на “Ла Фурия Роха”, но точните удари в редовното време бяха повече за Хърватия. Притежанието на топката бе с лека полза за Испания през първото полувреме, но след това възпитаниците на Златко Далич взеха превес по този параграф.

Испанците си върнаха контрола върху кълбото и стигнаха до куп опасни положения пред врата на Ливакович, но голяма част от тях бяха неточни или не се стигна до стрелба в продълженията. “Ветрените” заложиха на контраатаките и те им донесоха някои дивиденти като точни удари в продълженията, но те не успяха да променят паритета на “Де Кайп”.

Така чувствата на двата тима са двете крайности - поколението на Модрич и компания остава без трофей без невероятните си борби и финала на Мондиал 2018, докато Испания стартира с титла под ръководството на Де ла Фуенте. "Ла Фурия Роха" участва и на миналия финал в надпреварата, но тогава загуби с 1:2 от Франция след обрат.

Първо полувреме

Испанците започнаха по-активно срещата и имаха две добри възможности до 15-тата минута. При първата се стигна до фрапантна грешка на Ливакович след центриране от левия фланг още преди 10', но Мората не успя да реализира, а страничният съдия отсъди и засада. 

В 12-тата минута Гави опита стрелба от дистанция, но ударът премина близо около страничния стълб.

Video edited on Kapwing

Десет минути по-късно в рамките на по-малко от 120 секунди символичните домакини създадоха първите си две опасни положения. Първо Крамарич се озова очи в очи със Симон, но възможно в най-правилния момент Лапорт го настигна и с шпагат отклони удара. 

След корнера Льо Норман по подобен начин спря опит на "ветрените", които до въпрсния момент изоставаха около създадените ситуации пред една от двете врати. 

При изминаването на половин час игра Перишич се извиси над противниковата отбрана и засече центриране с глава, но Симон предотврати попадението.

Video edited on Kapwing

Испанците отговориха чрез ново центриране на Алба от левия фланг, но последвалия опит на Мората с глава се оказа неточен.

Второ полувреме

Испанците по подобие на първото полувреме започнаха агресивно, но Хърватия отговори подобаващо. Така преди да са изминали 5 минути Перишич остро извади кълбото от голлинията, но последвалият опит на Юранович се оказа неточен.

В първия четвърт час на второто полувреме символичните гости продължиха да контролират кълбото през по-голяма част от времето. Създадените голови положения бяха по 1 за двата тима, но атаките най-често бяха срещу вратата на Симон.

Около преполовяването на втората част Родри отправи изключително мощен удар от дистанция, но той премина покрай левия страничен стълб. 

Последният четвърт час започна с възможност пред Испания - Руис се възползва от опразнената врата и обстреля от далечина, но неточно. Ливакович бе напуснал зоната си, тъй като Фати се бе истрелял и стражът реши да се справя сам. 

В заключителните минути Ансу Фати имаше голямата възможност да сложи край на драматичния спор, но Иван Перишич спря опита му на метър от голлинията на Хърватия. 

Първо продължение

Двубоят загрубя и бързо главният арбитър Феликс Цвайер показа жълти картони на Начо и Родри в рамките на броени секунди в началото на продълженията. 

Трябва обаче да се отбележи, че в редовното време грубостите бяха рядкост и така първото официално предупреждение дойде по адрес на Гави едва в 81', а такова последва и за Петкович с добавеното време.

До уникална намеса се стигна от страна на вездесъщия Начо в 100-тната минута, когато с Жорди Алба догониха изведения от Ковачич Майер. Тогава в наказателното поле опитният бранител на Реал Мадрид рискува и с шпагат предотврати много опасен удар на съперника.

Преди да изтече редовното време на първото продължение се стигна и до опасност пред вратата на Ливакович - първо Асенсио пробва в движение, но се стигна до рикошет. Тогава Олмо мощно шутира избилата се в хърватско тяло топка, но ударът премина високо над напречната греда.

Второ продължение

"Ла Фурия Роха" заложи на финален щурм в началото на последните 15 минути футбол. Така се стигна до последователни пропуски в "червено", а най-сериозен до 108-мата минута остана този на Дани Олмо. Нападателят на Залцбург отново не успя да намери вратата на Ливакович. 

ДУЗПИ

1:0!  Първият изпълнител бе Никола Влашич! Той стреля неспасяемо в горния десен ъгъл!

 1:1! За Испания първи би Хоселу! Опитът му бе още по-невероятно... Сило в горния ляв ъгъл!

2:1! Брозович спаси тактиката и с опита си в долния ляв ъгъл не сгреши!

2:2! Родри повтори сценария и също стреля в долния ляв ъгъл!

3:2! Опитът на Модрич бе високо в обратния ъгъл и отново не останаха шансове за стража!

3:3! Мерино също опита в десния ъгъл, но ниско и успя!

3:3! В първия грешник се превърна Майер, който пробва също в долния десен ъгъл и с мощен удар, но Симон отрази!

3:4! Асенсио отново би в десния ъгъл, но високо и неспасяемо за Ливакович!

4:4! Перишич опита в десния ъгъл и саумя да изравни!

4:4! Лапорт стреля в напречната греда и сгреши!

4:4! Симон спаси опита на Петкович в долния ляв ъгъл!

4:5! Карвахал стреля изключително опитно в горния ляв ъгъл и сложи драматичен край на битката!

Стартови състави

Хърватия: Ливакович, Юранович, Шутало, Ерлич, Перишич, Модрич, Брозович, Ковачич, Пашалич, Крамарич, Иванушец

Испания: Симон, Навас, Льо Норман, Лапорт, Алба, Родри, Руис, Асенсио, Гави, Пино, Мората

Преди мача 

Селекцията на Златко Далич определено е по-опитната от двете, след като тази на Луис де ла Фуенте е в процес на изграждане. Сред "Ла Фурия Роха" още личат имената на изключително известни състезатели, които подпомагат младите таланти и така Испания влиза като фаворит, според букмейкърите.  

Преди броени дни финалистите се класираха за последната фаза на турнира - "шахматистите" успя да шокират домакина Нидерландия и обърнаха резултата за крайното 4:2. ВАР спаси Испания от обрат в двубоя си с Италия и с късен гол на Хоселу достигна до финала с 2:1. 

Хърватия и Испания за последно премериха сили на Европейско първенство 2021, когато след драматично 3:3 в редовното време - "Ла Фурия Роха" не допусна тотален провал след изпуснатия аванс от 3:1 и с два попадения на Мората и Оярсабал в продълженията достигнаха до четвъртфиналите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички