След зрелище с 5 гола, драма и нерви: Италия би Нидерландия и е 3-та в Лигата на нациите (ВИДЕО)


След зрелище с 5 гола, драма и нерви: Италия би Нидерландия и е 3-та в Лигата на нациите (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4971 0

Актуалният европейски шампион Италия спечели третото място в тазгодишното издание на Лигата на нациите. Това стана факт след успеха със зрелищното 3:2 като гост на Нидерландия в спора за бронзовите медал.

Гостите на два пъти повеждаха с два гола разлика в резултата, но и в двата случая "лалетата" съумяваха да намалят пасива си и да поставят под напрежение съперника. Нидерландия пропиля и куп положения освен реализираните, което ѝ коства скъпо.

Точни за гостите до полувремето бяха Федеримо Димарко (6') и Фратези (20'), а през втората част първо Бергвайн намали (68'), а пет минути след това Федерико Киеза възстанови двата гола разлика. Минута преди края на полувремето напрежението бе върнато с пълна сила след гол на Вайналдум.

Във финала един срещу друг се изправят Хърватия и Испания. Дуелът е в нидерландския град Ротердам, като ще започне в 21:45 часа българско време. Ще можете да следите финала в Лигата на нациите Хърватия - Испания НА ЖИВО в SportLive.bg.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът започна на високи обороти и в първите пет минути имаше по няколко атаки и към двете врати. Все пак до чисто голово положение не се стигна.

6' - 0:1! Малко след това обаче падна и първо попадение. Федерико Димарко получи в наказателното поле от Распадори и стреля с левия си крак, придавайки външен фалц на топката, за да разстреля Бейлоу.

Video edited on Kapwing

Темпото остана на високи обороти. В 14-ата минута Дъмфрис бе много добре изведен отдясно по крилото и проби до аутлинията, но подаването му в наказателното поле бе пресечено. След последвалия ъглов удар пък Ван Дайк имаше претенции за игра с ръка на опонент в наказателното поле след изстрел от централния бранител с глава. Дузпа обаче нямаше как да бъде отсъдена.

20' - 0:2! Авансът бе удвоен. Димарко получи отляво и влезе навътре, изчаквайки достатъчно, за да комбинира със свой съотборник на границата на наказателното поле. Той опита изстрел, а след рикошет топката попадна във Фратези, който пусна топката покрай вратаря. Положението бе разгледано и за засада, и за игра с ръка при овладяването, но ВАР не намери нищо нередно и голът остана след неколкоминутен преглед.

Video edited on Kapwing

В 27-ата минута Димарко стреля много опасно, но ударът му кацна в мрежата над напречната греда, излизайки в аут.

Около четвърт час преди края на редовното време на първото полувреме Верати извърши две нарушения, всяко от които само по себе си заслужаваше жълт картон, но въпреки това не получи нито едно официално потвърждение.

В 40-ата минута Гакпо получи в наказателното поле и имаше достатъчно време да се приготви за изстрел. Той го стори технично, прехвърля Донарума, преодоля защитника, но топката мина с малко покрай страничния стълб. Огромен пропуск за звездата на Ливърпул.

Video edited on Kapwing

В първата минута на добавеното време към първата част нидерландците имаха неоснователни претенции за игра с ръка в наказателното поле.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 47-ата минута Гакпо получи страхотно дълго подаване от Ван Дайк в наказателното поле. Нападателят овладя чудесно и от по-малък ъгъл стреля право във вратаря, докато бе с гръб на човека. В случая Гакпо можеше и да подаде вдясно от себе си към Вегхорст.

В 51-вата минута след рикошет топката падаше много удобно на десния крак на Бергвайн. Появилият се като резерва за Нидерландия замахна добре и осъществи чудесен контакт, но на шпагат във въздуха се бе метнал Димарко, който се намеси решаващо и блокира удара, след което топката излезе в корнер.

Минута след това домакините организираха нова опасна атака. Гакпо реши да стреля от около 22-25 метра, но ударът му по диагонала излезе в аут.

Съвсем малко това Нидерландия пак бе много близо до гола. Този път Димарко отигра слабо и изчисти в наказателното си поле, подарявайки топката на съперника. Овладяването обаче не беше добро и грешката на италианците се размина.

Натискът на "лалетата" продължи. Дъмфрис започна все по-често да се включва дълбоко в нападенията на тима си, което доведе до участието му в няколко опасни ситуации. При една от тях след отлична отборна комбинация Дъмфрис получи на границата на наказателното поле и стреля от движение, но право във вратаря и без необходимата сила.

68' - 1:2! Непрестанният натиск на домакините даде резултат. Меко центриране от Гакпо бе избито от бранител на Италия с глава и попадна право на крака на Бергвайн. Атакуващият футболист направи залъгващо движение, след което стреля и прокара топката между всичи футболисти, за да се разпише.

Video edited on Kapwing

73' - 1:3! Италия отговори веднага с гол на Федерико Киеза. Той получи отляво, а срещу него бе Ван Дайк, като бранителят отстъпваше твърде дълго и накрая Киеза стреля с по-слабия си ляв крак по земя по прецизен начин, за да върне аванса от два гола.

Video edited on Kapwing

Домакините се разписаха отново в 82-рата минута след рикошет след пряк свободен удар и открила се изгодна ситуация пред Вегхорст, който отбеляза от непосредствена дистанция. След преглед на ситуацията с ВАР, продължила няколко минути, голът бе отменен поради засада, тъй като рикошетът бе в крака на Вайналдум.

89' - 2:3! Вайналдум спря топка в наказателното поле, обърна се с лице към вратата и нанесе неспасяем за Донарума удар, за да намали пасива минута преди да изтече редовното време!

Video edited on Kapwing

В 3-тата минута от добавеното време италианците сътвориха огромен пропуск при числено преимущество в наказателното поле.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

На полуфиналната фаза Нидерландия се добра до равенство в последните секунди на редовното време с Хърватия (2:2), но в продължелията "шахматистите" реализираха още два безответни гола. Италия пък загуби от Испания след автогол в последните минути от мача (1:2).

Нидерландия няма победа срещу Италия в 7 поредни мача, като това включва срещи в групите на Лигата на нациите, както и пет приятелски мача. Във въпросния период Италия има 3 победи, а 4 от двубоите са завършвали наравно.

Само в един от всички тези 7 мача се е стигало до над 2,5 попадения. Въпреки това в над половината от случаите се е стигало до гол/гол (в 4 от 7-те мача). Три пъти резултатът е бил напълно идентичен - 1:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички