Драма в Неапол! 10 от Англия сразиха Италия в мегасблъсък с две лица (ВИДЕО+СНИМКИ)


Драма в Неапол! 10 от Англия сразиха Италия в мегасблъсък с две лица (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

7574 0

Англия измъкна изключително драматична и ценна победа с 2:1 като гост на Италия на старта на евроквалификациите в Група С. Двата гиганта на европейския футбол изиграха спиращ дъха двубой, след който ликуваха „Трите лъва“, които спечелиха за първи път при визита на Апенините от почти 62 години.

Албионците накрая едва оцеляха, след като Люк Шоу получи червен картон в 80-ата минута. В герои за Англия се превърнаха Деклан Райс, който откри резултата в 13-ата минута, и Хари Кейн, вкарал дузпа в 44-ата минута, с което се превърна в реализатор №1 в историята на родината си с 54 гола. Секунди преди почивката Джак Грийлиш направи фрапантен пропуск, след като не уцели празната врата и да сложи окончателно точка на спора.

За „Скуадрата“ се разписа дебютантът Матео Ретеги в 57-ата минута с първия точен удар за хората на Роберто Манчини в мача. До края домакините натиснаха, но не успяха да се докопат поне до равенството пред препълнените трибуни на стадион „Диего Армандо Марадона“ в Неапол.

Като цяло двубоят предложи две лица. Преди почивката доминираха англичаните, а след антракта италианците излязоха като преобразени.

Така „Трите лъва“ взеха и частичен реванш от „адзурите“ за загубения финал на Евро 2020, а актуалният европейски шампион започна квалификационната кампания с поражение.

Англия стартира цикъла с много ценни 3 точки в битката за класиране на Евро 2024 в Германия. Италия започна с поражение и ще трябва да наваксва в останалите срещи от групата.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Дербито на стадион „Диего Армандо Марадона“ започна динамично. Италианците пробваха да наложат натиск в началните минути. Първият удар дойде в 3-ата минута, когато Ди Лоренцо засече топката, но не уцели целта.

Англичаните правеха много грешки, но домакините не успяваха да се възползват от тях.Именно гостите обаче отправиха първия точен удар в мача. Той дойде в 8-ата минута. Букайо Сака получи топката в пеналта, но притиснат от защитници стреля слабо в ръцете на Донарума.

В 12-ата минута Джуд Белингам напредна мощно и шутира от дъгата на пеналта. Донарума показа класа и изби в корнер.

ГОООЛ! След неговото изпълнение топката се озова у Хари Кейн на далечната греда. Нападателят пробва удар, но бе блокиран. За ужас на домакините обаче кълбото стигна до Деклан Райс, който отблизо прати топката в мрежата – 0:1 във фаталната 13-та минута.

Video edited on Kapwing

 

В следващите минути домакините не успяха да притиснат сериозно съперника си. Вместо това в 32-ата минута Калвин Филипс едва не удвои преднината на „Трите лъва“. Той би от дъгата на пеналта, а кълбото премина на сантиметри покрай лявата греда.

Малко след това Ретеги не успя да се възползва от две възможности да върне домакините в мача.

ГОООЛ! В 41-ата минута главният съдия от Сърбия Сърджан Йованович подмина претенциите на Англия за дузпа за игра с ръка в пеналта от страна на Джовани Ди Лоренцо след центриране от корнер. Защитникът на Наполи игра непозволено и пресече пътя на топката към Хари Кейн. Йованович обаче посочи бялата точка след преразглеждане от ВАР. Хари Кейн стреля безпощадно и направи резултата 0:2, реализирайки своя гол №54 с екипа на Англия, направил го голмайстор №1 в историята на националния отбор.

Video edited on Kapwing

В добавеното време Джак Грийлиш пропусна да довърши съвсем "адзурите". Той получи топката на тепсия от Кейн, но не уцели опразнената врата. До почивката италианците не успяха да отправят нито един точен удар.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След антракта домакините започнаха по-настъпателно в опит да се върнат в мача. Хората на Роберто Манчини обаче така и не успяваха да накарат Джордан Пикфорд да покаже класата си и да го затруднят.

ГОООЛ! Дебютантът за Италия Матео Ретеги върна интригата в мача, вкарвайки за 1:2 в 57-ата минута. Верати намери Лоренцо Пелегрини на дъгата на пеналта. Последният прати топката към непокрития  Матео Ретеги, който не остави шансове на Пикфорд.

Video edited on Kapwing

След попадението „Скуадра адзура“ заигра още по-нахъсано. Домакините притиснаха сериозно англичаните. Обръчът пред Пикфорд постепенно се затваряше, но гостите продължаваха да удържат.

Лошата новина за тях стана факт в 80-ата минута. Тогава Англия остана с намален състав, след като реферът Сърджан Йованович показа червен картон на Люк Шоу, който фаулира Ретеги. Така в рамките на 2 минути бранителят на Манчестър Юнайтед получи две официални предупреждения и остави своите с 10 души на терена. Иначе реферът се забави с окончателното си решение да изгони Шоу.

До края англичаните оцеляха и си тръгнаха с първа победа при визита на Италия от почти 62 години.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Толой, Спинацола, Ачерби, Верати, Барела, Жоржиньо, Пелегрини, Берарди, Ретеги

Англия: Пикфорд, Уолкър, Шоу, Стоунс, Магуайър, Райс, Филипс, Белингам, Грийлиш, Сака, Кейн

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Действащият европейски шампион Италия започва приключението си в опит да защити своята титла. "Адзурите" триумфираха драматично на Евро 2020. Във финала на надпреварата те надделяха именно на Англия след изпълнение на дузпи, главен герой в които бе вратарят Джанлуиджи Донарума. Големите длъжници за тима на Гарет Саутгейт тогава останаха Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака, които пропуснаха от бялата точка.

Малко по-късно обаче Италия претърпя сериозно и много тежко приземяване. Европейският шампион загуби комично от Северна Македония по пътя си към Мондиала, който момчетата на Роберто Манчини останаха да гледат от вкъщи. Англия от своя страна стигна до 1/4 финалите, където отпадна от Франция с 1:2.

"Скуадрата" няма допуснато поражение от този съперник в последните 6 срещи с него. 4 от тях завършват наравно, а 2 страната, наричана "родината на футбола" загуби. В исторически план Италия също има превес с 13 на 8 победи и 9 ремита. Последният път, когато "трите лъва" надвиха този противник бе през далечната 1997-а година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички