Идолът Пеле: Кръстен на вратар, определен за "крал" на 17, "ощетен" със 7 "Златни топки"


Идолът Пеле: Кръстен на вратар, определен за "крал" на 17, "ощетен" със 7 "Златни топки"
Снимка: Getty Images

2886 0

Пеле се ражда на 23 октомври 1940 г. в Треш Корасоинш, Бразилия. Въпреки че баща му е професионален футболист, семейството на Едсон Арантес до Нашименто живее бедно и бъдещата легенда не може да си позволи топка, а рита направени на кълбо дрехи като дете.

Пеле е кръстен на знаменития изобретател Томас Едисон. Прозвището му е дадено в училище по името на вратаря на местния отбор, който малкият Едсон много харесвал. Възможно е прозвището му да е свързано с иврита, преведено от който означава "чудо".

Талантът му обаче бил видим за всички и е привлечен в местния отбор, а оттам в Сантос. Първия си гол за мъжкия отбор Пеле бележи, когато още не е навършил 16 години, а скоро след това подписва професионален договор. Нещата се развиват бързо и в националния отбор, където е повикан след първия си сезон в Сантос.

До привличането на бъдещата си звезда бразилският клуб само веднъж е ставал шампион на щата Сао Пауло (1935 г.), макар да е създаден през 1912 г. С Пеле в състава Сантос печели 11 такива титли, а 2 пъти става шампион на Копа Либертадорес (1962 и 1963 г.), печели две Междуконтинентални купи (1962,1963 г.) и Суперкупата на междуконтиненталните шампиони (1968 г.). През първия си пълноценен сезон нападателят бележи 57 гола в 67 официални мача, през следващия - 80 в 60 срещи, после 100 в 83. Рекорден става сезон 1961, когато Пеле вкарва 110 попадения.

Геният му е забелязан и в далечна Европа и той получва десетки предложения да играе на Стария континент, някои от най-богатите клубове, но остава верен на Сантос. В бъдеще ще възникнат спорове дали той има правото да бъде спряган за най-великия във футбола, след като не е играл в Европа. Но всеки път, когато се изправя срещу най-добрите отбори от нашия континент, той доказва високата си класа.

Силата на Пеле е в това, че той достига съвършенство във всички компоненти на играта. Той бягал 100 метра за по-малко от 11 секунди, скачал 2 метра при ръст 173 см., бил силен в играта във въздуха. Говори се, че на дрибъла му би завидял и Лионел Меси, а ударът му е бил по-силен и точен от на Роналд Куман. Бразилецът еднакво виртуозно играел и с левия, и с десния си крак и изпълнявал всичко на скорост, недостижима за съвременните футболисти. Пеле виждал терена не по-лошо от Зинедин Зидан и не бил егоист на терена, а винаги се стремял да изведе партньора си на по-добра позиция. За него казват, че през 50-те години е показвал тази игра, която през 70-те ще бъде наречена "тотален футбол".

Много са клубните успехи на покойния Крал на футбола, но с националния отбор на Бразилия следата му е още по-значима. Той е единственият футболист в света, участвал в 4 финала на световни първенства и единственият, спечелил 3 от тях. Звездният му час удря на Мондиал 1958, когато е включен в националния отбор в последния момент. Причината е, че получил контузия в контрола и едва не пропуска събитието.

В груповата фаза Пеле не успява да отбележи, но в плейофите е неудържим - носи победата над Уелс с 1:0 в 1/4-финалите, бележи хеттрик на Франция в полуфиналите, а във финала срещу Швеция отбелязва 2 пъти за победата с 5:2. 17-годишният юноша впечатлява целия свят. Тогава за първи път световно първенство се предава по телевизията и милиони фенове по света успяват да видят раждането на новата футболна звезда. По-късно Пеле ще признае, че именно тогава се ражда прозвището "Краля на футбола", за да го носи 65 години.

"Мондиал 1958 беше моята стартова площадка. Бях на първите страници на вестниците и списанията по целия свят. Веднага след победата "Пари Мач" публикува моя снимка с надпис: "Появи се нов крал". Прякорът остана и много скоро започнаха да ме наричат "Крал Пеле" или просто "Кралят", споделя легендата преживе.

Четири години по-късно бразилците успяват да защитят титлата си, но заради травма Пеле не успява да блесне там. Но пък го прави със Сантос през есента, когато отборът печели Копа Либертадорес, а в мачовете за Междуконтиненталната купа се изправя срещу Бенфика на Еузебио. Пеле бележи дубъл в първия мач и хеттрик в реванша в Португалия. Така носи на своя клуб трофея. Година по-късно Сантос отново играе в турнира, този път с Милан, а Пеле бележи дубли и в двата мача. И този път бразилският клуб печели дуела.

На Световното през 1966 г. контузия отново спира "Краля" да заблести, но на Мондиал 1970 няма кой да го спре. Отборът на Бразилия от този форум се смята за едва ли не най-силния в историята, а Пеле става единствения трикратен световен шампион. Тогава той бележи и във финала, а става и играч на турнира.

На Пеле са приписвани 1289 гола в 1363 мача, като рекордът му за попадения в една среща е 8. Любопитното е, че своя гол номер 1000 бразилецът бележи от дузпа. За този вид попадение той казва, че е "страхлив начин да вкараш гол". Изумителното е, че един от най-успешните във футболната игра никога не е печелил "Златната топка". Но за това си има обяснение - наградата е достъпна само за европейски играчи до 1995 г. През 2016 г. наградата бива преоценена и се установява, че ако не бе това правило, Пеле щеше да има равен брой "Златни топки" с абсолютния рекордьор в това отношение - Лионел Меси. А именно - 7.

Великият играч слага край на своята кариера на 35-годишна възраст. Но скоро той се връща на терена, за да играе в САЩ, където е поканен от Ню Йорк Космос. Клубът иска да изстиска още от огромната популярност на Пеле и го прави най-високоплатения в този спорт. В първия си сезон там "Краля" става играч на турнира, след година помага на тима да спечели националната титла. По-късно звездата ще признае, че е направил този трансфер, за да поправи финансовото си положение и да популяризира в САЩ "тази прекрасна игра". За последно Пеле излиза на терена на 1-ви октомври 1977 г. в приятелския мач между Космос и Сантос, като през първото полувреме играе за американците, а през второто - за родния си клуб.

След края на кариерата си бразилецът не се крие. Той пише автобиография, съчинява музика, играе в киното. Влиянието му остава огромно. Когато пише книгата за живота си, милиони бразилци тръгват на училище, само за да станат грамотни и да прочетат тази книга. Затова Министерството на образованието на Бразилия награждава Пеле със златен медал за приноса му към преодоляването на неграмотността.

Когато е още играч пък, има ли мач с негово участие, магазинерите и продавачите в лавки окачвали табелки със следния текст: "Не работим, отиваме да гледаме Пеле". А когато през 1969 г. Сантос отива в Нигерия, там бушува гражданска война. Тя обаче е спряна за 2 дни, за да гледат хората от двете страни на конфликта мач с участието на Пеле. Неговата разпознаваемост била безпрецедентна: допитване през 1970 г. установява, че 95% от запитаните жители на цялата планета знаели кой е Пеле.

По време на живота си далеч от футбола иконата влагаше енергията си в добри дела - от популяризиране на любимия спорт до набиране на средства за футболни ветерани. Пеле посещаваше много благотворителни събития и не само, стана посланик на добра воля на ООН и УНИЦЕФ. ФИФА го призна за футболист на века, а МОК го обяви за спортист на века, въпреки че никога не е участвал на олимпиада.

И, да, много се шумеше и около личния му живот. Пеле е женен 3 пъти и има поне 7 деца. Аферите му не е ясно колко са били. За последно "Краля" бе женен за Марсия Аоки, японско-бразилска вносителка на медицинско оборудване. Двамата сключиха брак през 2016 г. Най-хубавото в края на жизнения път на Пеле беше фактът, че той го дочака обграден от близките си и тяхната любов. Тук можете да прочетете 10 значими цитата на Пеле. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички