Хърватия победи Франция с 1:0 като гост в Лигата на нациите и продължава битката за първото място


Хърватия победи Франция с 1:0 като гост в Лигата на нациите и продължава битката за първото място
Снимка: Gettyimages

6407 0

Хърватия успя да победи Франция с 1:0 като гост на "Стад дьо Франс" в много интересен мач от група 1 в Лига А от Лигата на нациите. Това бе първата победа в историята на балканците над Франция. Единственото попадение в двубоя отбеляза Лука Модрич от дузпа в 4-тата минута. Така за пръв път "петлите" не успяват да спечелят 4 поредни мача. Победата на "ватрените" над действащия световен шампион бе напълно заслужена и отчасти Златко Далич и неговите възпитаници си отмъстиха на Франция за загубата на финала Световното първенство в Русия през 2018 година.

Първо полувреме

Мачът започна равностойно, но в ранните минути бе отсъдена дузпа за гостите, която бе превърната в гол Лука Модрич. 11-метровият наказателен удар беше отсъден за нарушение на Карим Бензема срещу Анте Будимир след центриране от корнер. Майк Менян докосна топката при изстрела на Лука Модрич, но не успя да отрази удара и резултатът бе открит.

Франция постепенно наложи игрово надмощие  след ранния получен гол във вратата си. Две по-твърди намеси на хърватски състезатели не бяха санкционирани от главния съдия с картони. 

В 14-тата минута Хърватия организира опасна атака през центъра. Анте Будимир бе изведен след хубав пас от дълбочина, но бе изпреварен от Майк Менян.  Френският страж не се намеси по най-добрият начин и от това се възползва Йосип Брекало, който принуди излезлия напред Менян да го фаулира в опасна зона. Все пак след центрирането не последва нищо опасно пред вратата на "петлите".

В 28-мата минута Кристофър Н'Кунку отправи хубав и силен изстрел към вратата на Ивица Ивушич, но той беше неточен.

В последната минута от редовното време на първото полувреме удар на Люка Дин бе блокиран от хърватски защитник, но топката рикошира опасно и премина над вратата на гостите. При резултат 0:1 приключи първото полувреме на двубоя.

Второ полувреме

Франция притисна "ватрените" в тяхната половина, но постепенно играта бе изравнена.

Десетина минути след началото на второто полувреме се получи карамбол пред вратата на Хърватия, но Карим Бензема не успя да прати топката  във вратата, след като се освободи по хубав начин от защитник на "шахматистите".

Малко след това Килиан Мбапе отправи плътен и коварен изстрел по посока на Ивица Ивушич, но стражът успя да закачи топката с върха на пръстите си, която така или иначе излизаше в аут.

Хубав извеждащ пас направи Кристофър Н'Кунку към Килиан Мбапе, който навлезе в наказателното поле, но стреля право в излезлия напред Ивушич.

В 67-мата минута хубава комбинация между Рабио и Люка Дин доведе до опасна възможност за домакините. Дин се строполи в наказателното поле на гостите, поглеждайки съдията Гринфелд за дузпа, но вместо това той получи жълт картон за симулация.

Хърватите също показват, че могат да бъдат опасни. Точен удар на Ловро Майер бе отразен от Майк Менян безпроблемно, тъй като топката беше в неговия обсег.

Играчите на Дидие Дешан притиснаха своите опоненти в края на мача в опит да изравнят резултата, но без резултат. Към края световните шампиони изглеждаха доста уморени и стабилната защитна игра на хърватите не позволи на домакините да се доберат поне до точка в този сблъсък.

В продължението на двубоя опасен удар на Конате профуча покрай вратата и излезе аут.

Франция - Хърватия 0:1

0:1 - Модрич 5' (дузпа)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Франция: Майк Менян, Жул Кунде, Ибрахима Конате, Преснел Кимпембе, Люка Дин, Адриен Рабио, Бубакар Камара, Матео Гендузи, Кристифър Н'Кунку, Карим Бензема, Килиан Мбапе

Хърватия: Ивица Ивушич, Йосип Юранович, Йосип Шутало, Мартин Ерлич, Йосип Станишич, Матео Ковачич, Марсело Брозович, Лука Модрич, Йосип Брекало, Анте Будимир, Марио Пашалич

ПРЕДИ МАЧА

В първия мач помежду си в групата Хърватия и Франция не се победиха на стадион „Полюд“ в Сплит – 1:1. Адриен Рабио откри резултата в началото на второто полувреме, а Андрей Крамарич оформи крайния резултат от дузпа няколко минути преди края.

Главен съдия на двубоя тази вечер ще бъде израелецът Орел Гринфелд. Лидер в група 1 преди изиграването на мачовете от 4-тия кръг е Дания със 6 точки. Австрия и Хърватия имат по 4, а Франция е на последната 4-та позиция и трябва да преследва задължителна победа тази вечер в Париж, ако не иска да изпадне в по-долната дивизия на турнира.

Иначе Франция и Хърватия оформиха интересно съперничество през последните години. „Петлите“ и „шахматистите“ отново бяха в една група на същия турнир през 2020 година. Тогава Франция победи на два пъти своя балкански съперник – 2:1 като гост и добре познатото 4:2 като домакин, като със същия резултат отборът на Дидие Дешан триумфира над „ватрените“ във финала на Мондиал 2018 в Русия.

Определено Франция и Хърватия имат сметки за разчистване и има какво да ни предложат и тази вечер на „Стад дьо Франс“.

Вижте още: Дания с важна победа срещу Австрия в тази група

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички