Гарет Саутгейт: Притеснявам се, че деменцията може да застигне и мен


Гарет Саутгейт: Притеснявам се, че деменцията може да застигне и мен
Снимка: Guliver/GettyImages

1253 0

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт призна, че се страхува, че може да страда от деменция, когато достигне по-напреднала възраст, тъй като "е отиграл много топки с глава" по време на кариерата си. Лекари и учени в Англия от няколко години изследват връзката между професионалните футболисти и деменцията, като макар и все още да няма категорични заключения, данните показват, че най-вероятно такава връзка действително, като дори от ФИФА обмислят да въведат забрана за игра с глава сред най-малките футболисти.

Темата отново дойде на дневен ред на Острова, след като една от най-големите легенди на националния отбор и Манчестър Юнайтед сър Боби Чарлтън бе диагностициран с деменция. "Разбира се, че имам притеснения, възрастта ми напредва, а аз съм ударил с глава много топки. Но в същото време винаги, когато съм излизал на терена, съм си давал сметка, че това може да ми донесе физически и здравословни проблеми, краткосрочни и дългосрочни.

Мисля, че повечето спортисти са наясно с това и все пак избират спортната кариера. Това не означава, че трябва да подценяваме ситуацията. Изследването за връзката продължава и все още не е категорично, което е неприятно за всички, защото бихме искали да имаме ясно решение", коментира Саутгейт преди днешния мач на Англия с Ирландия.

"Това е нещо, което притеснява всички нас и ние трябва да подкрепяме изследванията. Част от проблема с деменцията е високата възраст, а една от положителните страни на спорта е, че хората, които спортуват, обикновено живеят по-дълго и са по-здрави. Може и това да обяснява част от връзката между деменцията и футбола. Но, разбира се, аз имам притеснения, мои близки са страдали от деменция и това е една ужасна, ужасна болест", допълни треньорът на "Трите лъва".

Според изследване на университета в Глазгоу, публикувано през 2019 година, в което са били изследвани медицинските досиета на 7 676 професионални футболисти, играли между 1900 и 1976 година, и е било направено сравнение с 23 хиляди души, които не са играли футбол професионално, професионалните футболисти са три пъти и половина по-застрашени от деменция.

Междувременно стана ясно колко тежка е контузията на Джо Гомес, която получи по време на тренировка с националния отбор на Англия (подробности вижте тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички