Безрадостните дни, в които "Златната топка" Герд Мюлер кротко угасна


Безрадостните дни, в които "Златната топка" Герд Мюлер кротко угасна
Снимка: Getty Images/Guliver

32649 0

Днес стана ясно, че във вчерашния ден - 14 август, е угаснал Герд Мюлер - великият германски футболист и носител на "Златната топка". Той си отиде на 75-годишна възраст. Последните няколко години бяха много мъчителни за големия нападател. По-мъчителни те бяха за неговите близки, защото коварна болест му отне не само спомените и мечтите, но и тях - любимите му хора.

До 2014 г. той редовно се появяваше в публичното и медийното пространство. Мюлер ходеше на мачове, отговаряше на журналистически въпроси, снимаше се със звездите на нашето време. Той също така работи и във втория отбор на Байерн Мюнхен. Там попадна малко "насилствено" - Мюлер имаше проблеми с алкохола и през 1992-ра босовете на "баварците" му предложиха работа като помощник-треньор, само и само да го спасят.

Във втория отбор на Байерн Мюлер прекара 22 години и видя как Лам, Томас Мюлер и Швайнщайгер израстват там. През 2014 г. той напусна отбора и потъна в мълчание. Немската преса активно пишеше, че всичко това е заради здравето му. Нито Байерн, нито семейството на легендата коментираха. Година по-късно и от двете страни обявиха: Герд Мюлер се бори с болестта Алцхаймер.

Проблемите бяха забележими дори в края на периода, в който работи в Байерн. Мюлер забравяше имената на играчите, отговаряше лошо, объркваше важни неща. Приятели и колеги го съветваха да се обърне към лекар. Оказа се, че към този момент Мюлер е живял с болестта няколко години, просто дотогава тя е имала слаби прояви.
През 2011 г. по време на тренировъчен лагер на втория тим на "Баварците" в Италия Мюлер изчезна. Италианската полиция го намери петнадесет часа по-късно на няколко километра от базата. Мюлер не си спомнял какво се е случило. През 2015 г. биографът Ханс Волер заяви, че към момента Мюлер не става от инвалидната количка и е изцяло зависим от семейството си. 

Проблемите бяха забележими дори в края на периода, в който работи в Байерн. Мюлер забравяше имената на играчите, отговаряше лошо, объркваше важни неща. Приятели и колеги го съветваха да се обърне към лекар. Оказа се, че към този момент Мюлер е живял с болестта няколко години, просто дотогава тя е имала слаби прояви.

През 2011 г. по време на тренировъчен лагер на втория тим на "баварците" в Италия Мюлер изчезна. Италианската полиция го намери петнадесет часа по-късно на няколко километра от базата. Мюлер не си спомнял какво се е случило. През 2015 г. биографът Ханс Волер заяви, че към момента Мюлер не става от инвалидната количка и е изцяло зависим от семейството си. 

От 2015 г. до вчерашния ден Герд Мюлер живя в старчески дом във Волфратсхаузен. Приятели и съпругата му го посещаваха. На 70-ия му рожден ден Байерн и семейство Мюлер планираха голямо парти с куп известни гости и приятели, но се ограничиха до тъжно изявление и молба към журналистите да не се месят в личния му живот и да не прекъсват лечението му. 

Само от време на време съпругата на Мюлер Уши излизаше пред пресата и говори за здравето му. Последното ѝ интервю беше през 2017 г. "Виждам как работи персоналът. Много добре се грижат за него. Мисля, че той е доволен", заяви тя. "Лекарите му осигуряват най-доброто лечение. Вече осем месеца той практикува определен метод, който увеличава активността на нервната система", допълни Уши Мюлер.

Малко по-късно германските журналисти уточниха, че Мюлер получава Бобат-терапия (специално лечение за пациенти с нарушена мозъчна функция). "Сега той разпознава все по-малко и по-малко хора. Той пита работниците в дома как се казват. Но почти винаги ме посреща с усмивка. Герд не страда тук. Комфортно му е. Дори когато си тръгвам той не е тъжен", допълни тя.

Франц Рот, с когото Мюлер игра за Байерн, редовно го посещаваше в старческия дом. До 2017 г. той беше "анонимен приятел на Мюлер", докато журналистите не го разкриха. Година по-късно той спря посещенията и заяви, че вече е трудно да се общува с Мюлер, тъй като той рядко го разпознава. "Паметта го напуска. Той разпознава все по-малко хора. Все едно Герд седи до теб, но не е с теб. Много е тъжно да гледаш човек в такова състояние".

* Мюлер е на второ място в списъка с голмайсторите на германския национален отбор. Той е вкарал 68 гола в 62 мача, пред него е само Мирослав Клозе, но със 71 гола в 137 мача. Мюлер е европейски шампион с Бундестима през 1972 г., световен шампион през 1974 г. голмайстор на Мондиал 1970 и голмайстор на Евро 1972. Печели "Златната топка" за 1970 г. 

Източник: gol.ru, превод: Адриана Димитрова

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички