ФИФА заплаши клубове и играчи с тежки санкции, ако играят в новата Суперлига


ФИФА заплаши клубове и играчи с тежки санкции, ако играят в новата Суперлига
Снимка: Getty Images/Guliver

1371 0

От ФИФА пуснаха официално изявление във връзка с зачестилите информации за създаването на новата Европейска Суперлига. Тази идея е на едни от водещите европейски клубове и на практика ще замени Шампионска лига, тъй като ще има същия формат. От футболната централа отправиха сериозни предупреждения към играчите и клубовете, които биха се съгласили на участие в нея. И по - точно - забрана за участие в състезания, организирани от ФИФА или съответната им конфедерация. В това число влиза и Световното първенство по футбол.

Досега в медийното пространство излиза информация, че голяма част от клубовете в Англия, Франция, Германия, Италия и Испания са в преговори да станат членове на евентуална европейска Висша лига, подкрепена с 6 милиарда долара (4,6 милиарда британски лири) финансиране.

Дори при оттеглянето си от Барселона Хосеп Мария Бартомеу разкри, че каталунският клуб е приел предложението за участието в новото първенство, което се смята и за една от мечтите на боса на Реал Мадрид - Флорентино Перес. Изглежда, че именно заради големите имена, които са готови да се пуснат в това ново приключение от ФИФА са се притеснили сериозно за бъдещето на настоящите турнири.

Ето и цялата позиция на световната футболна централа:

В светлината на неотдавнашните спекулации в медиите относно създаването на затворена европейска „Суперлига“ от някои европейски клубове, ФИФА и шестте конфедерации (АФК,КАФ,КОНКАКАФ, КОНМЕБОЛ, ОФК и УЕФА) отново искат да повторят и силно да подчертаят, че такова състезание няма да бъде признато нито от ФИФА, нито от съответната конфедерация. Всеки клуб или играч, участващ в такова състезание, като последица няма да има право да участва в състезания, организирани от ФИФА или съответната им конфедерация.

Съгласно устава на ФИФАи конфедерациите, всички състезания трябва да бъдат организирани или признати от съответния орган на съответното им ниво, от ФИФА на глобално ниво и от конфедерациите на континентално ниво. В това отношение конфедерациите признават Световната купа на ФИФА в сегашния и нов формат като единственото световно клубно състезание, докато ФИФА признава клубните състезания, организирани от конфедерациите, като единствените клубни континентални състезания.

Универсалните принципи на спортните заслуги, солидарността, повишаването и изпадането и субсидиарността са основата на футболната пирамида, която гарантира глобалния успех на футбола и като такива са залегнали в устава на ФИФА и конфедерацията. Футболът има дълга и успешна история благодарение на тези принципи. Участието в глобални и континентални състезания винаги трябва да се печели на терена.

А как Джани Ифантино коментира наскоро идеята за Суперлигата - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички