УЕФА готви огромни промени в Шампионска, за да не се отцепят големите отбори


УЕФА готви огромни промени в Шампионска, за да не се отцепят големите отбори
Снимка: Getty Images/Gulliver

836 0

От УЕФА обмислят голямата промяна във формата на Шампионска лига, с което се опитват да убедят бунтуващите се клубове да не се отцепват. Не е тайна, че някои от топ отборите искат да играят в своя си Супер лига. Според The Times на тях ще им бъде предложен нов вариант на ШЛ, в който груповата фаза е изцяло по нов модел с гарантирани повече срещи - 10 вместо настоящите 6.

В момента има осем групи от по четири състава, като всеки играе срещу всеки по два пъти на разменено гостуване. Към фазата на преките елиминации продължават първите два отбора, а третият отива в Лига Европа. Планът на УЕФА е занапред в турнира всички отбори да бъдат в една група. Тази идея обаче може да се реализира най-рано от началото на сезон 2024/25 г., защото досегашният формат няма как да бъде променен преди това.

Техният брой или ще остане 32, или ще бъде увеличен до 36. Всеки един тим ще играе по 10 мача, като интересното е, че съперниците му ще бъдат изтеглени чрез жребий на случаен принцип. Така всеки един участник в надпреварата ще спори срещу 10 противника, които обаче най-вероятно няма да са същите за даден друг отбор.

Въз основа на резултатите от тези 10 дуела ще се оформи и крайното класиране в тази своеобразна групова фаза. Двойките за фазата на преките елиминации ще се определят по схемата 1-ви срещу 16-и, 2-и срещу 15-и, 3-и срещу 14-и и т.н.  Всички резултати от снощните двубои в Шампионска лига - може да видите в този материал.

 

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Бокс


Светът вече уважава Кубрат, но у нас не му позволихме да празнува

През седмицата, която отмина, българите правеха най-активно две неща, по-активно и от дезинфекцирането....

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама