ФИФА прие нови правила за футбола, които да влязат в сила от 1 юли


ФИФА прие нови правила за футбола, които да влязат в сила от 1 юли

4773 0

Международният борд на футболната асоциация (IFAB) към ФИФА прие промени в правилника на футбола, които ще влязат в сила от 1-ви юли (съобразявайки се, разбира се, с развръзката на събитията и началото на новия сезон).

Засегнати са правилата за засада (целта е да бъдат направени още повече в полза на атакуващия отбор), играта с ръка, изпълненията на дузпи, ВАР и официалните предупреждения. Опитва се да бъде намерена формула, с която да бъдат прекратени масовите събирания на играчи около съдията.

Игра с ръка

От IFAB искат да се изясни, че това, което ще се зачита за игра с ръка, е, когато топката срещна ръката под нивото на подмишницата. Оттам нататък е тълкувание. "Ако играч докосне топката с ръка неволно, ще бъде считано за нарушение, само ако играта завърши с гол или очевидна голова ситуация. Ако играта продължи и има още няколко докосвания след това, няма да бъде считано за нарушение".

ВАР

Относо ВАР - ще бъде изискано от реферите по-често лично да поглеждат монитора, който е на терена и да взимат решенията след свой поглед върху ситуацията. Ако играта не бъде спряна по естествен начин, съдията трябва да я прекатява, когато топката е в неутрална зона, за да вземе решение за предишна ситуация.

Изпълнение на дузпа

Ако вратарят наруши правилата по време на дузпи, но топката срещне гредата или излезе в аут, стражът няма да бъде наказан (стига вратарят очевидно да не е попречил силно по някакъв начин на изпълнителя). При повечето случаи, в които вратарят излиза по-напред, е, защото не успява да прецени кога точно топката ще бъде изстреляна. Заради това той няма да бъде санкциониран при първа такава проява в мача, но при втора ще последва наказание.

Ако и вратарят и изпълнителят едновременно нарушат правилата (изключително малко вероятно), атакуващият играч ще бъде санкциониран. Предупреждения (гореспоменатите) по време на мача няма да важат при изпълнение на дузпи след край на редовното време и продълженията.

Картони

Ако съдията даде авантаж, когато е било направено нарушение с цел да се предотврати голова ситуация, червеният картон става жълт впоследствие. Съответно - ако реферът даде авантаж при нарушение и атаката се довърши - жълт картон не се показва.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички