Четири звезди спорят за едно място: Това ли е най-конкурентният пост във футбола?


Четири звезди спорят за едно място: Това ли е най-конкурентният пост във футбола?
Снимка: Getty Images

2608 0

С наближаването на Мондиал 2022 селекционерите на националните отбори трябва да направят и своите финални избори за групи от по 26 футболисти - това е ограничението за брой играчи, с което всеки един отбор трябва да се съобрази.

За селекционера на Англия Гарет Саутгейт изборът на 26 играчи изглежда кошмарно труден, особено предвид извънземната конкуренция на един конкретен пост - дясната зона на отбраната. За тази позиция спорят четирима класни играчи: Рийс Джеймс, Трент Александър-Арнолд, Киърън Трипиър и Кайл Уокър.

Огромната дилема пред Англия преди Световното в Катар

И ако за мачовете в Лигата на нациите Саутгейт можеше да вземе и четиримата в състава си, то за Световното в Катар това едва ли ще бъде възможно - първо, защото позволения брой играчи пада от 28 на 26, и второ, защото в състава се очаква да попаднат завръщащите се от контузия Джордан Хендерсън и Маркъс Рашфорд.

За Саутгейт изглежда почти невъзможно да вземе и четиримата крайни бранители, което означава, че поне една голяма звезда ще трябва да гледа Световното първенство от дома си. Какъв обаче ще бъде изборът на селекционера на Англия, който и без това е на "мерника" на медиите на Острова заради колебливото представяне на отбора?

За двубоя срещу Германия в Лигата на нациите Саутгейт реши да не включи Александър-Арнолд в групата. Това веднага породи съмнения, че селекционерът може да изключи звездата на Ливърпул и от предстоящото Световно - нещо, което той категорично отрече.

"(Решението ми) няма нищо общо със световното първенство. Имаме четирима десни бекове с изключителни качества. Киърън Трипиър играе изключително добре, а Рийс Джеймс е един от най-добрите играчи в лигата. Знаем, че Трент е много, много добър футболист и затова го взехме в отбора", каза Саутгейт.

Ще пропусне ли Александър-Арнолд Мондиал 2022?

Не за първи път Александър-Арнолд попада в подобна ситуация, след като преди година и половина дори не бе повикан в националния отбор. Тогава Ливърпул преминаваше през труден период, подобен на този към днешна дата, а формата на крайния бранител бе спаднала.

Несъмнено Александър-Арнолд е един от най-добрите крайни бранители в света, но е твърде вероятно именно той да отпадне от сметките за Световното, ако изявите му на клубно ниво, съответно представянето и на Ливърпул, не се подобрят.

Любимецът на Гарет Саутгейт

Може да се каже, че Рийс Джеймс е любимец на Саутгейт, тъй като селекционерът го използва редовно в мачовете на "трите лъва". Неговият билет за Катар е почти сигурен. Ще бъде любопитно какво ще бъде решението на Саутгейт относно Киърън Трипиър и Кайл Уокър, както и дали би жертвал някой от тях за сметка на Александър-Арнолд.

Независимо какво ще бъде крайното решение на Саутгейт, селекционерът на Англия със сигурност ще бъде критикуван от една или друга посока. Този пост изглежда като един от най-конкурентните в световния футбол, а изборът на треньора няма да бъде никак лесен. Саутгейт обаче ще трябва да носи отговорността за направения избор, а при провал - да си понесе и съответните последствия.

ОЩЕ: Александър-Арнолд или Рийс Джеймс: Рио Фърдинанд посочи кой е по-добър

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички