Безпрецедентната сделка за привличането на Лионел Меси, която включва дори и придобиване на част от отбор


Безпрецедентната сделка за привличането на Лионел Меси, която включва дори и придобиване на част от отбор
Снимка: GettyImages

9351 0

Голямата звезда на световния футбол Лионел Меси вероятно изненада мнозина с решението си да продължи кариерата си в Интер Маями. След като стана ясно, че аржентинецът няма да остане в ПСЖ започнаха хиляди спекулации за неговото бъдеще. И все пак като двете най-вероятни дестинации изглеждаха Барселона и Саудитска Арабия. Какво обаче накара "Бълхата" да избере МЛС пред милионите и любимия си клуб.

Какво знаем за договора на Лионел Меси с Интер Маями?

Честно казано, не са много и от подробностите, които все още има. Испанското издание "Sport" съобщи, че аржентинецът е получил четиригодишен договор, докато "Relevo" заяви, че сделката ще бъде за две години. Що се отнася до заплатата, единствената цифра, която видяхме, е тази от гореспоменатата статия от Испания, която гласи, че той ще печели $54 милиона на сезон през тези четири години. НО има огромни предимства извън този договор.

Съобщава се, че сделката ще включва и търговски договори с "Apple" и "Adidas", като и двете са ключови партньори на МЛС. "Apple" обяви в понеделник, че ще издаде документален филм за Меси, който проследява пътя му към славата на Световната купа миналата година.

От спортната марка, която е и спонсор на Меси от много дълго време, също предложили да сподели с играча част от печалбите, получени от пристигането му в МЛС в мърчандайзинг продажби. Adidas е много важен спонсор на MLS и облича всичките 29 отбора в лигата.

Също така лигата и "Apple" са предложили на Меси дял от печалбите, генерирани от нови абонати на услугата за стрийминг на MLS Season Pass на Apple TV+.

Освен това се говори за опция за закупуване на дял в Интер Маями, която също е част от пакета. Нещо, което беше съобщено миналата година, когато за първи път се заговори за сделка. В крайна сметка, въпреки че всички тези неща циркулират в медийното пространство, нито едно не е потвърдено. Единственото нещо, което можем да кажем със сигурност е, че 7-кратният световен играч на годината на ФИФА се отправя към САЩ.

Какво се случи с трансфера на ФК Барселона за Лионел Меси?

Може би си спомняте, че неотдавна, в понеделник, Хорхе Меси - бащата на Лионел - каза, че "Лео иска да се върне в Барса". Разбира се, вероятно знаете също, че финансовите проблеми на клуба бяха основен препъни камък за всяко движение към завръщането. Освен това имаше и ограниченията на разходите, наложени от самата Ла Лига.

В крайна сметка не е било направено официално предложение към Меси, просто защото клубът не можеше да направи такова. Това на практика означаваше, че Барса е помилил Меси да изчака, докато разрешат някои от проблемите си, преди да направи оферта по-късно през лятото. Очевидно това не беше опция и в крайна сметка 35-годишният избра напълно ново приключение в Маями, тъй като не иска отново някой друг да решава неговото бъдеще.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички