Фирмино донесе световната титла на Ливърпул след 120-минутна драма


Фирмино донесе световната титла на Ливърпул след 120-минутна драма
Снимка: Getty Images/Guliver

9290 0

Ливърпул е новият световен шампион! Мърсисайдци надиграха Фламенго с 1:0 на финала на Световното клубно първенство на ФИФА в Катар след 120-минутна драма. Победата на "червените" бе завоювана от Роберто Фирмино.

Европейският шампион не изигра най-силния си и впечатляващ мач, но за пореден път показа, че се е научил да печели и подобни завързани двубои.

В редовните 90 минути положенията пред двете врати бяха оскъдни, но въпреки това мърсисайдци имаха няколко отлични ситуации за гол, които не успяха да реализират. Най-добрите положения се откриха пред Фирмино и Кейта. В самия край на мача пък съдията отсъди дузпа за Ливърпул, но след това ВАР отмени решението.

В продълженията играчите на Фламенго бяха тотално пречупени заради натрупаната сериозна умора. Ливърпул се възползва от това и стигна до победата след гол на Фирмино в 99-ата минута и асистенция на Садио Мане.

Така мърсисайдци спечелиха още един трофей през 2019-а. След като триумфираха в Шампионска лига и Суперкупата на Европа, "червените" станаха шампиони и на Световното клубно първенство.

Първо полувреме

Още в първата минута на двубоя европейският шампион получи отлична възможност да излезе напред в резултата. Завърналият се сред титулярите Роберто Фирмино се отскубна зад отбраната на Фламенго, за да се окаже очи в очи с вратаря Карейра, но ударът му премина над вратата.

В 5-ата минута Мохамед Салах се промуши в наказателното поле на противника, обърна се и заложи топката за навлизащия на скорост Наби Кейта. Полузащитникът на мърсисайдци обаче не намери добре топката и я прати много над вратата. Малко по-късно и Трент Александър-Арнолд опита късмета си с удар от дистанция, но отново без резултат.

В следващите минути натискът на Ливърпул стихна, а Фламенго започна все по-често да поглежда към вратата на Алисон. Бразилският гранд се добра до няколко добри положения, но не успяха да ги оползотворят. До края на частта играта на терена остана равностойна и безрезултатна.

Второ полувреме

В началото на втората част отново Роберто Фирмино се оказа много близо до попадение. Удар на бразилеца срещна страничния стълб, след което кълбото се разходи покрай голлинията, но пожела да я пресече, разочаровайки нападателя на мърсисайдци.

В следващите минути Ливърпул така и не успя да затрудни достатъчно своя съперник, за да се добере до голови положения. В същото време Фламенго не се притесняваше да атакува към вратата на символичните домакини, но също без особен резултат.

В 86-ата минута Мохамед Салах се озова с топка в крака на границата на наказателното поле, откъдето върна топката назад към Джордан Хендерсън. Капитанът на Ливърпул отправи превъзходен удар от дистанция, но стражът на Фламенго успя да избие топката с една ръка.

В продълженията на редовното време главният арбитър на срещата отсъди дузпа за Ливърпул за нарушение срещу Садио Мане. След проверка на ВАР обаче бе установено, че няма извършен фаул и дузпата бе отменена.

Продължения

В 99-ата минута Ливърпул най-после успя да пречупи своя съперник. Джордан Хендерсън прониза отбраната на Фламенго с извеждащ пас към Садио Мане. Сенегалецът се измъкна зад отбраната, хитро се обърна, за да подаде към Роберто Фирмино, за когото бе като детска игра да реализира - 1:0.

В следващите минути мърсисайдци контролираха събитията на терена, докато играчите на Фламенго бяха тотално скапани и движението им по игрището бе затруднено поради натрупаната умора. 

Преди срещата:

Бразилският гранд пръв си осигури място на големия финал, след като на 1/2-финалите успя да елиминира тима на Ал-Хилал с късни две попадения в срещата. На следващата вечер същото сториха и мърсисайдци, отстранявайки мексиканския Монтерей - отново с късен гол на Роберто Фирмино.

"Червените" имаха ден по-малко за почивка, но това ли може да бъде оправдание за хората на Юрген Клоп. В двубоя с Монтерей немският наставник експериментира със състава си и извади от игра голяма част от титулярите.

Контузените Върджил ван Дайк и Джорджиньо Вайналдум пък вече тренират с отбора и може да вземат участие във финала. Фабиньо, Деян Ловрен и Жоел Матип обаче остават в лазарета и няма да могат да играят.

СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Кейта, Хендерсън, Окслейд-Чембърлейн, Салах, Фирмино, Мане

Фламенго: Карейра, Де Соуза, Русо, Мари, Луис, А. да Силва, С. да Силва, Рибейро, Араскаета, Пинто, Алмейда

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички