Наръчник за фена: Какво трябва да знаем за Купата на Африка


Наръчник за фена: Какво трябва да знаем за Купата на Африка

3316 0

Купата на африканските нации започва на 14 януари и ще приключи на 5 февруари, събирайки в себе си най-добрите отбори и футболисти на Черния континент. Естествено, първенството не е от най-известните в България, но привържениците на любимата игра определено има какво да видят по терените на Габон - тазгодишния домакин.

За съжаление, тази година нито една българска телевизия няма да излъчва турнира на живо.

Като цяло Купата на Африка в последно време винаги е носела незабравими емоции - от изумителния и вълнуващ триумф на Замбия през 2012 година до успеха на суперсилата Кот д'Ивоар в последното издание, което сложи край на прокълнатия карък на "слоновете".

За какво става въпрос?

Купата на африканските нации е "Европейското първенство" на Африка, както би казал Димитър Пенев. Тазгодишното издание е 31-во в историята и се провежда на всеки две години.

Как така на 2 години?!

Всъщност, никой не знае със сигурност официално кога точно ще се провежда турнирът, но обикновено се прави на две години, защото за всяка страна домакин са ключови милионите доходи, които шампионатът генерира. Федерацията на Африка пък печели поне 10 милиона долара от турнира и затова се стреми да прави колкото може по-кратки паузи, като се предполага, че парите се използват за инфраструктура.

Къде се провежда?

Тази година е в Габон, който през 2012 година бе съдомакин с Екваториална Гвинея. Изборът беше скандален, защото така и не стана ясно какъв е резултатът от гласуването и дали другите кандидати Гана и Алжир не останаха сериозно ощетени. С една дума, на Ися Хаяту му беше подаден един плик с името Габон и никой не разбра как са разпределени вотовете.

Кои са участниците?

16 отбора са разпределени в 4 групи по 4, като първите два в класирането отиват на четвъртфиналите.

В Група А са: Габон, Буркина Фасо, Камерун и Гвинея Бесо

В Група В са: Алжир, Тунис, Сенегал и Зимбабве

В Група С са: Кот д'Ивоар, ДР Конго, Мароко и Того

В Група D са: Гана, Мали, Египет и Уганда

Големите отсъстващи са ЮАР и Нигерия, която спечели титлата през 2013, но оттогава вече втори път се проваля в квалификациите. Рекордьорът по титли Египет (7) пък пропусна шест поредни издания на турнира, преди да "хване ръка" за Габон.

Мачовете от груповата фаза ще са по два на ден - от 18 и от 21 часа, като програмата за утре включва Габон - Гвинея и Буркина Фасо - Камерун.

Кои са фаворитите: Алжир, Кот д'Ивоар, Камерун, Гана, Египет, Габон, Мали и Тунис.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички