Най-важният отбор в Купата на Африка е... китайският


Най-важният отбор в Купата на Африка е... китайският
Снимка: Getty Images / Guliver

1779 0

Най-големият футболен турнир в Африка започва в събота в Габон с участието на 16-те най-достойни отбора. Но една държава, която не е африканска, ще покаже своето изключително силно влияние на континента - Китай.

Три от четирите стадиона, които ще домакинстват мачове следващия месец, бяха "подарък" от китайското правителство за хората в Габон. Единият, който отвори врати в столицата Либревил през 2011 г. и беше построен от Shanghai Construction Group, е наречен "Стад де л'Амитие" ("Стадион на приятелството") като знак на китайско-габонската дружба. И това са само част от примерите как меката дипломация на Китай може да изиграе ключова роля във футбола.

Китайската Суперлига завладя заглавията в последната година с астрономическите суми на заплати на европейски звезди. Но зад кулисите върви "стадионната дипломация", която не е нещо ново в някои части на света. Някои от тези проекти бяха подкрепени със заеми, други бяха построени от държавни компании, като споменатата Shanghai Construction Group, трети бяха построени с държавно дарение от китайското правителство. Всички проекти бяха започнати като част от дипломатическите усилия на Китай да стъпи на други континенти в края на миналия век.

Националният отбор на Коста Рика, например, играе от 2011 г. на 35-хилядния стадион, чиято сметка от 100 милиона долара беше платена изцяло от Китай. Китайска компания наскоро ремонтира националния стадион в Кения, който беше построен изцяло с китайски средства през 1987 г. Националният стадион на Мианмар беше построен също с китайски пари през 1985 г.

Безплатен обяд, както е известно, няма. Габон, който е богат на петрол, дървен материал, манганова руда и други суровини, има какво да предложи на гладната за суровини икономика на Китай. Като резултат 14.2% от износа на африканската държава отива към източноазиатския партньор.

Същото важи и за редица други страни в региона. През 2010 г. Китай финансира и построи четири стадиона в Ангола за повече от 500 милиона долара.

Ангола е известна със своите залежи на петрол и не е учудващо, че Китай се превърна в най-големия търговски партньор на страната, а износът стигна 27 милиарда долара. Износът за втория в класацията САЩ е повече от пет пъти по-малко.

Две години по-рано в Гана китайците построиха нови два стадиона и ремонтираха други два с "меки заеми" (заеми с по-благоприятни от пазарните условия) за 200 милиона долара. А какви са основните експортни стоки на Гана - суров петрол и злато.

Китайската помощ идва добре дошла и за местните политици. Преизбирането на президента на Габон Али Бонго Ондимба предизвика протести. С китайската помощ обаче Али Бонго може да рекламира икономическия просперитет на Габон пред своите сънародници.

Всички тези китайски инвестиции в стадиони са ключови за провеждането на Купата на Африка в последните години. Последните шест издания бяха в Габон, Екваториална Гвинея, Южна Африка, отново Габон и Екваториална Гвинея (в тандем), Ангола, и Гана. От всичките само стадионите в Южна Африка не са изграждани с китайски средства.

С 56 членувани нации, Конфедерацията на африканския футбол теоретично може да провежда своя шампионат 100 години без да повтаря една и същи домакин. Федерацията обаче присъжда домакинството на стабилни нации с подходяща инфраструктура. Което означава, че страните, които изнасят суровини за Китай имат предимство при кандидатстване. Така например следващият домакин Камерун строи нови два стадиона с помощта на China Machinery Engineering Corporation. През 2009 г. Китай отпусна "меки заеми" на страната за други два стадиона, които ще бъдат използвани след две години.

"Китайската намеса може да не се смята за лоша, но често построените нови стадиони се използват за пропагандата на фалшив прогрес от правителства, които не са направили или не могат да направят нищо за подобрение на футболната инфраструктура", коментира журналистът Стивън Ууд от изданието Paste./Дневник

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички