Има ли връзка между сърдечната недостатъчност и африканските играчи, и каква е тя?


Има ли връзка между сърдечната недостатъчност и африканските играчи, и каква е тя?
Снимка: Getty Images/Guliver

1260 0

Смъртта на бившия футболист на Нюкасъл Шейк Тиоте натъжи целия футболен свят миналата седмица. 30-годишният национал на Кот д'Ивоар колабира по време на тренировка със своя отбор Пекин ентърпрайсис, а по-късно е издъхнал в болницата, както събщи агентът му.

Дефанзивният полузащитник направи отлична кариера в "Нюкасъл", където игра от лятото на 2010 г. до февруари тази година. Котдивоарецът записа 156 мача с екипа на "свраките", 138 от които във Висшата лига на Англия.

Изминаха 10 дни от смъртта на Тиоте, но от отбора му все още не могат да обяват каква е причината. Разследването обаче със сигурност ще бъде акцентирано въху състояните на сърцето му, като също така ще се вземе предвид, че той е част от редица африкански играчи, които страдат от сърповидно-клетъчни нарушения, които може да предизвикат сърдечно-съдови проблеми след интезивно физическо натоварване. 

Според проучване в Нигерия, 75% от футболистите, които са починали след сърдечно-съдова недостатъчност след 1990 г. са от африкански произход. Според изследвания в САЩ пък, става ясно, че тъмнокожите баскетболисти са 7 пъти по-застрашени от това да колабират пред белите. Все още обаче възката между тези твърдения е неуловима за медицинските специалисти.

"Понякога се случва, когато се преглежда сърцето, на екрана да не се показва никакъв проблем, нарича се "фалшиво отрицателно". Изглежда, че има други прегледи, които ние все още не сме в състояние да правим. Винаги има неща, които изреварват медицината и изглежда в този случай също е така", разказва бивш лекар на националния отбор по футбол на Англия. 

Според Sportsmail, е имало случаи, когато медицинският щаб на клуб от Висшата лига посъветвал свой играч да спре с футбола, но вместо това той избрал да се премести в друг отбор. Мохамед Диаме е получил също подобен съвет, тъй като му е бил открит дефект на сърцето, но той сам всел решението да продължи с футбола и в момента е в Нюкасъл. Лоик Реми също не преминава медицинските прегледи в Ливърпул и трансферът му пропада, но впоследствие подписва с Челси.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички