Хърватският виртуоз, който трябва да отмъсти за всички преди него


Хърватският виртуоз, който трябва да отмъсти за всички преди него
Снимка: Guliver/GettyImages

6705 0

Шави. Андреа Пирло. Андрес Иниеста. Три от най-големите имена във футбола, които съдбата изпрати в съперничество за "Златната топка" срещу най-голямата битка за надмощие между Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Трима изключителни гении на вълшебната игра, които така и не достигнаха до индивидуалния пик, който напълно заслужаваха. Към тях можем да добавим и други играчи, но тримата професори на играта в полузащитата са най-ярките примери сред футболистите в последните 10 години, които не получиха заслуженото внимание, благодарение на изумителните сезони от страна на новата звезда на Ювентус и иконата на Барселона.

През 2018 година отново фаворит за "Златната топка" е Кристиано Роналдо, който за пореден път спечели Шампионска лига с Реал Мадрид, беше голмайстор №1 в турнира, а през календарната година беше истинска машина за голове, вкарвайки повече попадения от мачове, които изигра. Но за първи път от може би 2010 година има някаква надежда у футболните фенове, че доминацията на Меси и Роналдо може да бъде нарушена. И надеждата е в краката на един от последните виртуози на играта в полузащита, за когото няма тайна на зеления килим - Лука Модрич.

Прожекторите никога не са блестели ярко върху него. През 2013 година дори беше обявен за най-слабия трансфер в Ла Лига. Но в последните 5 години се превърна в един от тримата най-важни футболисти на Реал Мадрид, а майсторството му в халфовата линия е един от факторите, допринесли за доминацията на "белия балет" на европейската сцена. С Роналдо в състава обаче едва ли някой играч на "кралете" имаше шанс да блесне. Но благодарение на Световното първенство по футбол цял свят има удоволствието да гледа Лука Модрич в пълния му блясък и да го оцени така, както подобава - като най-добрият плеймейкър във футбола в момента.

Хърватският диригент вече има 3 награди "играч на мача" в мачовете от Световното първенство. Независимо на коя позиция играе в халфовата линия, пасовете му остават прецизни - над 86% за целия турнир. Той е футболистът с най-много точни подавания в третата част от терена (пред и в наказателното поле на противника). И самият той осъзнава, че няма право дори на минута почивка, защото отборът страда, когато той не е на върха на своите възможности.

Може би ви направиха впечатление спринтовете, които Модрич опита в четвъртфинала срещу Русия в продълженията. Футболист, който има над 50 мача на клубно ниво през последната година, игра във всички мачове в Шампионска лига и имаше изключително тежък сезон в Реал, където на моменти тежестта на цялата полузащита падаше върху него. Но с воля, желание и свежа глава продължи да дирижира всичко в своя отбор, а в моментите, в които неговите съотборници изнемогваха, той собственоръчно се нагърбваше с това не само да подава, но да задържа, да стреля. Модрич може всичко. И, ако не сте го забелязали в Реал, то на Мондиал 2018 не можете да останете безразлични към съвършенството в неговата игра.

Модрич едва ли ще попадне в тройката за "Златната топка", ако Хърватия не се появи на финала в Москва. Но не трябва да се пропуска факта, че той е причината "шахматистите" да повторят легендарната 1998-а година, когато страната спечели бронзовите медали. Модрич не просто заслужава да е в топ 3, но и да спечели най-ценното индивидуално отличие. Защото това ще е победа не само за него, но за всички преди него, които не успяха да се докоснат до тази чест. "Златна топка" за Модрич ще е за Иниеста, за Шави, за Пирло и за всички останали виртуози, за които нямаше тайни в играта, но останаха на заден план заради статистически абсурдните сезони на Роналдо и Меси. Хърватинът е един от последните представители на тази генерация плеймейкъри, който все още може да поправи неправдата и да "открадне" отличието от Роналдо и Меси. И, не се залъгвайте, заслужава го напълно.

Автор: Иво Вецев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички