Над 40 години в Барселона няма президент, който да не е бил съден или да не е лежал в затвора


Над 40 години в Барселона няма президент, който да не е бил съден или да не е лежал в затвора
Снимка: Getty Images / колаж: SportLive

735 0

По всичко изглежда, че Барселона ще води дълги съдебни битки, като случаят "Негрейра" не се вижда как ще бъде разрешен скоро. Каталунците са обвинени в подкуп за влияние върху съдии, заедно с бившите президенти Хосеп Мария Бартомеу и Сандро Росел, като и Жоан Лапорта също ще се присъедини към тях на съдебната трибуна.

Лапорта опита да успокои феновете на тима, като изрази увереност, че случаят ще бъде приключен и отхвърли обвиненията срещу себе си като неоснователни. А Cadena SER извади доста любопитна, но и засрамваща статистика за Барселона.

Демократична Испания, след края на диктатурата на генерал Франко, никога не е виждала президент на Барселона, който да не е бил в затвора, осъждан или разследван за престъпления, след като и Лапорта се присъедини към тази "елитна" компания. 

Над 40 години няма "чист" президент в Барселона

Първите си демократични избори в Испания са от преди повече от четири десетилетия - през 1979 г., три години след смъртта на Франко. Хосе Луис Нунес взима горещия стол в Барселона през 1978 г. и остава до 2000 г. Той беше осъден на шест години затвор за данъчни измами сред многомилионната си бизнес империя, като имаше известен престой в затвора. 

Жоан Гаспарт, неговият наследник от 2000 до 2003 г., също беше осъден за измама в размер на 15 милиона евро в съюз с принц от Саудитска Арабия, което доведе до фалита на неговата верига луксозни хотели. Той трябваше да плати 579 000 евро обезщетение само преди две седмици и му беше забранено да извършва бизнес дейности за още шест години.

Росел прекара две години в затвора и за данъчни измами по отношение на трансфера на Неймар в Барселона. По-късно той беше оправдан поради липса на доказателства.

Междувременно Хосеп Мария Бартомеу в момента е разследван за ролята си в "Барсагейт". Той стартира лична рекламна кампания, използвайки клубни средства. Подозренията са, че че той също е увеличил тези плащания към бизнеси от общ интерес и е разделил плащанията, за да избегне вътрешния финансов контрол. Лапорта сега се присъединява към този списък със скандали за случая "Негрейра", въпреки че е категоричен в невинността си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички