Люто дерби рестартира Ла Лига, кой за какво се бори до края на сезона?


Люто дерби рестартира Ла Лига, кой за какво се бори до края на сезона?
Снимка: Getty Images/Guliver

1418 0

Днес (11.06) европейският футбол на най-високо ниво нанася своя втори удар срещу коронавируса. След като в Германия се играе вече близо месец (от 16 май), ред е и на испанската Ла Лига да предложи качествено зрелище на терена. А какъв по-добър начин за стартирането от дългогодишно люто градско дерби?

Тази вечер един срещу друг излизат отборите на Севиля и Бетис, а двубоят е с начален час 23:00 българско време. Домакините се представяха страхотно през сезона преди мачовете да бъдат прекъснати, като заемат 3-ото място. Те не си правят илюзии, че могат да се намесят в борбата за титлата между грандовете Реал Мадрид и Барселона, като основна цел ще бъде да се задържат на тази позиция.

Момчетата на Лопетеги са с 47 точки, а зад (засега) тях ще падне истинска битка, защото Реал Сосиедад и Хетафе са с точка по-малко (46) съответно на 4-ото и 5-ото място, а отбори с традиции като Атлетико (Мадрид) и Валенсия няма как да не атакуват местата в Шампионска лига съответно от 6-а позиция с 45 пункта и от 7-а с 42 точки. Севиля записа загуба, две победи и две равенства в последните си 5 двубоя в Ла Лига.

При Бетис ситуацията е доста по-зле. Отборът се намира във втората половина на таблицата (12-а позиция) и макар привидно да е на цели 6 места от зоната на изпадащите, то в силно първенство като испанското никога не се знае как може да се развият нещата, още повече, че разликата между 18-ия Майорка и Бетис е само 8 точки.

На дъното в класирането, както обикновено, няма категоричен аутсайдер, който е без шансове да се спаси. Еспаньол е последен с 20 точки, като класирането отдолу нагоре продължава по следния начин: Леганес (23 точки), Майорка (25 точки), Селта Виго (26 точки), Ейбар (27 точки), Валядолид (29 точки), Алавес (32 точки) и Леванте (33 точки), след който се появява и Бетис.

Интригата на абсолютно всяка позиция в Ла Лига остава с пълна сила, а до края на първенството има предостатъчно кръгове не само за обрат, а за редица такива. Днес севилските съперници откриват 28-ия кръг, което значи, че всеки отбор има още общо 11 мача до края.

А какво да кажем за съперничеството между Барселона и Реал Мадрид? И 2-та тима се представят под стандарта, който са наложили, като единствено слабата форма и на другия им позволява да останат в борбата за титлата (Барселона има 4 равенства и 5 загуби от 27 мача, докато Реал - 8 равенства и 3 загуби). 

След успеха в "Ел Класико" за "кралския клуб" изглеждаше сякаш той става фаворит за трофея, но последва ново неочаквано разочарование и загуба от Бетис с 1:2, което върна лидерската позиция за каталунците, чийто треньор Кике Сетиен далеч не убеждава, че ще оправдае гласуваното му доверие.

Паузата дойде добре дошла за играчи като Еден Азар, Марко Асенсио и Луис Суарес, които лекуваха контузии. В по-голяма степен важи за испанеца и уругваеца, които почти бяха аут от сметките на своите наставници за този сезон. 

Дълбочината във всеки състав ще е от изключително значение заради натоварение цикъл от двубои, който ще се изиграе в кратък период от време. Петте смени могат да бъдат скритото оръжение на някои отбори. Важно е треньорите да са подготвили физически и технически своите футболисти, след като повечето от тях никога не са стояли далеч от игрището в продължение на толкова дълго време.

Ла Лига е тук! Началото на редица вълнуващи двубои в прецедентно кратък период от време се дава днес с дерби, което има над 100-годишна история. Нека се насладим!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички