Реал Мадрид надви Барселона в драматично Ел Класико и излезе на върха в Ла Лига


Реал Мадрид надви Барселона в драматично Ел Класико и излезе на върха в Ла Лига
Снимка: Getty Images/Guliver

18846 0

Испанските колоси Реал Мадрид и Барселона сътвориха поредното велико Ел Класико, в което този път "белите" излязоха победители. В двубой от 30-ия кръг на Ла Лига шампионите надделяха с 2:1 като домакини и излязоха на първото място в подреждането, измествайки Атлетико Мадрид от върха.

"Кралете" започнаха ударно срещата, като още в 13' Карим Бензема даде преднина на своя отбор с техничен удар с пета. 15 минути по-късно Тони Кроос удвои преднината на своите с чудесно изпълнен пряк свободен удар, при който имаше и рикошет. Малко по-късно удар на Федерико Валверде срещна гредата.

В края на първата част Меси опита удар директно от корнер, а изпълнението му се удари в стълба на вратата на Реал. На почивката Роналд Куман включи в игра Антоан Гризман, а дъждът на "Алфредо ди Стефано" премина в кошмарен порой. 

След час игра Барса се върна в мача, след като Оскар Мингеса успя да засече подаване на Жорди Алба, за да реализира. Малко по-късно Роналд Араухо можеше да си вкара автогол, след като негов удар се отклони в страничния стълб на вратата на Барселона. Веднага след това и Винисиус пропиля чудесен шанс за гол.

Шест минути преди края на мача се разигра и друга драматична ситуация: Мартин Брейтуейт падна на тревата в наказателното поле след съприкосновение с Ферлан Менди, а играчите на Барселона претендираха за дузпа. Съдийският екип обаче не видя основания за отсъждане на 11-метров наказателен удар.

В 90' Каземиро си изпусна нервите, като в рамките на 120 секунди си изкара два бързи жълти картона и бе изгонен. Секунди преди последния съдийски сигнал удар на Мориба уцели гредата на Реал, което изпрати Барса с празни ръце от "Алфредо ди Стефано". 

С победата Реал Мадрид излезе на първото място с актив от 66 точки - колкото има и Атлетико Мадрид, но с по-лоша голова разлика. "Дюшекчиите" обаче са с мач по-малко, който ще изиграят в неделя вечер срещу Бетис. Барселона остава на трето място с 65 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Барселона започна една идея по-добре срещата. В 10-ата минута Лионел Меси получи сериозно пространство, което веднага спечели, а след това подаде към Жорди Алба. Крайният бранител центрира остро в наказателното поле към Усман Дембеле, но Тибо Куртоа съобразително излезе и изби топката с ръка пред крака на своя съперник.

Четири минути по-късно обаче Реал показа на какво е способен в атака. "Белите" организираха брилянтна атака, при която Валверде преодоля Алба и напредна към вратата. Последва пас към Лукас Васкес на десния фланг, откъдето последва ниско центриране по земя. Карим Бензема се възползва от подаването, за да вкара технично с пета в близкия ъгъл - 1:0!

В 28-ата минута Реал удвои преднината си. Винисиус Жуниор нахлу на скорост към наказателното поле, а Роналд Араухо го фаулира на границата на пеналтерията. Тони Кроос изпълни пряк свободния удар, като топката рикошира в гърба на противников играч, за да се насочи към вратата на Барса. Жорди Алба беше на голлинията, за да пази ъгъла, но не успя да предотврати попадението - 2:0!

В 34-ата минута Марк-Андре Тер Щеген остави Барса в мача. Реал организира мълниеносна контраатака, при която Винисиус блесна с бързината си. След това бразилецът подаде към Валверде на чиста позиция за стрелба, а ударът на уругваеца срещна гредата. Последва добавка от Лукас Васкес, при която Тер Щеген спаси Барса от ново инкасирано попадение.

Малко преди края на първата част Зинедин Зидан трябваше да извърши принудителна смяна. При единоборство за спорна топка Лукас Васкес и Серхио Бускетс се сблъскъха неприятно, а играчът на Реал получи травма в коляното. Васкес бе изваден, а на негово място Зидан пусна Алваро Одриосола.

В продължението на първата част капитанът на Барселона Лионел Меси реши да вземе нещата в свои ръце. Аржентинецът стреля директно от корнер към вратата на Реал, а брилянтният му удар уцели гредата. Малко по-късно отново Меси можеше да вкара от непосредствена близост до вратата, но Куртоа спаси. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Роналд Куман извърши тактическа смяна. Наставникът на Барселона включи в игра Антоан Гризман, а извади Сержиньо Дест. Така Оскар Мингеса започна да действа като десен краен бранител, докато Гризман подсили Меси и Дембеле в предни позиции. Педри пък се върна по-назад. 

В 55-ата минута Барселона организира чудесна атака по десния фланг, откъдето Френки де Йонг пусна хитър пас в наказателното поле към Антоан Гризман. Нападателят се оказа фронтално срещу вратата, но ударът му излезе в аут, а и флагът на страничния рефер бе вдигнат за засада.

В 60' каталунците се върнаха в мача. След продължителна атака Жорди Алба центрира от левия фланг в наказателното поле. Антоан Гризман съобразително пропусна топката за включилия се от задни позиции Оскар Мингеса, който успя да засече и да прати топката в мрежата на Куртоа - 2:1!

Реал веднага отговори с брилянтна с нова скоростна атака. Винисиус и Менди комбинираха чудесно, след което бразилецът опита да центрира към съотборник в наказателното поле. Роналд Араухо опита да блокира подаването, но за малко да си вкара автогол, след като топката се удари в гредата и напусна игрището в корнер.

В 66-ата минута "кралете" пропиляха страхотен шанс да си върнат преднината от два гола. Домакините отново организираха бърза контраатака чрез Винисиус, който бе изведен зад отбраната на Барса. Бразилецът стигна почти до вратата, но взе грешното решение: вместо да стреля, реши да подава към Бензема, което позволи на Араухо да спре атаката.

На "Алфредо ди Стефано" продължи да се сипе порой, но футболистите на двата отбора все повече вдигаха оборотите на игра. Тони Кроос изпусна много добър шанс пред вратата на Барса, а в ответната атака Меси бе фаулиран на границата на пеналтерията, за което Начо получи жълт картон и ще пропусне следващия мач, а същото сполетя и Модрич, но заради претенции към съдията.

Малко по-късно Зидан извърши тройна смяна, вадейки от игра Бензема, Кроос и Винисиус. На техни места Зизу пусна Мариано, Иско и Марсело. Малко по-рано Сержи Роберто и Мориба пък се появиха в игра за каталунците в опит на Куман да стигне до изравняване на резултата. Именно Мориба опита опасен удар към вратата на Реал, но Тибо Куртоа успя да спаси.

В 76' Алваро Одриосола опита да центрира от десния фланг, но вместо това въртеливото движение на топката и вятърът превърнаха изпълнението му в директен удар към вратата, който сериозно затрудни Марк-Андре тер Щеген. Стражът на каталунците все пак успя да избие в корнер и да предотврати трето попадение в мрежата си.

Осем минути по-късно Одриосола допусна груба грешка, извеждайки Алба сам срещу Куртоа. Топката преодоля вратаря, но отиде встрани от вратата, където влезлият като резерва Мартин Брейтуейт достигна до нея. Нападателят се сгромоляса на тревата след леко задържане с ръка от страна на Ферлан Менди, а целият щаб и играчите на Барселона настояваха за дузпа. Нито главният арбитър, нито ВАР обаче видяха каквито и да били основания за отсъждане на дузпа.

В самия край на срещата, само в рамките на две минути, Каземиро си изкара два жълти картона и бе изгонен от игра. Бразилецът си изпусна нервите и извърши две последователни нарушения, с което остави отбора си да доиграва двубоя в намален състав.

В 93' Марсело се озова сам срещу Тер Щеген на чиста позиция за гол, но му бе попречено да нанесе чист удар, което позволи на вратаря да спаси. Секунди преди последния съдийски сигнал пък Мориба разтресе вратата на Реал, след като уцели гредата. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Реал Мадрид: Куртоа, Менди, Милитао, Начо, Васкес, Каземиро, Кроос, Модрич, Валверде, Винисиус, Бензема

Барселона: Тер Щеген, Дест, Ленгле, Араухо, Мингеса, Алба, Бускетс, Де Йонг, Педри, Дембеле, Меси

ПРЕДИ СБЛЪСЪКА:

Реал Мадрид и Барселона излизат за поредното шоу с марка "Ел Класико", което този път носи още по-голям заряд. Причината е, че и двата отбора са въвлечени в битката за титлата в Примера Дивисион, заедно с тима на Атлетико Мадрид, който изпусна инициативата и им позволи да го застигнат. Преди началото на кръга "дюшекчиите" остават лидери с 66 точки, докато Барса е втори с 65 пункта, а Реал - трети, с 63.

Каталунците се намират в серия от 6 поредни победи в Ла Лига. Макар и да показаха някои колебания в играта си, възпитаниците на Роналд Куман постигнаха желаните резултати и са много близо до заветната цел. Тяхното най-сериозно "препятствие" - Реал Мадрид, също се намира в отлична форма, като постигна три последователни победи в Ла Лига, а освен това държи здраво и европейския фронт, където през седмицата надвиха Ливърпул с 3:1 в първи четвъртфинален мач от Шампионска лига.

Повечето анализатори дават известно предимство на отбора на Барселона заради това, че са имали повече време за почивка и подготовка, за разлика от Реал, който имаше европейски ангажименти. В същото време обаче настроението в лагера на "лос бланкос" е приповдигнато от хубавата победа над Ливърпул.

И двата отбора имат кадрови проблеми, като за Реал те изглеждат една идея по-притеснителни. Сърцето на отбраната в лицето на Серхио Рамос и Рафаел Варан е аут за двубоя, а освен тях липсват Еден Азар и Дани Карвахал. В лагера на Барса пък отсъстват Филипе Коутиньо, Нето и Ансу Фати, докато Жерар Пике е в групата за мача, но под въпрос дали ще бъде титуляр. Повече за контузените играчи и тези под въпрос за мача четете тук!

ВСИЧКО НАЙ-ВАЖНО ОКОЛО ЕЛ КЛАСИКО:

Ас на Барселона може да играе на инжекции срещу Реал

Де Йонг: Победата в Ел Класико не решава шампиона

Формата на един играч на Барса може да се окаже от решаващо значение за крайния изход

Скоростта - факторът, който ще предопредели Ел Класико (ето защо)

Христо Стоичков с прогноза за Ел Класико

Андрес Иниеста посочи тримата ключови играчи за Барса в Ел Класико

Промени в атака и за Барса, и за Реал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички